angst voor pijn

Author:
luckyone
Posted:
di, 09/28/2004 - 16:05
Ik ben vrij angstig als ik tandpijn voel. Dat is al een hele tijd zo. Angst voor tandarts heb ik niet, alleen ben ik bang dat tijdpijn niet weggaat. Ik ben dus heel gevoelig voor tandpijn.

Graag had ik geweten of pijn voor koude (bv door eten yoghurt) aan tandvlees betekent dat je tand niet in orde is. Ik vermoed dat mijn tand wel ok is. De koudeprikkel duur niet zo lang. Maar eens ik dat pijn gevoeld heb, ga ik opnieuw koude er tegen houden om te controleren of er iets mis is. Ik probeer me dan gerust te stellen dat er niets aan de hand is. Maar dat lukt me slecht. Ik ga naar de tandarts en hoop dat ze me kan gerust stellen.
minique

Als de pijn bij een koude prikkel na een paar seconden al wegtrekt, is er meestal niet meer aan de hand dan een blootliggende tandhals. Poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden (bijv. Sensodyne, maar er zijn ook andere merken met een speciale 'sensitive' versie) helpt dan vaak.
Als de pijn langer blijft, kan er sprake zijn van een geirriteerde of ontstoken zenuw. Ik heb begrepen dat als je het alleen bij koude hebt, er meestal sprake is van een reversibel onsteking (dat kan dus weer overgaan), heb je ook last bij warm (dus ook dan meer dan een paar seconden), dan is de ontsteking meestal onomkeerbaar en zal een wkb nodig zijn.

:smt006 Monique
di, 09/28/2004 - 18:55 Permalink
luckyone

Monique,

Heel erg bedankt voor je reactie. Ik ben toch al wat meer gerustgesteld, waarvoor mijn dank. Op deze site las ik een interessant artikel over gevoelige tanden. Ik ga, zoals je me aanraad, speciale tandpasta aankopen. Mijn tandvlees ziet er wel gezond uit, maar ik las dat heel veel mensen last hebben van gevoelige tanden.

Ik heb als test een met water bevroren wattestokje tegen de tandhalzen van mijn tanden gehouden, en enkele tanden reageerden met pijnprikkels. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er iets mis is met al die tanden. Gevoelige tanden lijkt me het meest waarschijnlijke.

Groetjes,
di, 09/28/2004 - 21:28 Permalink