13 jaar niet geweest. Wat gebeurt er nu

Author:
doubleyou
Posted:
ma, 08/09/2004 - 12:14
13 jaar geleden zijn de tandarts tegen mij: als je de volgende keer weer komt moeten al je verstandskiezen eruit. Dit was de laatste keer dat ik een tandarts heb gezien.
Met het boren e.d. heb ik geen problemen alleen van naalden (voor een verdoving) heb ik een bloedhekel.
Nu zal de manier van verdoven in de afgelopen 13 jaar wel verandert zijn neem ik aan? Wie kan mij hier meer over vertellen.

Ik vindt nu echter toch dat ik weer heen moet. Inmiddels zijn er 4 kiezen onderin weggerot. 2 Kiezen zijn helemaal weg en van de 2 anderen zijn er nog kleine gedeeltes over.
Nu is mijn vraag: wie heeft hier ook ervaring mee en hoe kan de tandarts dit weer herstellen? Kronen of bruggen oid?

Oer de kosten maak ik me niet zo druk. Ik ben particulier verzekerd. Welke kosten kan ik ongeveer verwachten?
Ik wil gewoon m'n gebit weer hersteld hebben.

Weet iemand een goede tandarts in de omgeving van Groningen die hiervoor niet terugdeinst.

Ik zal binnenkort ergens een afspraak gaan maken maar ik wil graag van te voren weten of en hoe dit weer te herstellen is.
minique

Hoi Doubleyou,

Allereerst: goed dat je van plan bent de stap weer te gaan nemen! Het is geen gemakkelijke stap. Iedereen op dit deel van het forum begrijpt je angst maar al te goed.

Op je verdovings-vraag kan ik wel een antwoord geven: de manier waarop de verdoving wordt gegeven is nog niet veranderd, dat gaat nog steeds met een spuitje. Wel is het zo dat het tandvlees verdoofd kan worden door met een watje o.i.d een of ander verdovend spul op de te verdoven plek te smeren, waardoor je de prik niet meer voelt. Overigens is het ook zonder deze voor-verdoving zo dat je lang niet altijd de prik voelt, maar veel hangt af van de 'handigheid' van de tandarts en de snelheid waarop hij de verdovingsvloeistof inspuit (hoe langzamer hoe minder je voelt).
Er zijn ook klinieken waar je onder narcose behandeld kunt worden, maar als jij schrijft dat je met boren geen moeite hebt, maar wel met de prik, dan denk ik niet dat dat echt nodig is (voor narcose krijg je natuurlijk ook een prik, hoewel ook die plek weer verdoofd kan worden met een zalfje).

Wat er precies moet en kan gebeuren is denk ik niet zomaar te beoordelen. Voor een 'gewone' kroon heb je nog wel houvast nodig van de kies die eronder komt, maar er zijn ook mogelijkheden met een stift in de wortel voor als er te weinig te weinig houvast van de kies zelf is. Een brug of evt. een implantaat komt aan de orde als er kiezen getrokken moeten worden, om de open plek op te vullen.

Voor de kosten zal je voor een 'gewone' kroon al gauw op €500,= moeten rekenen, een 3-delige brug zit al gauw rond €1500,= en een implantaat tussen € 1800,= en €2300,=. Dit zijn bedragen die mij het afgelopen jaar in rekening zijn gebracht c.q. begroot.
Laat de tandarts waar je naartoe gaat eerst een begroting maken, dat weet je waar je ongeveer aan toe bent!

Succes en sterkte!

:smt006 Monique
ma, 08/09/2004 - 15:07 Permalink