Afgebroken kies

Author:
Joyceke019
Posted:
zo, 12/18/2005 - 18:24
Hallo allemaal,

ik ben nieuw op deze site en weet niet precies hoe het allemaal werkt maar ga gewoon mijn verhaal doen.

Ben 19 jaar en na de dood van mijn vader niet meer bij de tandarts geweest, dat is nu 8 jaar geleden. Heb altijd een angst gehad....

Heb mijn tanden de eerste jaren ook niet echt goed verzorgd moet ik eerlijk zeggen maar de laatste 3 jaar ben ik er wel erg mee bezig: 2 a 3 keer per dag poetsen en op elke mogelijke manier hulpjes gebruiken die goed voor je tanden zijn.
Nu is mijn kies een tijdje geleden afgebroken. Eerst een klein stukje, nu een groter stuk. Dat betekend dat de binnenkant van mijn kies openligt.... en daar zit nu een donker stukje is. Eerst hield ik mezelf voor dat dat de wortel was of iets anders, maar het is gewoon rotting lijkt me.
Neem dus ook aan dat deze getrokken moet worden?? of kan daar nog iets anders aan gedaan worden???
Ben als de dood voor de tandarts maar weet nu gewoon dat ik het niet meer kan uitstellen om te gaan bellen voor een afspraak....

Kan iemand mij helpen mijn angst te overwinnen of de gruwelijke gedachte uit mijn hoofd te halen van het wegsnijden of het trekken van die kies...

Veel liefs, Joyce
Geke

Als er een groot stuk afgebroken is van een kies, is niet de enige oplossing nog het trekken van de kies. Soms kan de kies nog gered worden door een wortelkanaalbehandeling, opbouw in het kanaaltje en een kroon er op. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar dan kan je kies weer een hele tijd vooruit. De tandarts kan beoordelen hoe ernstig de situatie is, soms valt het mee en kan met alleen een grote vulling of een kroon het weer in orde gemaakt worden. Een wortelkanaalbehandeling klinkt ook vaak alsof het heel erg pijnlijk is, maar vaak als er een heel diep gaatje in een kies zit, of er een groot stuk afgebroken is, is de zenuw al afgestorven en is een wortelkanaalbehandeling niet pijnlijk meer. Ik hoop dat je je angst kan overwinnen en naar de tandarts durft te gaan. Hij of zij zal eerst uitgebreid gaan kijken wat er allemaal aan de hand is en aan de hand daarvan wordt een behandelplan in overleg met jou gemaakt. Er moet natuurlijk goed gekeken worden wat jou wensen en financiele mogelijkheden zijn. Ook dat je angstig bent is belangrijk om de tandarts te vertellen. Door zenuwen vergeet je ook vaak dingen die je wilt vragen, deze kun je vantevoren het beste even voor jezelf op een papiertje zetten.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is en dat je de stap durft te zetten, heel veel sterkte en laat even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
zo, 12/18/2005 - 18:43 Permalink
Joyceke019

Heel erg bedankt voor de reactie.

Wil ook zeker wel gaan bellen, het probleem is alleen dat ik niet meer verzekerd ben en dus niet weet in hoeverre de kosten gaan stijgen.
Daarnaast denk ik niet dat mijn zenuw is afgestorven want de reden dat ik dit berichtje vandaag heb geschreven is omdat ik vandaag echt de pijn heb gekregen van het openliggen van de kies. Dus helaas zal dat bij mij niet het geval zijn.
Mijn moeder heeft ook zo'n wortelkanaalbehandeling gehad en die zei dat het wel degelijk pijn doet. Ze hebben het bij haar ook zonder verdoving gedaan omdat dat beter scheen te zijn. Kan dit kloppen??

Probeer gewoon zo her en der wat informatie op te halen om mezelf voor te bereiden op alles, aangezien ik bij het denken aan naar de tandarts gaan al tegen het plafond aan zit, bij wijze van spreken ;)
zo, 12/18/2005 - 19:20 Permalink
minique

Dat zonder verdoving beter zou zijn, geloof ik niet.
Een wortelkanaalbehandeling kan goed verdoofd worden. Soms kan dat wat lastiger zijn als er een ontsteking zit, maar zelfs dan lukt het vaak wel d.m.v. een verdoving in de kies zelf. Even niet lekker, maar daarna gegarandeerd geen pijn meer.

Niet verzekerd... Daar kun je per 1 januari iets aan doen hè? Verzekeringen accepteren mensen nu direct, ook (maar niet altijd) voor de aanvullende verzekering. Neem dat dus evt. mee in je overwegingen bij het kiezen van een verzekeraar.

Heel veel sterkte ermee en laat je horen hoe het gaat?

:smt006 Monique
zo, 12/18/2005 - 19:48 Permalink
Joyceke019

Heel erg bedankt voor de snelle reactie's en de informatie.

Ik dacht al wel dat het niet zou kloppen van de verdoving...want het lijkt mij ook raar om er GEEN verdoving voor te geven.
Morgen wil ik erachter aan gaan...gewoonweg omdat de pijn niet dragelijk meer is.

Laat zeker hier nog weten hoe het allemaal is gegaan en hoop dat ik de stap kan zetten erachter aan te gaan. Maar ik denk dat ik blij zal zijn wanneer dit achter de rug is, want ik probeer mezelf steeds ook voor te houden dat ik beter één maal pijn kan hebben bij de tandarts dan dagelijks met pijn rond te lopen.
Daarnaast werk ik in een winkel waar ik constant met mensen moet praten, en met deze pijn is dat niet te doen. Heb nu ook alweer schrik voor de aankomende week...

Groetjes, Joyce
zo, 12/18/2005 - 19:53 Permalink
Ingrid26

Hallo Joyce,

Ook ik ben behoorlijk bang voor de tandarts maar ook ik kan je vertellen dat bij mij alle wortelkanaalbehandelingen MET verdoving zijn gedaan en dat het GEEN pijn doet!!!! Misschien stelt dat je nog meer gerust.
Succes!!!!


Gr Ingrid
ma, 12/19/2005 - 06:21 Permalink
DANNY1

Ik heb vorige week een WKB gehad terwijl er een ontsteking zat en heb er niets van gevoeld. Een WKB is dus heel goed te verdoven. Echt bel nou maar dan zal je zien dat het reuze meevalt. En geef gewoon aan bij je tandarts dat je er tegenop ziet dan zal hij/zij er zeker rekening mee houden.
di, 12/20/2005 - 12:16 Permalink
wortel2121

Ik heb een wkb gehad en ontzettend veel pijn gehad, dit is niet om je bang te maken maar gewoon waar. Misschien heeft de tandarts niet lang genoeg gewacht om de verdoving in te laten werken of had hij haast, ik weet het niet. De tranen schoten in mn ogen. :smt010
zo, 08/09/2009 - 15:08 Permalink