2 berichten / 0 nieuw
Angst en pijn, het word me te veel.
Phoebe27
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 5 maanden geleden
Geregistreerd: 08/10/2018 - 23:40
door Phoebe27 vr, 08/10/2018 - 23:47
#1

Pijn en angst, het word me te veel.
Al bijna mijn hele leven heb ik problemen met mijn gebit en ontstoken tandvlees.
Alles staat schots en scheef en daarvoor ben ik toen in 9 was doorgestuurd naar de orthodontist.
Ze hadden het idee dat ik onderbijter zou worden en met deze reden zijn ze met een beugel mijn boven kaak gaan verbreden, tegelijkertijd had ik overal plakkertjes en hoesjes om m’n tanden en kiezen recht te krijgen, s’ nachts een buitenboord beugel en elke maand weer braaf terug om alles te laten stellen en doen.
Hier heb ik ruim 4 jaar mee gelopen tot mijn 13de dus, toen kwam er toevallig in de praktijk van de orthodontist een Engelsman mee kijken, deze vroeg hoe lang ik de beugel al had en schrok zich rot toen die hoorde dat die plakkertjes en hoesjes dus al 4 jaar erin zaten, hij rade aan om deze met spoed er uit te laten halen omdat dit helemaal niet goed was.
Zo gezegd zo gedaan en dezelfde dag was m’n beugel nog verwijderd, voor verdere controle moest ik terug naar m’n tandarts, hier de welbekende foto’s laten maken en letterlijk al mijn tanden en kiezen waren aangetast en kapot, ze hebben toen in een aantal termijnen alles geboord en gevuld en het leek goed te gaan.
Achteraf bleek ook nog eens dat ik helemaal geen onderbeet zou krijgen en nu dus loop met een gigantische overbeet, alleen m’n kiezen raken elkaar nog.

Elk jaar weer als ik bij de tandarts kwam waren er weer minimaal 4 kiezen met gaatjes die weer opnieuw geboord en gevuld moesten worden, puntje bij paaltje waren dus al mijn kiezen in de loop der jaren aan alle kanten geboord en gevuld waardoor ik letterlijk meer vulling dan kies heb.

Op m’n 20ste waren er 4 kiezen zo danig kapot dat ze aan het rotten waren en getrokken moesten worden bij de kaakchirurg, met lood in m’n schoenen er naartoe en na 17 verdovingsprikken leek het nog alsof mijn schedel zou scheuren.
De kaakchirurg begreep er niks van en dacht dat ik mij aanstelde tot dat er 1 wortel uit kwam, toen bleek dat mijn wortels als wokkels waren en met soort weerhaken in mijn kaak vast zaten.
Na het wegsnijden van tandvlees en de kies in stukjes breken was er na 2 uur eindelijk 1 van de 4 kiezen uit, we hebben toen besloten om die andere 3 onder narcose te laten verwijderen omdat dit simpel weg niet te doen was.

Na dit hele gebeuren zat de angst er behoorlijk in, 3 maanden na het trekken van die 4 kiezen kwamen mijn verstandskiezen door, deze hebben ze laten zitten zodat ik weer wat meer kauw vlak had aangezien dit minimaal was doordat merendeel van m’n tanden en kiezen elkaar niet raken door het verbreden van mijn boven kaak.
Binnen 4 maanden na het doorkomen van de verstandskiezen waren deze al kapot, ze zijn geboord en gevuld.

Ondertussen ben ik naar een andere tandarts over gestapt omdat het vertrouwen flink weg was, ik liep al vanaf kinds af aan bij dezelfde tandarts, hij had mij op m’n 9de naar de orthodontist gestuurd maar elk jaar stelde die weer voor om eens naar een orthodontist te gaan, elke keer moest ik weer melden dat ik dit al 4 jaar had gedaan met alleen maar ellende.
Bij de nieuwe tandarts weer foto’s laten maken en hier bleken 8 kiezen aan beide kanten gaatjes te zitten onder de vullingen, 1 tand was gebroken, 5 tanden hadden weer gaatjes en m’n verstandskiezen
waren aan het af brokkelen.

Met heel veel pijn en moeite me er toe aangezet om het allemaal weer op te laten knappen.
Hierna heb ik 7 maanden met pijn gelopen van m’n vullingen.
Na een jaar weer langs en weer vond die overal gaatjes, ik vertrouwde er niks van en aangezien ik inmiddels flink uit de buurt was gaan wonen ben ik naar een andere tandarts gegaan en ook deze constateerde dat weer onder m’n vullingen gaatjes zaten, hij verzekerde mij dat dit allemaal te herstellen was en dat het vaker voor kwam omdat ik nog vullingen had die ze inmiddels niet meer gebruikte.
Wederom heb ik alles laten doen met het zweet in m’n handen en de tranen in m’n ogen.

Binnen een half jaar kon ik weer terug omdat er een tand gebroken was en weer na foto’s kwam die met het verhaal dat er weer het 1 en ander hersteld moest worden, ik heb dit toen geweigerd en ben weer op zoek gegaan naar een nieuwe tandarts.

Ik ben toen 2 jaar niet meer bij een tandarts geweest.
Toen ik net wist dat ik zwanger was begon er 1 kies af te brokkelen maar omdat de vulling bleef zitten had ik er niet extra pijn aan en heb het erbij gelaten, na m’n bevalling heb ik alle moed bij elkaar geraapt en contact gezocht met een tandarts gespecialiseerd in angst.
Ik wilde graag dat die kapotte kies in ieder geval getrokken werd maar wat mij betreft ook prima als ze alles zouden trekken, na 20 jaar pijn ben je het namelijk echt wel goed zat.
Er viel niet met die man te praten want waarom zouden we een kies trekken als we ook een wortelkanaal behandeling en een kroon konden plaatsen.
Dit wilde ik absoluut niet en zeker niet voor 3000 euro.

Ik ben toen in goed 9 maanden tijd bij 4 verschillende tandartsen geweest maar ze weigeren om die kies te trekken en heb toen de moed op gegeven.

Toen raakte in zwanger van mijn 2de en binnen een maand brak kies nummer 2.
In die zwangerschap is er ook nog een andere kies een stuk afgebroken, een tand gebroken en voel ik overal gaatjes zitten langs mijn tandvlees, daarom afgelopen april met 7 maanden zwangerschap toch de stap weer naar een tandarts gemaakt, hij stelde mij erg gerust, wat ik wil gebeurt en wat ik niet wil gebeurt niet, hij wilde alleen niet gelijk beginnen omdat er foto’s gemaakt moesten worden en dit mag niet tijdens de zwangerschap.
Inmiddels ben ik 8 weken geleden bevallen en had gisteren een afspraak bij die tandarts, de dag ervoor brak er wederom een tand.
Na 6 foto’s moest ik plaats nemen in de stoel, hij heeft even alles bekeken en uiteraard flink zitten prikken met z’n stoker en begon toen gelijk dat ik voor 3 kiezen een zenuw behandeling moesten krijgen en dat daar dan kronen geplaatst zouden worden, m’n 5 andere kiezen moesten geboord en opnieuw gevuld worden, die 2 gebroken tanden zou die wel even maken en 2 andere tanden moesten ook gevuld worden, loopt u maar naar de balie voor een afspraak en de prijsopgave en dan zie ik u dan, zo wilde die me weer weg loodsen uit z’n kamer.

Ik ben blijven zitten en melde dat ik hier echt niet weer aan zou gaan beginnen, ik probeerde uit te leggen waarom en wilde in ieder geval die 3 kiezen laten trekken.
Hij sloeg direct om als een blad aan een boom en weer heel arrogant en kortaf dat ik toch niet wilde luisteren en dat hij vond dat dit de enige manier was.
Na huilend en schreeuwend gemeld te hebben dat ik dit niet ging laten gebeuren zei die dat ik die 3 kiezen mocht laten trekken op eigen kosten en dat die me verder niet meer zou helpen.

Ik ben boos en verdrietig vertrokken.

Ik wil er gewoon vanaf, ik ben nu 27, moeder van 2 prachtige dochters die ik straks ook naar de tandarts moet sturen terwijl ik zelf als de dood ben ervoor.
Ik wil gewoon graag alles er uit er is niet meer mee te leven, na ruim 20 jaar pijn in m’n mond ben ik er klaar mee maar geen enkele tandarts wilt hier naar luisteren.
Ze vinden me te jong en willen alles maar tot in den treuren blijven herstellen zodat ik elk jaar weer hun vakantie of boot ken afbetalen, ik voel me zo niet gehoord.

Vandaag op aanraden van m’n ouders een tandtechnicus opgezocht, deze willen mij wel helpen maar de kaak chirurg heeft het laatste woord, ik mag aanstaande dinsdag bij een kaakchirurg mijn verhaal doen en die gaat dan bepalen of alles getrokken word of dat er toch nog wat in blijf zitten.

Ik hoop zo dat hij wel naar mijn verhaal luistert en ook beseft dat hier niet meer mee te leven is.
Het idee om op m’n 27ste al met een kunstgebit of plaatje te lopen vind ik wel heftig maar ik kan niet
wachten tot de dag komt dat ik geen kies of tandpijn meer heb.
Sorry voor mijn lange levensverhaal maar ik moest het even van me afschrijven.

Als er iemand is die zich herkent in dit verhaal of ook zo jong al een kunstgebit had, ik hoor graag wat jullie ervaringen zijn geweest.

Wow wat een allende zeg! Goed
Anoniememama
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 3 maanden geleden
Geregistreerd: 09/18/2018 - 04:07
door Anoniememama wo, 09/19/2018 - 00:14

Wow wat een allende zeg! Goed dat je je poot stijf hebt gehouden.
Ik persoonlijk snap dat nooit hoor, dat oneindig maar willen herstellen en opknappen van tanden tegen de zin van de patiënt in.
Maar goed ik heb er totaal geen verstand van maar ga as donderdag voor het eerst in jaren ivm ontzettende pijn naar de tandarts en hoop ook dat ze zeggen hoppa alles eruit. Dus ik snap heel erg goed waarom je dat zou willen.
Ik ga zeker voor ie duimen dat de kaakchirurg eindelijk het verlossende antwoord geeft! Heel veel sterkte