Alles eruit, prothese erin...

Author:
Silverpolo
Posted:
wo, 05/18/2011 - 01:07
Hallo allemaal,

Na veel gelezen te hebben heb ook ik het besluit genomen om na 15 jaar ellende alles te laten trekken. Met mijn 32 jaar ben ik natuurlijk nog erg jong, maar mijn angst had plaats gemaakt voor schaamte. Graag wil ik een soort van dagboekje bijhouden met wat er gebeurd is en wat er komen gaat.

12 mei ben ik in Kerkrade onder volledige narcose gegaan en 45 minuten later was het gefixed. Meteen toen ik wakker werd wilde ik opstaan om in de spiegel te kijken. Dit viel niet mee.. Gelukkig stonden er mensen om me heen die me opvingen... haha! Ik was zo blij met het resultaat dat ik spontaan begon te janken...
Het gevoel in mijn mond was erg vreemd. Net of ik een grote kauwgum in mijn mond had, erg vol. De pijn was eigenlijk nog niet te voelen. Ze reden me in een roelstoel naar mijn auto waar ik het ijs al klaar had liggen. De terugweg (circa 45 minuten) goed gekoeld en eenmaal thuis aangekomen gaan liggen.
De pijn van de extracties was na 2 dagen weg. Dit is me heel erg meegevallen. In principe alleen 12 en 13 mei een paar pijnstillers genomen. Let wel, ik zeg meegevallen omdat de pijn in geen enkele verhouding stond tot de zenuwpijnen die ik jaren had.
Na 48 uur voor de eerste keer de prothese eruit gehaald. Dit viel me erg tegen, psychisch dan... Ik zag er niet uit! Daarnaast een geur waar je ook niet blij van wordt. Maar goed... al dat wondvocht moet er ook uit. Nu trek ik er gekke bekken bij als ik het eruithaal zodat ik er zelf mee moet lachen.

Eten gaat slecht. Vooralsnog alleen drinkontbijt, vla en soep. In mijn enthousiasme al een hamburger geprobeerd, maar dat ging voor geen meter. Dit kwam vooral door de pijn met kauwen met mijn nog niet volledig geheelde kaken. Ben al 2,5 kilo kwijt!

Hoe zit het na 5 dagen? Mijn bovenprothese zit goed en ik voel hem eigenlijk niet eens zitten. Ik voel bovenaan mijn tandvlees (rand van de prothese) een pijnlijk puntje bij het indoen. Als ik veel praat dan begint dit ook weer pijn te doen.
Onderprothese moet ik erg aan wennen. Voordat ik hem de 1ste keer eruit gehaald heb zat hij superstrak. Vanaf dat moment niet meer. Ik denk dat ze bij het plaatsen toch een soort van kleefspul hebben gebruikt (bij de eerste keer schoonmaken zat er een soort gel op 1 plekje). Met eten gaat het ding alle kanten op. Ik ga morgen toch maar eens van dat kleefspul halen. Ook hier een puntje waar ik last van heb bij het indoen. Misschien nog iemand een tip om dat ding op zijn plaats te houden?

Het is niet ideaal, maar ik had toch geen andere keuze meer. Als ik in de spiegel kijk vergeet ik alles weer en geniet ik van mijn lach!
Praten gaat iedere dag weer een stuk beter. In mijn geval praat ik beter als ik niet op mijn spraak let. Dit is nog erg wennen.

Al met al is de behandeling mij 110% meegevallen. Eten zal voorlopig een probleem blijven alhoewel ik wel alles probeer. Ben toch een kilootje of 10 te zwaar en die mogen er best van af. Ander pluspunt: ik kan niet meer nagelbijten!

Ik houd jullie op de hoogte wat er de komende maanden gebeuren gaat. Alvast bedankt voor het lezen en eventuele tips / trucs ;-)

Groet,
TechniekerJeetje

Hey,

Heel erg leuk om een ervaring op deze manier te lezen.

Voor wat betreft het vastplaken wil ik nog wel even zeggen dat je er een beetje voorzichtig mee moet zijn. Als je hem er uithaald na het plakken, dan kan het zijn dat je op een of andere manier je extractie wonden weer beschadigd. Voorzichtigheid geboden dus!
Uiteindelijk zul je wel gaan wennen aan de prothese, maar zoals je zelf al aangeeft. Het is een questie van tijd!

Heel veel succes met het wennen aan je prothese!
wo, 05/18/2011 - 08:45 Permalink
Silverpolo

Hallo allemaal,

Vanochtend terug gegaan naar kerkrade omdat ik last had van 2 drukpuntjes die het me onmogelijk maakte om door een rietje een milkshake te drinken.... Binnen 10 minuten gefixed! Nog gevraagd of er iets aan het gehemelte gedaan kon worden omdat ik "last" heb van de dikte er van. Voorlopig doen ze er niets aan omdat dit het zuigvermogen van het bovengebit aantast.

Lostzittend ondergebit kan hij nu niets aan doen... Mag ook nog niet gaan plakken van hem :(
Als de hechtingen eruit zijn (nog een week of 6) krijgen boven en onderprothese een zachte laag er in. Dit moet het comfort aanzienlijk gaan vergroten. Ik ben benieuwd.
Over 3 maanden komt er een volledige rebase (hard materiaal?).

Nou, dat was het weer voor nu.

Groetjes!
vr, 05/20/2011 - 15:32 Permalink
TechniekerJeetje

Ja een rebasing is met een hard materiaal ,hetzelfde als u nu heeft.
Na zo'n eerste rebasing zit ie een stuk aangenamer.
Onderprotheses zijn meestal een probleem.Paar implantaten zal een goede oplossing zijn.


Laat meneer maar eerst eens een jaartje wennen aan zijn onderprothese. Hij heeft hem net!
Ik kan je voorbeelden genoeg noemen van mensen die uiterst tevreden zijn met de onderprothese en helemaal geen implantaten nodig hebben.

Wéér een tikkeltje kort door de bocht antwoord jouwerzijds.....
ma, 05/23/2011 - 20:47 Permalink
Dilly

van een ervaringsdeskundige:

Ik heb inmiddels 9 maanden een volledige gebitsprothese, waarbij ik tot aan de dag van de rebase best wel wat gewenningsproblemen heb gehad. Tijdens die periode veel problemen gehad omdat het allemaal niet helemaal lekker aansloot, te ver doorliep naar achteren enzo. Ondanks 2 keer een zachte laag (daardoor gaat het idd wel een stuk lekkerder zitten! ) bleef het lastig, en waren er vooral problemen als ik moe werd, dan moest ik vaak spugen.

Ondanks dat alles heb ik de rebase wel best lang uitgesteld omdat ik nog niet tevreden was met hoe mijn tandvlees genas en ummm.. op zijn nieuwe plek kwam, zeg maar. Ik had best wel veel contact met mensen die net voor mij waren behandeld, en die dus hun belevingen deelden.. en daar trok ik mijn lering uit.

Op de dag van de rebase was ik behoorlijk voorbereid en kon ik goed aangeven wat er niet lekker zat, en waar op gelet moest worden, en de technieker heeft mijn aanwijzingen ook echt ter harte genomen. Dat, en het feit dat ik bij het happen keurig stil bleef en deed wat de bedoeling was heeft er volgens mij aan bij gedragen dat ik sinds december geen problemen of klachten meer heb gehad. Ik hoef niet te plakken, onder sluit het perfect aan en zolang ik mijn tong onder controle houd (i.e. niet ga zitten spelen), blijft het keurig zitten waar het hoort.

De kliniek waar ik ben behandeld is nogal een commerciele tent, en die drongen op de dag van de rebase al aan op een afspraak voor de start van het klikgebit traject. Ik heb dit heel bewust afgehouden, ten eerste omdat ik al dat gedoe in mijn mond wel even beu was, maar ook omdat ik het simpelweg te snel vond. En daar heb ik geen spijt van.. ik ben voor nu nog steeds tevreden met hoe het gaat. Mocht dat ooit veranderen, dan ga ik lekker op zoek naar een tandtechnisch centrum waar de commerciele instelling er niet zo dik bovenop ligt :P

Silverpolo, luister vooral naar jezelf, en laat je geen dingen aanpraten waar je je niet lekker bij voelt. Je hebt nu een hele grote stap gezet, ik begrijp uit je eerste bericht dat het behoorlijk lang geduurd heeft voor het zover was. Laat nu eerst je mond maar even lekker genezen, je tandvlees gaat echt nog verder slinken, en een beetje minder eruit zien alsof net al je tanden uit je mond zijn gevallen. Voor wat betreft eten: geen beter moment in je leven dan nu om je eten lekker te prakken of koude schotel te eten.

Heel veel succes de komende periode, ik blijf je hier wel in de gaten houden!

Groetjes,

Dilly
do, 05/26/2011 - 17:10 Permalink
Workie

Er zijn inderdaad zeer veel mensen die zonder klikgebit alles kunnen doen. zo lang je geen problemen ermee hebt hoef je je niks aan te laten praten. Gaat de kaak alsnog enorm slinken waardoor de prothese geen houvast meer heeft en een rebasing geen verbetering geeft op de houvast dan kun je alsnog het traject ingaan van een klikgebit.
do, 05/26/2011 - 17:20 Permalink
TechniekerJeetje

Er zijn inderdaad zeer veel mensen die zonder klikgebit alles kunnen doen. zo lang je geen problemen ermee hebt hoef je je niks aan te laten praten. Gaat de kaak alsnog enorm slinken waardoor de prothese geen houvast meer heeft en een rebasing geen verbetering geeft op de houvast dan kun je alsnog het traject ingaan van een klikgebit.


Mijn idee.....
do, 05/26/2011 - 19:47 Permalink
TechniekerJeetje

Mijn idee is; De eigen bijdrage is nu nog redelijk laag en het wordt nog steeds vrij eenvoudig (tot 2 implantaten,dat mag de implantoloog zelf beoordelen) goedgekeurd.
Je weet niet hoe de situatie over 5 jaar is.


Ja, maar ik koop nu ook niet 2000 kilo aardappelen omdat ik niet weet wat de prijs doet over 5 jaar.
Of ik laat nu ook niet mijn mond volstoppen met kronen, terwijl ik nergens last van heb, omdat ik niet weet wat de prijs over 5 jaar is.
Of.... Vul zelf maar in...
vr, 05/27/2011 - 20:52 Permalink
mprins998

Mijn idee is; De eigen bijdrage is nu nog redelijk laag en het wordt nog steeds vrij eenvoudig (tot 2 implantaten,dat mag de implantoloog zelf beoordelen) goedgekeurd.
Je weet niet hoe de situatie over 5 jaar is.


Ja, maar ik koop nu ook niet 2000 kilo aardappelen omdat ik niet weet wat de prijs doet over 5 jaar.
Of ik laat nu ook niet mijn mond volstoppen met kronen, terwijl ik nergens last van heb, omdat ik niet weet wat de prijs over 5 jaar is.
Of.... Vul zelf maar in...


Zoals je zelf wel weet zal de prijs alleen maar stijgen voor de patient zelf.
Had 6 jaar geleden maar een ton paladium gekocht.
En met die kronen;wanneer je op je 18e begint met elk een jaar twee kronen ,heb je tegen de tijd dat je 32 bent een mooie mond met kronen.Gespreidde uitgaven en je hoeft niet weer totdat je paradontitus krijgt.
vr, 05/27/2011 - 21:07 Permalink
TechniekerJeetje

Meen je dit nou echt???

Neem me echt niet kwalijk, maar dit antwoord gaat helemaal nergens over! Begin nu zelfs te twijfelen over je vakinhoudelijke kennis en aan je oprechtheid mbt het antwoorden hier.

Meen je nou echt dat jij zonder indicatie een stel kronen opteerd???? Gewoon lekker doen.... Dan ben je op middlbare leeftijd rijp voor een prothese.... Ik geloof eerder te hebben gelezen dat jij ook de gelukkige bezitter bent van zo`n kunststof klapper??? Ben jij toevallig begonnen met kronen op je 18e? Zonder indicatie? Want dan krijg je dat!!!
vr, 05/27/2011 - 21:29 Permalink
mprins998

Dit gaat wel heel erg off-topic.
Ik heb je een PM gestuurd met betrekking tot de kronen op jongere leeftijd.Ik heb vast iets gemist of niet begrepen

Het klopt dat ik een stukje bijt plastic bezit.
Ik behoorde ook tot de groten der angsthazen.
En ik ben oprecht.
Alles wat ik weet of denk te weten heb ik geleerd door te luisteren naar mensen die er meer verstand van hebben dan ik.
Heb ik iets verkeerd interpreteert waarschijnlijk.
Ik ben hier op dit forum niet alleen voor een ander,ik hoop er zelf ook een beetje wijzer van te worden.
Nooit te oud om te leren.
vr, 05/27/2011 - 22:11 Permalink
TechniekerJeetje

Dit gaat wel heel erg off-topic.
Ik heb je een PM gestuurd met betrekking tot de kronen op jongere leeftijd.Ik heb vast iets gemist of niet begrepen

Het klopt dat ik een stukje bijt plastic bezit.
Ik behoorde ook tot de groten der angsthazen.
En ik ben oprecht.
Alles wat ik weet of denk te weten heb ik geleerd door te luisteren naar mensen die er meer verstand van hebben dan ik.
Heb ik iets verkeerd interpreteert waarschijnlijk.
Ik ben hier op dit forum niet alleen voor een ander,ik hoop er zelf ook een beetje wijzer van te worden.
Nooit te oud om te leren.


Niet geheel off topic vind ik.... Jij geeft een antwoord waar ik me niet in kan vinden, en met mij elke rechtgeschapen professional mag ik hopen.....
De mensen die je zulk soort dingen vertellen moeten maar eens bij zichzelf te rade gaan! Ze weten niet waar ze over praten. Als jij dit klakkeloos overneem, tja, dan krijg je een reactie als de mijne...
Lees maar eens goed oude topics door, daar staat best wel veel zinvols in, meestal ook goed onderbouwd!
Maar goed... Je hebt een PM terug.....
vr, 05/27/2011 - 23:21 Permalink
Silverpolo

Ach ja, discussieren mag altijd ;-)

Kleine update. Maandag weer begonnen met werken. Ben een weekje thuis geweest i.v.m genezing en leren praten. Ik heb een commerciele functie dus daar zag ik best tegenop.... Het is me niet tegengevallen. Praten gaat steeds beter, alleen de G en de K is nog wennen omdat ik limburgs ben. Afgelopen week ook nog een training gehad in het noorden van het land en ik merk dat ABN praten makkelijker is... haha!

Ondergebit levert me de meeste problemen op. Vliegt door heel mijn mond als ik aan het eten ben. Kan dus niet wachten op de rebase ;) Dinsdag terug naar Kerkrade. ALthans dat dacht ik. Tandtechnicus blijkt ook vanuit Echt te werken. Heerlijk! Onderprothese moet bijgeschaafd worden aan de binnenzijde. Het "steekt" als het ware in het zachte vlees bij mijn tong waardoor ik last krijg.

Ik probeer in elk geval alles te eten. Zolang het zacht is en ik met mes en vork eet gaat het prima.

Ik hou jullie op de hoogte!
za, 05/28/2011 - 17:21 Permalink
TechniekerJeetje

Hey, goed dat je weinig problemen hebt... De onderprothese, ja, dat is een bekend gegeven. Na aanpassing zal het iets beter zitten. Je kaak zal wel blijven slinken de eerste periode, dus.... Na een tijdje gaat ie weer iets losser zitten. Maar goed, het gaat allemaal wennen, ook zul je zien dat het praten steeds beter gaat!
Veel succes ermee!
za, 05/28/2011 - 17:57 Permalink
Silverpolo

Ben ik weer ;)

Dinsdag onderprothese aan laten passen. Wat een opluchting! Kauwen gaat ineens stukken beter!
Hechtingen zijn er inmiddels allemaal uit en 14 juni krijg ik een zachte rebase. Dat zal het nog een stuk comfortabeler maken. Afhankelijk hoe mijn kaakbot nog slinkt ga ik in juli terug voor de harde rebase.
do, 06/02/2011 - 19:58 Permalink
Silverpolo

Update:

Vanmiddag om 16.30 uur is de zachte rebase gedaan.... Wat een genot! Net als test spareribs gegeten... Vlekkeloos! Het zit muurvast. Helaas blijft dit niet zo... :(

De harde rebase van de noodprothese zal wel een stuk aangenamer zitten, maar niet zoals nu met een zachte rebase. Ach ja, daar wen ik vast aan.

Afgelopen weekend een vriendeweekend achter de rug met circa 20 mensen. Niemand wist dat ik een volledige prothese had gekregen (wel dat ik een flinke tandartsbehandeling gehad had). Ik ben inmiddels 8 kilo afgevallen, dus dat valt natuurlijk wel op. Zondag heb ik het verteld en ik kreeg zoveel mooie reacties. Het was niemand opgevallen!

2 augustus krijg ik de harde rebase en gaan we voor de onderkaak een klikgebit aanvragen. Ik ben benieuwd.. tot snel!
di, 06/14/2011 - 18:19 Permalink
TechniekerJeetje

Hey,
Helemaal perfect toch!
Lijkt mij echt een kunst, spareribs eten met een prothese, mijn moeder kan dit ook en ik zit elke keer weer met vole verbazing te kijken dat ze er geen last van heeft. Mijn moeder heeft in het verleden zoveel problemen gehad met haar gebit dat alles voor haar nu een verbetering is!
Dit gaat geloof ik voor jou ook een beetje op.
Goed dat je ook de implantaten alvast aanvraagd. Niet dat het na je harde rebasing nodig zou zijn, maar merk dat dit meer voor je eigen gevoel is!
di, 06/14/2011 - 18:30 Permalink
Laure

Ik ben een vrouw van 43 en toen ik te horen kreeg dat ik een prothese bovenaan moest krijgen was dit mentaal een harde klap!
Volgende week worden de tanden getrokken onder plaatselijke verdoving en meteen daarna de prothese geplaatst.
Ik kan me niet voorstellen welk gevoel dit gaat geven, misschien kan ik dat niet verdragen of moet ik kokhalzen...pfff ik weet niet wat te verwachten en heb angst voor het onbekende.
Nog mensen met deze ervaring die mij een beetje gerust kunnen stellen?
zo, 01/08/2023 - 11:30 Permalink
Tandarts_Richa…

U kunt meerdere uitgebreide reacties lezen op dit forum. Zie vorige post...Hoe het verdragen wordt is heel individueel. Dus ervaringen v anderen tellen eigenlijk niet mee. Hoe goed kunt u accepteren en doorzetten. Ik heb cliënten waar voor het eerst een prothese gemaakt wordt die ik daarna jaren niet meer terug zie.
zo, 01/08/2023 - 12:01 Permalink