Amper poetsen en niet naar de tandarts geweest

Author:
Morax
Posted:
di, 04/06/2010 - 11:33
Jaren lang heb ik een sterk gebit gehad en poetste netjes dagelijks mijn tanden. Als ik dan naar de tandarts ging stond ik telkens weer na 10 minuten buiten.
'Zeker geen klachten? Afspraak voor over 6 maanden?' en dat was het. In die tijd ging ik al steeds minder mijn tanden poetsen. Het was niet meer een routine maar meer iets waar ik aan moest denken. Toch nog steeds stond ik heel snel buiten bij de tandarts. Tot ik een keer de afspraak vergeten was en ik (terecht) hiervoor een rekening kreeg. Toendertijd werd ik daar een beetje boos over en maakte geen nieuwe afspraak. Had toen zo'n houding van 'ach, mijn gebit is toch sterk genoeg'.
Onderwijl ging het poetsen alsmaar minder worden. Inmiddels is dat misschien 1-2/maand hooguit. We zijn nu een aantal jaren verder en ik begin nu toch last te krijgen van mijn tanden/kiezen. Omdat het nu zo lang geleden is ben ik doodsbang dat de maatregelen die de tandarts moet nemen drastisch zullen zijn (trekken/kunstgebit etc.).
Naar mijn oude tandarts durf/wil ik al helemaal niet meer te gaan. (die heeft ook niets meer van zich laten horen.. Is klantenbinding niet nodig bij tandartsen?)
Aangezien mijn klachten nu beginnen toe te nemen heb ik wel de stoute schoenen aangetrokken om contact te leggen met een andere tandarts. (net pas gebeld, moet nog kennismaken etc.)
Ben ik terecht zo bang dat ik mijn hele gebit kwijt raak door mijn stommiteit of zou normaal gesproken een paar bezoekjes aan de tandarts genoeg moeten zijn om mijn gebit weer op een redelijk niveau te krijgen?
alpifresh

Daarop kan niemand hier een antwoord geven, omdat niemand weet hoe de huidige staat van je gebit is.
Niet poetsen is niet handig geweest, maar wat heeft je gebit verder te lijden gehad? Ben je iemand die iedere dag veel frisdrank drinkt, rookt, en al een zwakker gestel heeft, dan zal je gebit waarschijnlijk sneller achteruit gekelderd zijn, dan wanneer je in de rimboe hebt geleefd, op takjes hebt geknaagd, en al die tijd geen suikerkorrel in je mond hebt gehad.
Om maar 2 uitersten te noemen.

Ga ervan uit dat tandartsen veel kunnen om tanden te redden en nog een tijdje goed te laten functioneren. Maar inderdaad, niet alles. Waar mogelijk krijg je meerdere opties voorgelegd, zodat je de resultaten en de financiën tegen elkaar kunt afwegen.

Hopelijk ben je ondertussen weer begonnen met dagelijks poetsen. Daarmee kun je in ieder geval redden wat behouden kan blijven.
di, 04/06/2010 - 12:50 Permalink
Morax

Bedankt voor je reactie! :)
Vullingen zitten er nog allemaal in, wel misschien wat tever weggesleten inmiddels. Volgens mij aardig wat tandsteen en langs de randen van het tandvlees (wat uiteraard ook is weggetrokken) een soort van inkeping in de tanden. Geen idee wat dat eigenlijk is. Een kies begint nu wat gevoelig te worden. Dat zal dus wel nu een gaatje zijn denk ik. Een hoektand is aan de buitenkant aan de bovenkant (vlak bij tandvlees) aardig zwart geworden. Een diepe inkeping dus. Dat was overigens al zo (in veel mindere mate) toen ik nog wel bij de tandarts kwam.
Ja, die wat gevoelige kies geeft me wel weer het signaal om te poetsen.. :wink:
di, 04/06/2010 - 15:41 Permalink
Zeevis

Hoewel ik alleen een geïnteresseerde ben in tandheelkunde, kan ik je enkele dingen vertellen.
Tandsteen heeft waarschijnlijk teruggetrokken tandvlees veroorzaakt. Als je tandvlees terugtrekt komt een deel van de tand bloot te liggen wat smaller is. een klein eindje waar dat smallere begint, is de tand niet bedekt met glazuur. Daar ligt de dentine bloot, waardoor je tand gevoeliger is voor gaatjes. Die zwarte plek is waarschijnlijk een gaatje he. Geen reden voor paniek, nu is het moment om je tandvlees en tanden weer op de been te helpen.
Een reden om nu actie te ondernemen: Als er heel lang wordt wacht en het tandvlees trekt erg ver terug, kunnen tanden uitvallen. Nu kun je het nog verhelpen.
En: Hoe eerder je een gaatje verwijdert, hoe meer er van je tand overblijft, hoe kleiner de vulling.

Het lijkt me nooit kwaad kunnen als je gewoon weer begint met routinematig poetsen. Elke dag! Als het erg gevoelig is geleidelijk opbouwen. Stel een wekker zodat je op vaste momenten je tanden gaat poetsen, en hou je eraan!
Het is goed om het tandvlees te stimuleren door te poetsen. Poets het tandvlees ook mee. Dan maak je het tandvlees sterk. Zorg dat je niet te hard drukt op de tandenborstel bij het poetsen; voorzichtig als het tandvlees gaat bloeden.
Het tandsteen moet je laten verwijderen door de tandarts. Je moet dit doen om verdere terugtrekking van het tandvlees te voorkomen. Tandsteen is hard spul en dat moet de tandarts wegkrassen met een scherp haakje. Je kunt het niet zelf wegpoetsen.

De persoonlijke band tussen patiënt en tandarts is meestal niet zo belangrijk. In Nederland werken veel tandartsen in een praktijk in groepsverband. In de praktijk waar ik kom krijg ik zo een beetje elke 3 jaar een andere tandarts. Meestal zie je een tandarts maar enkele keren in die periode. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de tandarts het gek vindt ofzo, tandartsen zien echt zo veel en zijn op veel voorbereid.

Nog goede tips:
-Na het eten of drinken van wat dan ook, altijd goed om je mond erna te spoelen met water. Dat neutraliseert de zuurgraad in je mond
-Poets niet direct na het drinken van hele zure dranken, maar wacht een kwartiertje zodat het glazuur niet zacht is.

actie ondernemen en later trots zijn op jezelf :)
di, 04/13/2010 - 03:23 Permalink
alpifresh

De persoonlijke band tussen patiënt en tandarts is meestal niet zo belangrijk.

En wie vindt dat? De tandarts of de patiënt? Ik denk dat beiden daar toch wel eens totaal andere beelden over kunnen hebben. De groepspraktijken worden vermeden door zowel patiënten die daar niks voor voelen, als door tandartsen die niet zo met patiënten willen werken.

'Meestal niet zo belangrijk' is mij te weinig genuanceerd, te kort door de bocht. Ik zou liever hebben gelezen: "Het belang van een persoonlijke band tussen patiënt en tandarts is voor ieder mens verschillend."

Aangezien je student tandheelkunde wil worden, vind ik het belangrijk dat je je blik zo open mogelijk houdt. :D
di, 04/13/2010 - 11:47 Permalink
Morax

Inmiddels bij de tandarts langsgeweest. Viel me alleszins mee!
'Maar' 5 gaatjes en een tandsteenbehandeling. En dat terwijl ik in gedachten al zo'n beetje aan een kunstgebit moest. :lol:
Het zullen vast geen prettige behandelingen worden maar ik heb wel het gevoel dat dit beter is dan gewoon niets doen.
Bedankt voor alle reacties! :D
wo, 06/02/2010 - 00:16 Permalink