Afgebroken kies

Author:
Esther18
Posted:
zo, 03/28/2004 - 20:11
Er is net een heel stuk van mijn kies afgebroken!

Ik ben al een aantal jaren niet bij de tandarts geweest omdat ik ontzettend bang ben.
Nu wil ik toch de stap nemen er weer heen te gaan!
Wie gaat me vertellen wat me te wachten staat..??

Ik weet dat ik nu heen MOET (ook van mezelf)
ik ga vandeweek in ieder geval bellen.
Crypto

Als een afgebroken kies het enigste is, is er toch geen enkel probleem?
De tandarts is er voor jou en wil je graag helpen, geen enkele reden om daar bang voor te zijn.
Je zal hoogstens dingen horen die je zelf ook wel weet (vaker moeten komen enzo), maar goed, dat moet je dan maar even negeren.
Ik denk trouwens dat tandartsen tegenwoordig vrij goed met angsten om kunnen gaan...

Gewoon heen gaan, daarna zul je je stukken beter voelen!
zo, 03/28/2004 - 20:21 Permalink
minique

Hoi Esther,

Ik herken je angst heel goed, ben zelf ook een tijdje (jaar of 5) niet geweest, maar ga nu alweer 8 jaar trouw en ben grotendeels over mijn angst heen (dat kan dus ook hè?!)

Sta je al (nog?) ingeschreven bij een tandarts? Anders moet je er een zoeken. Heel belangrijk is dat het klikt met je t.a., dus moet je nog op zoek, informeer dan eens in je omgeving naar welke t.a. aardig en begripvol is.

Het is heel belangrijk dat je je t.a. vertelt dat je bang bent, dan kan hij/zij er rekening mee houden. Veel tandartsen hebben er best begrip voor, maar ze moeten het wel weten!!!

Wat er precies gaat gebeuren met de kies waarvan een stuk is afgebroken, is denk ik niet zomaar te zeggen. Het zal er vanaf hangen hoe groot het stuk is dat eraf gebroken is en of je er last van hebt.
Het mooiste zou zijn, als je geen last hebt van de kies en het nog even uitgesteld kan worden, om te beginnen met 'gemakkelijke' dingen: controle, tandsteen verwijderen, gaatjes vullen, en zo steeds een stapje verder. Op die manier kun je ook vertrouwen in de t.a. opbouwen.

Heel veel sterkte toegewenst!!!

Laat je alsjeblieft weten voor wanneer je een afspraak hebt kunnen maken, dan kan ik voor je duimen!!!

Groetjes,
minique




[ Dit Bericht is bewerkt door: minique op 2004-03-29 19:24 ]
zo, 03/28/2004 - 20:35 Permalink
Crypto

Ik probeer het probleem voor haar wat te relativeren, ik ben zelf ook al een tijd niet geweest.
Gezien de 18 achter haar naam heeft staan kan ik me niet voorstellen dat ze een hele lange tijd niet naar de tandarts is geweest.
Bovendien maakt je voor jezelf het probleem altijd erger dan dat het is. Ik had namelijk ook al een kunstgebit in gedachten terwijl er helemaal niks aan de hand is.
Ik heb nu een hele toffe tandarts, dat duurde ook even voor ik iemand had gevonden. Nu ik eindelijk een tandarts heb die heeft gekeken en heeft gezegd dat het allemaal mee valt, voel ik me toppie. Je moet jezelf er alleen toe zetten om te gaan en dat probeerde ik boven even voor elkaar te krijgen.
zo, 03/28/2004 - 20:39 Permalink
Esther18

Dank jullie wel voor de reacties..
Ben 19 en inderdaad al aantal jaartjes niet geweest.

Mijn oude tandarts is net er mee gestopt en moet dus een nieuwe.
Heb mn verzerking gister gemaild dat ik een bepaalde tandarts wil hier in de buurt die er om bekend staat goed met angsthazen om te kunnen gaan.
Dan maar een uurtje reizen :wink:
Ik hoop dat dat snel geregeld kan worden en dat ik dan t lef kan vinden om te bellen ( het moet.. ik weet het...)
ik heb ook helemaal geen reden om bang te zijn, er is nooit iets echt ergs gebeurt.
Ben juist bang voor wat er kàn gebeuren denk ik..

In ieder geval MOET ik van mezelf nu weer heen!
ma, 03/29/2004 - 14:39 Permalink
Esther18

weer ik.. krijg net een mailtje binnen!

Geachte mevrouw Hofstra,

Hartelijk dank voor uw bericht.

Er is een angsttandarts in Leeuwarden. De naam van de tandarts is tandarts De Haan. Hij is werkzaam in het Medisch Centrum in Leeuwarden. Voor een afspraak kunt u contact opnemen met het MCL. Het telefoonnummer van het MCL is 058 - 2866666.

U bent verzekerd in de aanvullende verzekering Basis en Tand Extra. In deze verzekering bent u verzekerd voor anesthesie, consultatie en diagnostiek - maximaal 1 periodiek preventief onderzoek, chirurgie, parodontologie en preventie - maximaal € 100,00, prothetische zorg - zie voorwaarden, röntgendiagnostiek - maximaal 2 röntgenfoto's, vullingen - maximaal 5 vullingen, wortelkanaalbehandelingen - maximaal 1, bleken van elementen, frameprothesen, gnathologie, kronen, bruggen en implantaten, maximaal 4 kronen, per 2 kalenderjaren maximaal € 700,00, orthodontie - maximaal € 365,00 en preventie.
U kunt dit terugvinden in uw voorwaarden. Wij zenden u deze informatie toe.


nu nog bellen :s

[ Dit Bericht is bewerkt door: Esther18 op 2004-03-29 14:49 ]
ma, 03/29/2004 - 14:48 Permalink
minique

Hoi Esther,

Oh, je zet er echt vaart achter. Hartstikke goed. Goed ook dat je via je verzekering aan deze persoon bent gekomen. Nu nog even moed verzamelen om te bellen, maar dat gaat je vast ook lukken. Laat je horen als je hebt gebeld om te laten weten wanneer je precies moet?

Groetjes,
minique
ma, 03/29/2004 - 17:41 Permalink
Moon

Goed zo :grin:

Bij mij was er ook ongeveer een kwart van mijn kies afgebroken. Ik had toen al een afspraak staan voor controle. Mijn tandats heeft toen eerst een controle uitgevoerd en toen (6 weken later...) de kies gevuld. Hij heeft hem heel mooi opgebouwd met een witte vulling en ziet er weer keurig uit. Niemand die ziet dat die kies een vulling heeft :grin:

Suc6!
ma, 03/29/2004 - 20:43 Permalink
angstpatient

Ik heb een tijdje geleden ook meegemaakt dat er een stukje van mijn tand afbrak... En geloof me ik ben de angst op zich... De eerste paar keer dat ik ging heeft hij mijn tand mooi glad geslepen... Is absoluut niet pijnlijk geeft zelf een masserend gevoel..
Het kan ook anders uitpakken... Toen er opeens een stukje afbrak bleek mijn hele tand ingestort te zijn.. Ik moest met spoed een plastisch kroon... En dat heeft pijn gedaan... Maar ik ben nog gered want als ik langer had gewacht dan had ik opeens een stompje tand. Ik zou je verwijzen naar het ACTA zij zijn speciaal voor angstpatienten aanwezig..
di, 03/30/2004 - 13:44 Permalink