Angst maar de 1e stap is gezet

Author:
sterretje1388
Posted:
wo, 01/09/2013 - 12:32
Hallo,

Ik lees al een tijdje mee op het forum, en vind het toch wel een beetje een geruststelling dat ik niet de enige ben die "angst" voor de tandarts heeft.
Ik ben zelf 5 jaar niet naar de tandarts geweest, en ben pas 24.
Het is bij mij zo gelopen omdat ik eens bij de tandarts geweest was om een gaatje te vullen. Die man zei dat het verdoofd was, maar ik voelde het nog dus heb ik het aangegeven maar ik moest me niet zo aanstellen, het was wel goed verdoofd het zat in m'n hoofd e.d.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ik het heel erg ben gaan uitstellen waardoor ik nu eigenlijk helemaal niet meer durf.

Nu heb ik van de week de stoute schoenen aangetrokken en mijn oude praktijk gemaild, met hierin ook hoe lastig ik het vind om überhaupt al een afspraak te maken. Ik kreeg een hele begripvolle mail terug waarin zij erkennen dat het wel een grote stap is en dat ze het knap vinden dat ik al contact heb opgenomen.

Heb uitgelegd dat ik graag een tandarts wil die beter met angstige patiënten om kan gaan en die mij nu vooral wil gaan helpen mijn gebit op orde te krijgen door te vertellen wat ik nu kán doen, en niet eentje die mij allemaal nog eens inpeperd wat ik verkeerd heb gedaan. Ik weet namelijk heus wel dat het stom van mij is, dat ik niet gegaan ben. De afspraak is ondertussen over 2 weken, en ik ben heel erg benieuwd en kijk hier wel wat tegen op.

Ik weet dat ik sowiezo een gaatje in m'n kies heb, tandplak (tja, dat is niet zo gek na zoveel jaar) waardoor m'n tandvlees ontstoken is (en sinds kort krijg ik last van slechte adem, kan ik daar ondertussen al iets specifieks aan doen??) en dat waarschijnlijk m'n verstandskiezen onder er uit zullen moeten, deze zijn net boven de oppervlakte uit en dit lijkt mij niet goed.
Ook heb ik gevoelige tanden (eigenlijk altijd al gehad) is hier iets voor wat écht, op korte termijn werkt? Zodat als ik in de stoel lig, ik ook geen last van het koude water heb? (vreselijk vind ik dat, dat weet ik ook nog wel)

Vond het toch tijd om iets te plaatsen, fijn om het van je af te schrijven.
sterretje1388

Ondertussen ben ik twee keer bij de praktijk geweest. 1e Keer bij een tandarts voor de gewone controle en die dag erna direct om het gebit uitgebreid te reinigen. Zat nogal wat tandplak e.d. Nu ben ik druk elektrisch aan het poetsen en aan het rageren.
Helaas staat er ook nog een dikke rekening op me te wachten; heb ook nog 10 gaatjes en het totaal van de rekening is dik €900,-
Dus dat is natuurlijk wel jammer.

Wel ben ik achteraf blij dat ik gegaan ben, en blij dat er dus tandartsten en mondhygiënisten zijn die wél op een begripvolle manier met patiënten om kunnen gaan :)
ma, 01/28/2013 - 10:48 Permalink
glimglom

Goed hoor van je! En voor wat betreft de kosten: 60 maanden geen tandarts bezocht, dus ik deel even die 900 euro door 60. Dat is 15 euro per maand. Een niet al te uitgebreide aanvullende tandartsverzekering kost dat ook ongeveer. Ik vind de kosten meevallen, als je het zo uitrekent. Goedkoop eigenlijk, welbeschouwd. :wink: Alleen komen je kosten nu even allemaal tegelijk, en dat is ook weer een 'leermoment'.
ma, 01/28/2013 - 11:46 Permalink