Angst voor het onbekende (update:bleek nergens voor nodig)

Author:
CrazyL
Posted:
di, 03/10/2009 - 23:37
Hoi allemaal..

Heb eindelijk na 4 jaar (dacht zelf 2, maar bleken al weer 4 jaren verstreken te zijn) een afspraak gemaakt bij de TA. Niet dat ik ergens last van had, maar gewoon maar weer eens voor controle..

Dus 17febr was het zo ver, na 5 minuutjes kletsen en 1 minuutje kijken was ik alweer klaar. Nog beetje tandsteen verwijderen en fotootje, en ik stond weer buiten, zonder vervolgafspraak! :)
"je wordt gebeld als we toch iets ontdekken op de foto's, geen bericht is goed bericht" zei de assistente..

Eerste 3 weken niks gehoord, dus ik was erg blij.. Tot vandaag...
Werd gebeld dat op de foto 2 gaatjes te zien waren.. Moesten maar even gevuld worden :cry:
Mocht zelf kiezen wanneer het beste uitkwam, en wil het graag 's morgens, anders zie ik er de hele dag tegen op en krijg ik geen hap door keel (heb ik al als ik 's middags voetbalwedstrijd heb.) Dus ik kreeg een afspraak voor 18mei, duurt dus nog dikke 2 maand.. (niet erg lang wachten voor vullen van gaatje?)

Als de gaatjes op een foto pas ontdekt worden, zijn de gaatjes dan zo klein dat ze niet goed zichtbaar waren, of zitten ze op een vervelende plek, bv tussen kiezen?

Zit me dus hele avond al zorgen te maken:
- Wat doen ze precies met boren en vullen? (het onbekende, weet niet hoe het in zn werk gaat, daarom ben ik angstig)
- Doet het pijn en zo ja, hoe lang dan..
- Hoelang duurt de behandeling?
- Moet ik verdoving nemen of zal het ook zonder willen? (hou niet zo van naalden, en ook hier ben ik bang voor de pijn van de prik)
- Als ze tussen de kiezen in zitten, doet het dan extra zeer?


Fijn om alle berichten te lezen van andere mensen die ook angsthaasjes zijn.. Ik bedoel, ben ik dus niet de enige..
Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom ik bang ben, toen ik klein was, heb ik 2 keer gaatje gehad, maar was zo jong, dat ik het gewoon niet meer weet.. Het is meer dat ik bang ben voor het onbekende..

Mijn vriend gaat naar een angsttandarts, en zegt steeds dat niet zeer doet, maar hij zei ook dat je niks van voelt hoe tandsteen verwijdert wordt.. Ik geloof hem dus niet meer :P Zegt hij alleen maar om mij gerust te stellen denk ik dan steeds.
Hij heeft wel aangeboden om met me mee te gaan omdat het mn eerste keer is, wel lief, maar schaam me daar bij voorbaat al voor..

Ik hoop dat jullie me antwoorden kunnen geven op al mijn vragen, en dat het helpt om wat geruster naar de tandarts te gaan.

Dankjulliewel!
Liefs, CrazyL
alscho28

Op een foto kan men de voor op het oog ontzichtbare plekjes toch nog gaatjes ontdekken.
bv. tussen de kiezen.
Tijdens het 'boren' wordt het aangetaste weefsel weggehaald. Daarna wordt er een vulling in gedaan om het resterende van je kies/tand te beschermen tegen bacterieen.
Als het tussen de kiezen is, kan gevoeliger zijn maar hoeft niet. Het is per persoon verschillend. Je kan voor de zekerheid een verdoving vragen. Tegenwoordig kan men bijna pijnloos verdoven en voel je van de behandeling weinig meer.
De tijd voor de behandeling hangt weer af van de grootte van de gaatjes. Het lijkt erop dat ze klein zijn aangezien ze op de foto pas te zien waren, maar ik denk dat de behandeling dat uitwijst. Als ik naar mezelf kijk en ik heb een dergelijke behandeling gehad, heb ik echt zoiets van; kijk het viel allemaal best mee en het is weer klaar. Ik laat me behandelen zonder verdoving.
wo, 03/11/2009 - 09:05 Permalink
CrazyL

Oke,dank je wel..
Dat kan dus nog wel eens mee gaan vallen..

Maar 18 mei pas een afspraak.. Zit er nu al elke dag aan te denken.. Dan te bedenken dat ik nog 2 maanden moet wachten.. Pff..Brrr..

Heb overal op internet al gezocht naar filmpjes of ander beeldmateriaal wat ze precies doen, maar kan niet echt wat vinden.. Mag graag alles van te voren weten.. Dat ze gaan boren en vullen dat weet ik, maar wil graag weten hoe het precies in zn werk gaat.. :oops:
vr, 03/13/2009 - 15:59 Permalink
1Hanneke

Ik zou aan je tandarts vragen alles goed uit te leggen wat hij precies gaat doen en wat je dan voelt.

Bij mij hebben ze toen ik een jaar of 13 was twee gaatjes geboord zonder verdoving, ze had niet eens gezegd dat dat kon. Ik vond dat zon nare pijn (en maakte dat in mijn herinnering alleen maar groter ook) dat ik jaren later jankend ben weggelopen toen de tandarts vertelde dat ik een gaatje had en gelijk wou beginnen met boren.
Hele tijd later, niet meer naar de tandarts gedurfd, kreeg ik echt ontzettende kiespijn, kon er niet eens meer van slapen. En toen moest ik wel... werd wortelkanaalbehandeling. En toen heb ik voor het eerst verdoving gehad, en dat viel dus echt 100% mee!

Ik laat dus echt niet meer vullen zonder verdoving! Als ze goed verdoven voel je niks meer, alleen drukken maar geen pijn. Of het pijn doet zonder verdoving hangt denk ik af van hoe dicht het bij de zenuw is, maar ik neem dat risico niet... Het is echt een scherpe pijn. Als ik iets moet bedenken om het mee te vergelijken... misschien als je een keer een gevoelige tand hebt en een heel koud ijsje eet en dat dat zeer doet, maar dan nog scherper en harder en echt op 1 plek. Terwijl ik van de verdoving nauwelijks wat gevoeld heb, doet minder zeer als een normale injectie vind ik.

Als je besluit om zonder verdoving te doen, spreek dan een teken af dat hij stopt als jij vind dat het teveel pijn doet. Je kan op elk moment alsnog vragen om verdoving. Ook als je wel verdoving hebt gehad en je hebt toch nog pijn, gewoon meer vragen. Laatste keer had bij mij de assistente verdoofd, ene tand geen probleem, maar mn kies deed echt nog pijn. Nog wat bijgespoten en niks meer van gevoeld.

Ik moet zelf ook over bijna 2 maanden vullen... was moeilijk afspraak inplannen samen met mondhygiëniste en binnen mijn rooster. Maar daar zie ik niet zo erg tegenop. Ik herken dat heel erg van de angst voor het onbekende. Nu ik weet wat vullen inhoudt, en ook een wortelkanaalbehandeling, ben ik niet meer compleet overstuur als ik hoor dat ik moet. Maar nu heeft hij me eergisteren verteld dat mn verstandskiezen eruit moeten... en dat ken ik niet, en daar ben ik dus wel erg bang voor... :o

Ik wens je veel succes de 18e! Het gaat je lukken!
vr, 05/08/2009 - 14:40 Permalink
CrazyL

Hmz, dankjewel voor je reactie.. :smt006
Heb het een hele tijd uit mn hoofd gehad, maar zie nu dagelijks in agenda op het werk de afspraak oplichten, en sinds een aantal dagen begin ik me toch alweer zenuwachtig te maken..
Nog steeds niet zozeer om de evt. pijn, maar nog steeds het onbekende, raar! :smt012

Had eigenlijk al met mezelf afgesproken om het eerst zonder verdoving te gaan proberen, aangezien de assistente het had over 2 kleine gaatjes, pas na de bite-wings te zien.. Hoop dus dat het ver van zenuw af zit.. Heb trouwens wel sinds aantal weken af en toe onder het eten een stekende/prikkend gevoel tussen 2 kiezen.. Zal gaatje daar wel zitten dan,weet het nml zelf niet eens.... En nu dus onbewust wel bang dat het pijn gaat doen omdat ik het met eten voel...
Bedenk me nu dat ik miss toch maar voor n prikkie moet gaan... :roll:

Mijn vriend biedt me steeds aan om mee te gaan (ook angsthaas) maar of ik dat zo'n prettig idee vind.... :smt017
Heb nog 1 week om erover na te denken..

Thnx voor je verhaal.. :smt006
vr, 05/08/2009 - 23:16 Permalink
CrazyL

Zo, vandaag was het judgementday.. :wink:

Me enorm zorgen zitten maken van te voren..
Maar uiteindelijk daar aangekomen, viel het allemaal wel mee.. Had mn mp3speler meegenomen, maar die is gewoon in mijn tas gebleven!

Had dus 2 gaatjes in het kauwvlak, beide aan linkerkant, boven en onder, precies bovenelkaar..
Mocht kiezen: met of zonder.. Geen verdoving genomen, wel afgesproken dat als het te zeer deed hij even stopte en evt toch ging verdoven.. Eerst begonnen met onderste, want als daar verdoving in moest, zal het 5-6 uur verdoofd blijven.. Leek mij niet zo'n goed idee, want de dag begon net, en had dus nog heel wat bakken koffie te gaan die nog weg moesten.. En das toch niet het meest ideale met verdoving :wink:

Anyway, de onderkant ging prima.. 2x laten merken dat het zeer deed, stopte hij eventjes 5-10sec en ging weer vrolijk verder.. Ging prima..
Boven had echter wat meer voeten in aarde.. Sjonge jonge, toen die drilboor erbij kwam kon ik toch echt wel door de grond, dus liet dat ook merken.. Hij stopte ff, ik noemde het meer een rare pijnlijke cirkelzaag en hij bedacht toen toch maar de andere boor weer te pakken..
Ondertussen wel 5x gekeken of hij al het beschadigde tandbeen weg had geboord, telkens moest er nog beetje bij..
Flink wat pijn gehad, maar duurde elke x nog maar heeeel eventjes, dus had geen zin meer in verdoving! :roll:
Heb het idee dat er toch wel aardig diep is geboord, zeker omdat het op sommige momenten aardig zeer deed..

Maar nu een probleempje:
Na het vullen (9.00 vanmorgen) tot nu toe heb ik af en toe wat pijntrekken/prikkels door de bovenkant heen,daar waar het dus ook zo pijnlijk was met boren... (stuk of 4-5 lagen witte vulling aangebracht)
Probeer het een beetje te verdoven met Advil (Ibu 400mg) lukt wel aardig, alleen na een uurtje of 3-4 is het weer uitgewerkt en voel ik het toch weer....

Gaat dit vanzelf weer weg na dag / week?
Of lijkt het erop dat de vulling niet goed zit, of wortel/zenuw wat geïrriteerd is?
Verder niet extra pijn met bijten/kauwen.. Vullingen zijn goed afgevlakt..
ma, 05/18/2009 - 19:45 Permalink
1Hanneke

Wauw knap hoor zo zonder verdoving :)
Doe ik je niet na :roll:
Volgens mij heb ik dat ook wel eens gehad dat het naderhand nog wat zeer deed... kan me niet herinneren dat ik er ooit pijnstillers voor heb hoeven nemen. Maar misschien waren jouw gaatjes dieper dan de mijne. In ieder geval was het bij mij met een paar dagen wel weer weg... volgens mij normaal dus, behalve als het echt lang gaat duren.
di, 05/19/2009 - 18:39 Permalink
CrazyL

:lol: Heb er geen spijt van, zonder verdoving.. Was best te doen..
Ben het nu alweer vergeten hoe het voelde namelijk.. :wink:
Op dat moment was't ff wat minder, maar ach!

Op zich was de pijn gister ook nier dermate dat ik er echt pijnstillers voor moest nemen, was wel vol te houde.. Maar vind het super irri steeds zo'n pijnscheutje door je kaak/kies..
Vandaag overdag verder geen last meer van gehad trouwens..

Nog niet echt aan die kant gekauwd.. Vanavond lasagne gehad, en toen ik voorzichtig ging kauwen aan die kant, vernam ik wel ff weer zo'n pijnscheutje.. Zal nog wel even de gevoeligheid zijn dan..??
di, 05/19/2009 - 19:52 Permalink
TechniekerJeetje

:lol: Heb er geen spijt van, zonder verdoving.. Was best te doen..
Ben het nu alweer vergeten hoe het voelde namelijk.. :wink:
Op dat moment was't ff wat minder, maar ach!

Op zich was de pijn gister ook nier dermate dat ik er echt pijnstillers voor moest nemen, was wel vol te houde.. Maar vind het super irri steeds zo'n pijnscheutje door je kaak/kies..
Vandaag overdag verder geen last meer van gehad trouwens..

Nog niet echt aan die kant gekauwd.. Vanavond lasagne gehad, en toen ik voorzichtig ging kauwen aan die kant, vernam ik wel ff weer zo'n pijnscheutje.. Zal nog wel even de gevoeligheid zijn dan..??


Gelukkig viel het achteraf mee voor je! Meestal is de stress die je hebt voor de tijd achteraf helemaal niet nodig geweest!
Dat kleine beetje pijn die je die paar seconden hebt weegt volgens mij niet op tegen de elende na een verdoving!
Ik heb al de nodige vullingen en deze zijn ook al eens een keer vervangen voor witte vullingen. Ik heb daar nog nooit een verdoving voor gehad.
De pijnscheutjes die je hebt, die trekken na verloop van tijd wel weer weg. Bij de ene persoon duurt het gewoon wat langer als de andere. Zeker als het om erg diepe gaatjes gaat!

Groetjes!
di, 05/19/2009 - 23:10 Permalink