9 keer naar tandarts in 1 jaar: normaal??

Author:
J&W
Posted:
di, 11/18/2008 - 10:50
Ik ben net naar de tandarts geweest voor controle. Ik ben nooit echt bang geweest voor de tandarts maar gaatjes vullen ben ik nu echt zat! Ik heb verschillende tandartsen geweest wegens verhuizingen. Een half jaar geleden kwam ik voor het eerst bij mijn huidige tandarts. Een jaar geleden was ik nog voor het laatst bij mijn vorige tandarts geweest.

Mijn nieuwe tandarts maakte röntgenfoto's en zag dat ik wat gaatjes had tussen mijn kiezen. Eerst maar eens 2 afspraken had ze gezegd. Eindelijk 2 kanten gevuld, dan nog maar 2 afspraken voor gaatjes vullen (had ik niet verwacht). In die tijd daartussen heb ik erg getwijfeld om nog wel te gaan, omdat ik ondanks de verdoving toch wat last had tijdens de behandeling, napijn en ook last van de verdoving zelf had. De laatste keer gaatjes vullen heb ik zonder verdoving gedaan. Een verdoving van mn onderkaak wil ik echt niet meer. Ik was ontzettend blij dat ik er van af was. Alle gaatjes waren gevuld, dacht ik.

Iets minder dan een half jaar later, vandaag dus, ging ik weer naar de tandarts voor controle. Nogmaals foto's gemaakt. En er waren weer gaatjes te zien. Ik moest weer 2 afspraken maken. Aan het begin van de controle zei ze nog dat het er goed uit zag en dat ik zeker vaak mijn tanden stook. Ik snap er niks van.
Ik ben het afgelopen jaar dus al 7 keer naar de tandarts geweest (waarvan 1 keer mondhygienist, wat volgens de mondhygieniste zelf ook niet echt nodig was omdat alles er goed uit zag). Als het aan mijn tandarts ligt moet ik nu dus nog 2 keer komen om gaatjes te laten vullen. Ik wordt er op deze manier echt depressief van.

Mijn vraag dus:
Is dit normaal, kan dit wel?? Zo veel gaatjes..
Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ik hoop dat er iemand is die er wat vanaf weet en die mij antwoord kan geven.
Groetjes,
J
Lieneke

Voor iedereen is 'normaal' iets anders, dus die vraag kan ik niet beantwoorden.

Wat je duidelijk maakt is dat je eigenlijk liever geen gaatjes meer zou willen hebben. Klopt dat?

Misschien wil je dit niet horen, maar het ontstaan van gaatjes heb je grotendeels zelf in de hand. Gaatjes ontstaan door plak + suikers + speeksel + tijd. Op de kwaliteit van het speeksel heb je zelf geen invloed, maar wel op de plak en het aantal zuurmomenten op een dag. Je verkomt gaatjes door:

* Niet vaker dan ongeveer 6 keer per dag iets te eten of te drinken.
* De tanden minstens 2 keer daags te poetsen op de juiste wijze met fluoride-houdende tandpasta (niet spoelen).
* Door dagelijks tussen de tanden te reinigen.
* Door na iets te eten/drinken een xylitolkauwgom te nemen.
* Door tussendoor ook nog te spoelen met een fluoride-houdend spoelmiddel.
* Door regelmatig tandsteen/plak profesioneel te laten verwijderen en andere preventieve regelmaten te laten nemen door de tandarts/preventieassistente/mondhygienist.

Je geeft aan al tandenstokers te gebruiken. Om gaatjes tegen te gaan zou ik willen adviseren om er dagelijks ook nog een flossdraadje doorheen te halen: Flossdraad komt namelijk ook tussen het contactpunt en net daaronder komen vaak gaatjes.

Verder lees ik dat je het raar vind dat de tandarts eerst zei dat het er goed uit zag en dat je toch 2 gaatjes had. Waarschijnlijk heeft de tandarts die gaatjes klinisch niet kunnen waarnemen. Er worden niet voor niks foto's gemaakt: niet alle foto's zijn dmv lucht/licht/instrumenten op te sporen.

Waarschijnlijk ziet jouw tandvlees er wel goed uit, doordat je tandenstokers gebruikt. Vandaar dat de mondhygienist tevreden was (die kijkt vooral naar het tandvlees).
di, 11/18/2008 - 13:41 Permalink
selena79

ik heb het idee dat de vraag meer was: is het mogelijk dat deze tandarts gaatjes vind die er niet zijn?

ik denk dat dat er vanaf hangt hoeveel gaatjes je had bij die vorige tandartsen?
werd er altijd al flink in je tanden geboord, dan moet je je toch eens afvragen of je niet iets fout doet bij je tandverzorging.
was er nooit veel aan de hand met je gebit, dan lijkt me dit wel erg veel in een keer.
za, 12/20/2008 - 23:59 Permalink