Doen we mee aan het EPD?

Author:
BJN
Posted:
zo, 11/02/2008 - 09:28
Op Retecool gepost door behanger op 01-11-2008:
Dit weekend ligt er bij ieder van ons een brief op de deurmat met daarin wat EPD-spam en een bezwaar-formulier. Dat is pikant, want de brieven zijn te vroeg verstuurd: De kamer moet er nog over beslissen.
De keuze die nu voor ons ligt, bezwaar maken tegen opname van uw gegevens in het Elektronisch Patiënten Dossier of niet, is moeilijk, want hoeveel weten we nu eigenlijk over dit systeem? Het is appels met peren vergelijken, want de voordelen voor ons spelen zich af op persoonlijk niveau: Het is een groot gemak als je bij elke arts waar je komt een volledig up-to-date dossier bij je hebt over je medische verleden; terwijl de nadelen op maatschappelijk niveau zijn: Wat nou als de implementatie van deze database faalt?
Omdat de kamer nog niet beslist heeft en wij tot 15 december bezwaar kunnen maken ligt er eigenlijk een soort van referendum over het EPD op de salontafel. Default staat "[√] Goed, doe maar!" aangevinkt. Ik dook in de materie en kwam er achter dat het Elektronisch Patiënten Dossier iets anders is dan ik dacht. Het is geen centrale database, maar het lijkt meer op een filesharing protocol.


Hier is de link
Lieneke

Ik vind het een heel goed idee: Ik kom net uit het zkh rollen (mijn amandelen zitten nu in de ameretto) en ik is maarliefs 5 keer een anamnese afgenomen :o . Dat kan natuurlijk veel sneller/makkelijker etc.

Ikzelf zou het ook super handig vinden. Je kan zo veel sneller een achterliggende oorzaak vinden achter allerlei problemen. Laatst nog...ik had een patiente die ineens sterke gingivitis had. Het enige wat bij ons op de kaart stond is dat ze een keertje pamb was omdat ze op Lyme werd getest. Na heel lang doorvragen kwam ik er achter dat ze chronische hyperventilatie had gekregen door allerlei pers. omstandigheden. Ze had ook vaak keelpijn en oorpijn. KNO had niks kunnen vinden. Knarsen deed ze inderdaad. Als we deze 'vage klachten' eerder hadden geweten, hadden we sneller kunnen ingrijpen. Dat had mbv van zo'n dossier misschien gekunt.
zo, 11/02/2008 - 10:37 Permalink
vV

mits goed uitgevoerd en de mogelijke lekken goed dichtgespijkerd alleen maar voordelen. En ook al zou er een lek zijn met negatieve gevolgen: mits goed geregistreerd is de verantwoordelijke makkelijk op te sporen en aan te pakken. geeft wel weer een nieuw juridisch specialisme maar goed, zij ook blij.

De enigen die hier iets tegen kunnen hebben is de categorie hypochonders ed die lopen te shoppen. dus met een beetje goede wil kan het de zorg een heel stuk goedkoper maken ook nog, ondanks de extra kosten die invoering/doorvoering in het gehele zorgstelsel met zich meebrengt.
zo, 11/02/2008 - 10:48 Permalink
Chris888

De enigen die hier iets tegen kunnen hebben is de categorie hypochonders ed die lopen te shoppen.


Ik kan nog wel wat categorieën verzinnen.

Maar een gevaar van het systeem lijkt me dat er patienten zullen zijn die er vanuit gaan dat de zorgverlener het dossier goed heeft gelezen en relevante info daarom niet nogmaals vermelden. Mijn ervaring met medisch specialisten is dat soms maar 5 minuten voor een patient wordt uitgetrokken en het dossier van tevoren niet wordt bekeken, zelfs uitslagen van door hun zelf aangevraagde onderzoeken worden vaak niet van tevoren doorgenomen. In die 5 minuten consult kun je vast niet altijd het hele EPD overzien.
zo, 11/02/2008 - 11:05 Permalink
Newtan

Ik vraag me af wie er allemaal iets in kunnen stoppen, zo'n dossier.
Ook de assistente? En de tandarts/orthodontist. De audicien?

Wie vat een en ander bondig samen?
En als er iets niet in staat, kan een andere arts dan iets rechtzetten?

En ik krijg de indruk dat er ambtelijke normen gaan gelden. Blijft het dan wel overzichtelijk leesbaar? Of hebben we per patient er heel veel extra werk aan?
Iedereen weet dat communicatie niet door de overheid gestuurd kan worden. Dan krijg je of non-communicatie, of veel te uitgebreid.

Ik heb me er niet grondig in verdiept, eerlijk gezegd, dus m'n vragen zullen ongetwijfeld goed te beantwoorden zijn.
ma, 11/03/2008 - 23:46 Permalink
mecánico para …

Ik zou best de actuele medicatie willen kunnen hebben, maar latenze dat voor een tandartspraktijk dan maar koppelen aan de pas van de zorgverzekeraar. Hoef ik alleen te lezen/scannen. De achterliggende en voor mij niet relevante zaken en informatie hoef ik niet te weten tenzij de patient het me expliciet wil melden.
Met name medicatie zou als een oormerk met eleke patient mee moeten gaan. want dat is iets wat de patient niet kan overzien als mogelijk probleem bij een behandeling. En ik zou het graag als EIGEN verantwoordelijkheid van de patient zien. Dus je neemt je eigen spullen mee en alleen spoedhulpdiensten kunnen inkijken in het totale dossier. Daarmee leg je de verantwoordelijkheid voor het bijhouden van adres/telefoon en medicatie bij de patient...........en als we er naar gevraagd hebben is dat heel prettig als er antwoord zou komen, zo niet, dan ben je als patient in de relatie met de tandarts niet uit op een realtie met vertrouwen als basis.
di, 11/04/2008 - 12:09 Permalink
Chris888

Ik zou best de actuele medicatie willen kunnen hebben... En ik zou het graag als EIGEN verantwoordelijkheid van de patient zien.


En als je nou een invullijstje achterop het herinneringskaartje drukt, en de patienten vraagt dat thuis in te vullen en mee te nemen? Lege kaartjes in de wachtkamer onder het bordje: denkt u aan uw medicijnlijstje? Zit je nog wel een beetje met de spoedpatienten van collega's. Maar als alle tandartsen zoiets zouden doen wennen mensen er wel aan. Of komt het in de praktijk maar weinig voor dat je de gegevens daadwerkelijk wil in zien?

Weet je dat tandarts mij nog nóóit gevraagd heeft naar eventueel medicijngebruik?
di, 11/04/2008 - 18:06 Permalink
mecánico para …

wel een goed plan dat kaartje. Ik vraag het met regelmaat, soms komen ze er vanzelf mee. Bij weekend dienst vraag ik het altijd als ik ze afspreek: gebruikt u eventueel medicatie, zo ja wat? neem doosje/verpakking mee.
Mara het zijn de stille ascalslikkers die je niet herkent. die slikken alleen van die kleine pilletjes. maar da's alleen voor het bloed hoor..........mja.
(ik slik alleen een halfje viagra-light. omdat het in het zwembad leuk staat)
di, 11/04/2008 - 22:24 Permalink
vV

en let maar op: het zijn ook degene die de emeste weerstand tegen hetb EPD hebben die het meest slordig zijn met doorgeven van zaken. Heb herhaaldelijk dat een anamnese word ingevuld, geen medicatiegebruik, terwijl de lijst toch een heel andere verwachting schept. en dan komt er bij doorvragen een lijst naar voren... Reaqctie: o wilt u dat allemaal weten dan?? ik kom hier toch voor mijn gebit?

Ja dat willen we allemaal weten, want u komt inderdaad voor het gebit, maar bij de meeste mensen zit daar een heel lichaam aan vast...
wo, 11/05/2008 - 12:43 Permalink
mecánico para …

:smt005

Ik vraag het ook vaak maar de mensen die weten nooit hoe het spul ook al weer heet. Dan vraag ik ze om ons te bellen om de medicijnenlijst door te geven, maar men vergeet dat.


waren dan waarschijnlijk pillen tegen Alzheimer of dementia preacox
wo, 11/05/2008 - 15:35 Permalink
mecánico para …


Ja dat willen we allemaal weten, want u komt inderdaad voor het gebit, maar bij de meeste mensen zit daar een heel lichaam aan vast...


In de laatste weekenddienst iemand gehad die smorgens even een keis had laten trekken en savond bij mij wit weggetrokken zat te wezen met een nabloeding. dito verhaal. Dan ben je wat empathisch en dan krijg je nog steeds te horen, maar een beetje ascal is toch niet erg? En ik heb alleen 1 biertje op (waarschijnlijk een hele grote)........en wat gespoeld met lauw water. jajaja. je lacht wat af in zo'n situatie. Ik denk dat Darwin wel gelijk had....
wo, 11/05/2008 - 15:39 Permalink
Chris888

en let maar op: het zijn ook degene die de emeste weerstand tegen hetb EPD hebben die het meest slordig zijn met doorgeven van zaken.


De Vrije Huisarts is ook niet voor het EPD. Nog niet tenminste. Zag ik in de link van BJN...

Reaqctie: o wilt u dat allemaal weten dan?? ik kom hier toch voor mijn gebit?


Mensen moeten daaraan wennen denk ik: voorlichting dus, op het anamneseformulier zelf en door degene die het formulier aan de patient geeft. Die mensen zijn waarschijnlijk door vorige tandartsen ook nog nooit gevraagd naar medicijngebruik. Onbegrip.
wo, 11/05/2008 - 17:39 Permalink
BJN

In de wikipedia is er nu ook een pagina met voor en nadelen.

@tandartsen
Hebben jullie de BSN functie al gebruikt in het praktijkprogramma? Ik heb 'afentoe' een verkeerde link zodat er andere gegevens aan hangen dan die daadwerkelijk van de betreffende patient. Het EPD zal wel veel beter zijn.....
di, 12/09/2008 - 04:37 Permalink
hermina

In de wikipedia is er nu ook een pagina met voor en nadelen.

@tandartsen
Hebben jullie de BSN functie al gebruikt in het praktijkprogramma? Ik heb 'afentoe' een verkeerde link zodat er andere gegevens aan hangen dan die daadwerkelijk van de betreffende patient. Het EPD zal wel veel beter zijn.....
Nou ik denk niet dat het EPD in eerste instantie beter zal zijn :-? Ben geen tandarts en niet een antwoord op je vraag, maar mijn ervaring.

Ik weet niet of het iets bijdraagt aan jullie gedachten erover maar schrijf het toch even. Wij werken binnen de organisatie waar ik werk met een “eigen” EPD. Het kan reuze handig zijn, maar soms ook niet.
Het maken van een echt goed bruikbaar programma werd bij ons blijkbaar niet gedaan door mensen die er in de praktijk mee moeten werken, maar goed dat is in de loop der tijd wel aan te passen/wordt stukje bij beetje aangepast.

Overigens heb ik bij het lezen van voor- en nadelen op Wikipedia het gevoel dat het grotendeels vooralsnog theorie is. Vooral het niet steeds opnieuw vertellen van je verhaal, heel simpel, ik vaar nooit blind op de anamnese/diagnose van iemand anders, want ik blijf verantwoordelijk voor mijn eigen diagnose en beslissingen/behandeladvies. Ik denk wel dat dit ook essentieel is bij bepaalde gedachten hierover, want “sorry ik heb het EPD gelezen, en hij/zij schreef....." werkt niet als er iets misloopt, ik doe het toch echt nog (voor een groot deel) over.
Ik heb wel wat meer/andere voor- en nadelen maar dat voert hier misschien te ver.

Wel is het op deze manier uitwisselen van gegevens natuurlijk een hele grote vooruitgang. Daarom even dit volgens mij wel echt grote voordeel: grootste voordeel ervan vind ik (ook voor een tandarts volgens mij), zeker als huisarts, specialist en apotheek allen aangesloten worden, dat je een up to date overzicht hebt van de bezoeken en de voorgeschreven medicatie. Ik bel daar zelf nu wel over met huisartsenpraktijk of apotheek, dit systeem ondervangt dat mogelijk.
Voor tandartsen denk ik hierbij niet alleen aan medicatie, maar ook aan essentiële somatische aandoeningen en eventuele allergieën die van belang kunnen zijn.
di, 12/09/2008 - 22:34 Permalink
vV

Hebben jullie de BSN functie al gebruikt in het praktijkprogramma?
jazeker, gelukkig kan simplex op 2 manieren zoeken, die draai ik daadwerkelijk ook allebei. en de verkeerde herken je snel door een wel heel afwijkend adres bv.
Bij twijfel navragen, en niet elke zorgverzekeraar geeft via vecozo BSN af. Dus elke dag nu een aantal die wij na moeten vragen, en onvoorstelbaar hoevelen niets bij zich hebben.(ja ja legitimatieplicht..)
wo, 12/10/2008 - 12:27 Permalink
Chris888

Ik heb heel vaak geen legitimatie bij me, met gevolg dat ik het ook zou kunnen vergeten als ik ergens heen ga waar ik het nodig zou kunnen hebben. Niks onvoorstelbaars aan.

Zorgpasje heb ik al helemaal nooit bij me, alleen op vakantie. Als ik voor het eerst naar een nieuwe zorgverlener zou gaan, of na wisseling van verzekeraar zou ik het in principe wel meenemen, maar ook dan zou ik het kunnen vergeten.
wo, 12/10/2008 - 17:28 Permalink
scaredycat

Ik heb eigenlijk 95% van de tijd dubbele legitimatie bij me.
Daarnaast ken ik mijn SoFi-nummer (nu BSN) uit mijn hoofd :D

Maar om on-topic te blijven; ik las vandaag over het EPD dat je als patient/client een soort
van veto-recht hebt op het zichtbaar maken van gegevens van bepaalde zorgverleners?

Hoe moet je dat dan zien? Dat mijn tandarts niet zou kunnen zien dat ik bijv. bij een
psycholoog geweest zou zijn, maar de huisarts wel, of juist dat alleen de psycholoog
toegang zou hebben tot "zijn" gegevens (en die van de andere zorgverleners),
maar de andere zorgverleners geen toegang hebben tot de psychische gegevens?

Want hoe zou het dan in dat laatste geval zitten met de registratie van medicatie?
Dus als een psycholoog antidepressiva ofzo voorschrijft? Want dan zouden andere
zorgverleners die egevens niet kunnen zien en dus ook geen rekening kunnen houden
met interactie van deze medicijnen met wat zij willen voorschrijven.
Terwijl DAT nou net is wat met het EPD beter zou moeten worden...
wo, 12/10/2008 - 19:46 Permalink
hermina

Zoals ik al schreef, ik heb wel meer gedachten over het EPD (werk er deels mee), op een thk site volgens mij niet allemaal van belang.
Wat betreft medicatie, ten eerste is het als je medicatie krijgt voorgeschreven nooit een psycholoog die dat doet, die heeft daarvoor geen bevoegdheid, moet een arts zijn.
Ten tweede dan is dus het voordeel dat je/een apotheek dat wel in het systeem invoert, zodat dit wel zichtbaar is. Overigens bij interacties trekt de apotheek doorgaans zelf ook wel aan de bel! Voor thk lijkt me vooral het medicijngebruik op zich (gezien bijwerkingen) van belang.
wo, 12/10/2008 - 21:57 Permalink
BJN

Via File-sharing networks kunnen duizenden medische dossiers van Amerikanen opgevraagd worden zonder toestemming

Onlangs ontdekte een universitair hoofddocent technologie dat hij uit het Amerikaanse EPD gegevens kon krijgen over tienduizenden medische bestanden met namen, adressen en BSN-nummers (Social Security-nummers) van patiënten die in behandeling waren voor o.a. aids tot psychiatrische gezondheidsproblemen. Met behulp van peer-to-peer-toepassingen, die men gebruikt om films en muziek te downloas, kon M. Eric Johnson, directeur van het Center for Center for Digital Strategies at Dartmouth College in Hanover toegang krijgen tot elektronische medische dossiers op andere computers. De medische dossiers bevatten gedetailleerde gegevens over de fysieke en psychische diagnoses, die een kwaadwillende hackers zouden kunnen misbruiken. Het waren in elk geval gevevens die een patiënt in ernstig in verlegenheid kan brengen.

Johnson heeft tijdens zijn speurtocht van twee weken onder andere een database met twee spreadsheets uit een ziekenhuis gevonden. Deze bestanden bevatten van 20.000 patiënten, waaronder namen, BSN nummers, verzekeringsmaatschappijen en de codes voor diagnoses. De codes betroffen vier patiënten besmet met aids, en 201 anderen die werden gediagnosticeerd met kanker. Ook werden gegevens gevonden met links naar vier grote ziekenhuizen en 355 verzekeringsmaatschappijen, 4029 werkgevers en 266 artsen.

Johnson’s conclusies komen op een tijd voor Obama, De 9 miljard USD kan nu landelijk worden ingezet om het EPD veiliger te maken

Bron: NextGov


In NL kunnen we het beter, veiliger en goedkoper - kijk maar naar de Noord-Zuidlijn. Als onze ambternaren aan het werk gaan gaat het z-e-k-e-r goed!
wo, 03/04/2009 - 18:27 Permalink
mecánico para …

in heb wel vertrouwen in die ambtenaar, alleen die it-eikels die schijnen nogal moeizaam te gaan kijken. wat ze beloven kunnen en doen ze niet, de prijs is altijd ex beeteewee en geen garantie voor resultaat. aanpassingen had "IK" (de leek) moeten zien aankomen en daar mag "IK" de betalende partij dan ook de knip voor trekken.
En dan duurt het alsnog langer = wordt het duurder en moet ik achteraf elke dokken voor een jaarlijkse update di egeen reet voorstelt maar wel 1138 euro (fictief maar reeel ingeschat bedrag) kost aan abonnement enzo........tegen foutjes (die ze zelf maakten)

kortom, ik laat nog liever een apex doen aan een 28, door een assistent met grauwe staar en een een tremor (wel lekker ultrasoon schoon sakmaarsegguh) en dat terwijl ik net een beperkte mondopening hebt, dan dat ik fiduci toon in een EPD. ik zeg, elek verzekerde neemt zijn pasje mee met daarop alle relevante info en als je 'm verliest is het je eigen schuld dat je vertrouwelijke info op straat ligt. EPD binnen een zorginstelling, prima, maar niet op een server waar ook lekker op geinternet kan worden

capice?
:smt003
wo, 03/04/2009 - 20:58 Permalink
Illuminus

Zolang die snelle geleasde IT-ers aangestuurd moeten worden door onderbetaalde ongemotiveerde pennenlikkers achter een beeldscherm........en de nza mag zeker toezicht gaan houden? :smt015

En dan duurt het alsnog langer = wordt het duurder en moet ik achteraf elke dokken voor een jaarlijkse update di egeen reet voorstelt maar wel 1138 euro (fictief maar reeel ingeschat bedrag) kost aan abonnement enzo........tegen foutjes (die ze zelf maakten)


Dat klinkt alsof jij een uiterst tevreden betalende klant bent van een tandheelkundig sofware pakket waar ik de naam niet van uit mn bek krijg zo onderhand :smt002

EPD binnen een zorginstelling, prima, maar niet op een server waar ook lekker op geinternet kan worden

Juist wel! aanval is de beste verdediging :smt003 Heb van een ambtenaar gehoord dat ze die server heel diep in een bunker neer gaan zetten zodat niemand er nog bij kan, wel zo veilig :smt023

Die gegevens kunnen trouwens vast wel bij de OV-sjipkaart op, die heeft straks iedereen en dies hartstikke veilig :smt005

Sit vis nobiscum.......
wo, 03/04/2009 - 23:54 Permalink
mecánico para …

nee maar geen gein. als de chipkaart te kraken is dan is dat omdat iemand er op gaat klooien. dat is in dit geval altijd in je eigen nadeel, want je behandelaar is daardoor slecht geinformeerd. Je dupeert alleen jezelf. Da's precies tegenovergesteld aan de OV aanbieder neppen.
do, 03/05/2009 - 09:46 Permalink
Illuminus

Zonder gein heb je natuurlijk een punt...vesnippering van gegevens is een van de beste beveiligingsmethoden around the globe.....maar ja dan raakt iemand zn pasje kwijt en dan zijn de rapen gaar, want dan is je dossier foetsie door t riool gespoeld of door tram 4 overreden.....Dus ja dan moet er toch weer ergens een kopietje bewaard worden met alle gedoe van dien....

Dat systeem met chippasjes is een jaar of 5 geleden een keer getest door cz of zz in t gebied van de gooische matras, voor verzekeringsverificatie en meen ook dat er medicijngebruik en belangrijke medische gegevens bij op gezet konden worden......De bijbehorende terminals waren van de door jou geroemde it-kwaliteit.....(ze deden t amper) en toen is t project gecremeerd.
do, 03/05/2009 - 16:10 Permalink
mecánico para …

iedereen een usb aansluiting in zijn nek dan maar? you will be assisimilated!
http://www.startrekweb.nl/images/borg_sevenofnine.jpg

en als iemand het verliest is er altijd de huisarts/tandarts waar je individueel je kaart weer kan laten laden. de verantwoordleijkheid bij de persoon leggen, niet bij de behandelaar. elek dwaas mag kinderen krijgen en een hypotheek afsluiten, maar eenlijstje meenemen met de pillen di eje slikt is te veel gevraag. weet je wat.........zet het onder sos op je mobiel! dan heb je ongeveer 99,9 van de mensen bereikt, en bij wisslen van telefoon neem je je simkaart toch mee. tadaa!!
do, 03/05/2009 - 17:47 Permalink
Illuminus

"According to Starfleet medical records, Borg implants are supposed to irritate the skin. Would you like an analgesic cream?" -- EMH doctor

Zeg locutus of borg....denk dat jeepee meer ziet in een concept als the matrix...iedereen ingeplugt op de centrale server en wie niet braaf is wordt gewoon de stekker uitgetrokken ideaal :smt003

Mja dat is het ei van columbus...een rfid chip onder je huid....heb je altijd je medische gegevens bij je....je bsn nummer....iedereen die met bsn werkt moet dan je chip kunnen scannen (van arts tot werkgever) enne daarna kunnen we ook wel je financiele gegevens dr op zetten (handig bij t pinnen joh!) bouwen we dr nog een gps ontvangertje in kunnen we je altijd terugvinden!.....U heeft toch niks te verbergen?

Techniek is mooi...maar er wordt zo snel misbruik van gemaakt...en met de onbetrouwbare overheid van tegenwoordig....je geeft een vinger en voor je t weet is je arm afgezet.

Voor uw eigen veiligheid en welzijn de overheid....dit was postbus 51

goedenavond :wink:
do, 03/05/2009 - 19:28 Permalink
BJN

Ook het Britse EPD laat op het gebied van veiligheid nog het een en ander te wensen over. Een Britse arts heeft de elektronische patiëntendossiers van premier Gordon Brown, de Schotse premier Alex Salmond en andere bekendheden gehackt.
De krant “de Sunday Mail” meldde dat de arts toegang had tot de nationale database van 2,5 miljoen mensen. Het ging om gegevens als namen, geboortedata, beroep, medicatie, allergieën en andere medische informatie van de patiënten. Volgens de Britse gezondheidsdienst waren de gegevens beschermd met “de beste beveiligingsstandaarden”.

(Bron: ICTzorg)

linkje

Als arts heb je toegang, dus hoef je niet te hacken, toch?.... Maar goed, in NL kunnnen 'we' dat natuurlijk veel beter en veiliger....
vr, 03/06/2009 - 13:20 Permalink
mecánico para …

misschien moeten ze op "hacken" eens wat meer lichamelijk en psychische sporen nalatende lijfstraffen introduceren. beetje stenigen en paalzitten als voorbeeld. tadaa. en dan leuk roepen ik heb die kaart gehackt.......chopchop en wij jouw rechterhand
vr, 03/06/2009 - 15:05 Permalink
BJN

telegraaf van vandaag:
ARTS BLIJFT ZELF LIEVER UIT DOSSIER

UTRECHT, woensdag
De meeste Nederlandse artsen zouden zelf nooit als patiënt geregistreerd willen staan in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Zij willen onder geen enkele voorwaarde dat hun medische gegevens onder ogen van andere artsen zouden komen.
Dat blijkt uit een opmerkelijke enquête van het artsentijdschrift Medisch Contact.
Met deze onverbiddelijke opstelling trekt een fors deel van de artsenstand de stekker uit het elektronisch dossier nog vóór het goed en wel landelijk is aangesloten.
Bijna een derde van de dokters (31 procent) heeft concreet het ’bezwaarformulier EPD’ ingevuld, een kwart (25 procent) wil – dan wel overweegt – dat nog te doen. En nog eens 7 procent zou beslist bezwaar maken als de procedure hiertoe eenvoudiger zou zijn.
Vrijwel iedereen – artsen en patiënten – die bezwaar heeft tegen het EPD vindt dat de ,,privacy onvoldoende gewaarborgd” is en dat het derhalve ,,te vroeg” is voor de landelijk invoering. Artsen geven collectief aan dat ze onvoldoende vertrouwen hebben in de veiligheid van het systeem.
Volgens de arts Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact, spreekt uit de houding van opvallend veel Nederlandse dokters wantrouwen in het dossier, waarin uiteindelijk de medische gegevens van álle Nederlandse burgers/patiënten opgeslagen (hadden) moeten worden. „Het is vergelijkbaar met: ’Ik durf mij in mijn eigen ziekenhuis niet te laten opereren’, schrijft de anesthesioloog. Of de piloot: ’Ik raad mijn vrouw beslist aan om een andere maatschappij te nemen.’ U snapt: het is dé ultieme test of iemand vertrouwen heeft in de kwaliteit en veiligheid van zijn eigen product, systeem of bedrijf, om hem te vragen wat hij voor zichzelf of zijn familie zou kiezen.”

Onzorgvuldig
Met andere woorden: zelfs dokters hebben geen vertrouwen in het elektronisch patientendossier. Een arts reageerde met: „Een landelijk EPD is een inbreuk op het beroepsgeheim.” Dat er wellicht onzorgvuldig met privacygevoelige informatie wordt omgesprongen, weet menige arts uit de praktijk: „In het bijzonder op de huisartsenpost gaat álles van iederéén over de tong, of het nu patiënten of medewerkers betreft.” Dat het nog ontbreekt aan vertrouwen in het systeem, blijkt ook uit een ervaring van ’binnenuit’: „Omdat ik deelneem aan het opzetten van het EPD in mijn eigen ziekenhuis, ken ik precies de zwakke plekken… en daar zijn er veel van.”
Van de 800 deelnemers aan het onderzoek is minder dan de helft (48%) vóór invoering van een landelijk EPD, 20 procent blijft neutraal.
Ruim een half miljoen burgers heeft al officieel bezwaar gemaakt tegen opname van hun gegevens in het EPD.
wo, 05/13/2009 - 06:43 Permalink
Denise1974

ik ben voor,
Ik heb trouwens standaard voor elke nieuwe arts, tandarts waar ik kom een kopie van een kaartje waar een behandelprotocol op staat, heb ik kant en klaar van het ziekenhuis gekregen dus wie wat waar en hoe staat staat er allemaal op als ik bloedingen mocht krijgen,
helaas komt het nog steeds vaak voor dat ik medicijnen krijg die ik niet mag hebben ( gelukkig check ik ook zelf altijd alles) maar toch, dus ik betwijfel of dit gaat werken.
Ik heb net nog een stuk geschreven over een tandarts die mijn ziekte afdeed als onzin en ff gewoon een kies wilde trekken.
maar dat is een ander verhaal, ik mag hopen dat dit me niet meer gebeurd en dat er ook gebruik gemaakt gaat worden van dat dossier, van mij mogen ze alles lezen, en het scheelt mij zelf ook heel veel frustratie.
wo, 05/13/2009 - 08:03 Permalink
mecánico para …

je kan wel voor zijn, maar waarom leg je de verantwoordelijkheid voor openheid in iemands medicijngebruik niet (net als je zelf doet) bij de patient. Wees zuinig op je lijf en zorg dat als je behandeld wordt aan wat dan ook.............dat je dat meldt. Als je achter dit soort informatie moet komen via een mogelijk duur (kosten voor patient) , uptodate?? en mogelijk onveilig bestand wat te kraken is dan ligt jouw vertrouwelijke informatie op straat terwijl ik als medicus zwijgplicht heb over wat er in de spreekkamer gebeurt is. In zo'n geval kunnen ook verzekeraars jou uitsluiten van polissen die niets met je ziekte te maken hebben (autoverzekering) en hupla, je bent gezien. (ja, een autoverzekering vraagt misschien terloops naar medische dingen als ogentest enzo...........en als je 1 ding kan nakijken als verzekeraar, kan de rest ook).
paranoia??

Nou, ik kan je zeggen,dat ook al als je niet paranoia bent, het nog niet wil zeggen dat ze niet achter je aan zitten.
ik vertrouw opensystemen voor een beperkte groep niet. en toen ik (ik ben een man) via de zorgverzekeraar een nota met eigen bijdrage (eigen risico) kreeg voor een gynecologische ingreep..............moest ik heel hard en diep lachen en zelfs na twee telefoontjes was het nog niet rechtgetrokken. Toevallig 1 letter verkeerd getiept en ik was ineens een meisje. Maar wel dat er dan ook gehandeld wordt naar MIJN medicatie als ik die zou hebben.

Dus, iedereen een Pinpas/usb stick met 1MB met verzekeringsgegevens, actuele medicatie, adres gegevens en een sleutelhanger eraan. ben je 'm kwijt? loop je zelf een nieuwe . klaar. evt pasfoto erbij en de "lezer" ziet wie die voor zich heeft, met alle relevante gegevens. Koppel het aan iets wat mensne altijd bij zich hebbn , bijv de bonus kaart van AH of een Airmiles kaart en de hele wereld is tevreden. nog mooier: zet het onder een vasts SMS in je telefoon en stuur het actuele geheel op eigen kosten aan de behandelaar..........jahaa, dat is echt cool
wo, 05/13/2009 - 09:56 Permalink
Denise1974

Ik leg die verantwoording niet bij patienten omdat er nog steeds veel mensen zijn die belangrijke informatie niet door geven.
Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, ik bedoel de patient zelf is verantwoordelijk, maar als ik hier al lees dat er mensen zijn die niet eens weten hoe de medicijnen heten die ze slikken, ja sorry hoor maar dan ben ik misschien een neuroot, maar ik kijk alles na wat ik gebruik, wil wel weten wat ik slik en of ik het uberhaupt wel mag hebben.
En stel dat er iets fout gaat, ik ben zelf geen medicus maar ik vrees wel dat de behandelaar als er iets mis gaat doordat mensen info achter houden degene is die de fout in zijn/haar schoenen geschoven krijgt.
Jou plan is veel veiliger als het gaat om het op straat komen te liggen van informatie waar anderen dan weer misbruik van zouden kunnen maken en fouten in dat systeem zoals die gynaecologische behandeling :D :D
sorry moest er wel om lachen, (tenzij je dat letterlijk op straat verliest)
hoewel je dan natuurlijk weer een groep mensen hebt die het niet bij zich hebben of in het geval van die sms te lui zijn om het even door te smsen.
Maar waarschijnlijk is de grootste reden dat ik voor dat systeem ben meer een persoonlijke kwestie, ik weet dat er in mijn familie nogal wat mensen zijn die belangrijke zaken "vergeten" door te geven en ik heb daar ook de gevolgen van gezien, uiteindelijk kwam het wel weer goed maar het had wel anders uit kunnen pakken.
Ik ben toch bang dat er geen water dicht systeem komt.
wo, 05/13/2009 - 16:30 Permalink
mecánico para …

Mijn idee is, iedereen weet dat ie schoenen aan moet als ie naar buiten gaat. nou, doe dan ook dat pasje met info in je knip en klaar ben je. alleen bij kleine kinderen moet de vader/moeder die info kunnen doorgeven als ie bijv er niet bij is met een ongevalletje op school ofzo. maar de strekking van de bal bij de patient leggen is: je hebt verantwoordelijkheden en plichten.............gaat het mis omdat je verrekt je info door te geven, dan ligt die verantwoordelijkheid bij jou, niet bij een eventuele hulpverlener. Want waterdicht? stel je gaat op vakantie en je krijgt daar een rolberoerte, dan is het ook altijddie stomme spaanse dokter die er geen reet van snapte dat jij toevallig aan de medicatie zus of zo was........ja, dank je de koekoek. Nee, landelijke campagne: je lijf is je tempel, zorg dat je relevante info kan doorgeven. Dat open systeem klinkt leuk, maar ik heb er wat tegen als een it-nerd met een klik op de knop kan kijken in jouw of mijn info en dat op een usb stick meekan nemen en die weer kan verliezen (gebeurde vaak lately) om dan letterlijk prive info onder ogen van anderen te laten komen die er geen ruk mee te schaften hebben. (da's vaktaal :D )
wo, 05/13/2009 - 17:47 Permalink
Denise1974

ja ik ben het ook met je eens, maar toch hè als er iets mis gaat wordt het wel jou probleem, stel ik kom bij jou op je spreekuur als je spoeddienst hebt.
Ik zie er heel gezond uit, je vraagt aan mij of er bijzonderheden zijn en ik zeg nee ( want ik denk als niet zo slimme patient dat het niet zo belangrijk is)
je behandeld me en ik krijg een bloeding die niet meer te stoppen is, moet jij het wel oplossen denk ik/ vrees ik.
Is niet eerlijk dat zeg ik er even wel bij maar in de praktijk werkt dat toch zo neem ik aan?
Als je van te voren weet wat iemand heeft, en wat voor complicaties er op kunnen treden dan kun je een hoop voorkomen of je zou er zelfs voor kunnen kiezen afhankelijk van wat er is iemand door te sturen.
Het probleem is denk ik gewoon dat er nog veel mensen onverantwoordelijk met zichzelf omgaan of denk ik nu te negatief?
Dan moet er maar een verplicht systeem komen waarbij mensen verplicht worden iets bij zich te hebben met alle info en anders maar niet behandelen of pas behandelen als die info er is, tenzij het natuurlijk echt spoed is, ook volwassenen zijn soms net kleine kinderen.
Als ik op vakantie ga: ten eerste alle relevante info staat in het engels vermeld, ik heb ten alle tijden een kaartje bij me en een kettinkje om ten 2e mijn partner, of als ik met vrienden ben zij weten wat ik heb, wat ik gebruik en wat ik nodig heb ( mocht ik zelf niet meer kunnen praten is dat ook wel handig)
Er is vast wel iemand die kan vertalen als die domme spaanse dokter geen engels spreekt :D
Ik zit er ook niet op te wachten dat straks alles op straat komt te liggen maar ja ik vind wel dat er een oplossing moet komen.
Je lichaam is je tempel die vind ik wel mooi :)

wo, 05/13/2009 - 18:45 Permalink
mecánico para …

ja ik ben het ook met je eens, maar toch hè als er iets mis gaat wordt het wel jou probleem, stel ik kom bij jou op je spreekuur als je spoeddienst hebt.
Ik zie er heel gezond uit, je vraagt aan mij of er bijzonderheden zijn en ik zeg nee ( want ik denk als niet zo slimme patient dat het niet zo belangrijk is)
je behandeld me en ik krijg een bloeding die niet meer te stoppen is, moet jij het wel oplossen denk ik/ vrees ik.
Is niet eerlijk dat zeg ik er even wel bij maar in de praktijk werkt dat toch zo neem ik aan?



of je gaat dood, en ik zeg dan: in de anamnese die ik heb afgenomen is niets ter sprake gekomen en aangezien ik geen gedachte kan lezen had ze pech. de aanklacht kan dan zijn: moest je doorvragen, dan zeg ik en met mij zowel een tuchtcollege als een civielrechterlijke macht:je hebt je best gedaan, dit was niet te voorkomen. en laten MIJ achter met alleen een heel vervelend gevoel

Als je van te voren weet wat iemand heeft, en wat voor complicaties er op kunnen treden dan kun je een hoop voorkomen of je zou er zelfs voor kunnen kiezen afhankelijk van wat er is iemand door te sturen.


volledig mee eens, maar als iemand wel kan oplepelen wat er in de prive staat of precies het vermogen van zijn auto inclusief alle specs kan ophoesten, waarom zou ie dan slordig zijn met zoiets essentieels als medicatie. gewoon omdat ze ervan uit gaan dat dat wel met een natte vinger kan worden ingenomen

Het probleem is denk ik gewoon dat er nog veel mensen onverantwoordelijk met zichzelf omgaan of denk ik nu te negatief?
Dan moet er maar een verplicht systeem komen waarbij mensen verplicht worden iets bij zich te hebben met alle info en anders maar niet behandelen of pas behandelen als die info er is, tenzij het natuurlijk echt spoed is, ook volwassenen zijn soms net kleine kinderen.


mensen blijken in 95% van de gevallen zich niet te houden aan de voorschriften die gelden bij medicatie (is gewoon onderzocht door apothekers) want ze komen veel te laat voor de verlengingsrecepten of nemen alleen als ze denken dat het nut heeft. gaat totaal voorbij aan de werking/doseringsopbouw etc. kortom, veel mensen denken dat ze het beter weten............zijn net nederlanders soms


Ik zit er ook niet op te wachten dat straks alles op straat komt te liggen maar ja ik vind wel dat er een oplossing moet komen.
Je lichaam is je tempel die vind ik wel mooi :)



ik ook, maar liever niet in de praktijk, want dat maakt MIJ de hoofdverantwoordelijke en als iemand iets achter houdt wordt er meteen naar mij gekeken omdat IK niet goed op de hoogte zou zijn gehouden. Nog afgezien van het feit dat actuele info over medicatie misschien maar schriftelijk vanuit de apotheek moet komen. astublief........geef maar af als u iemand raadpleegt. Leuke daarvan is dat dat dan alleen de info is van de huidige medicatie en geen inzicht geeft in een verleden ofzoiets

En ja, mijn lichaam is een tempel. ondertussen meer een kathedraal denk ik wel eens
:smt003
nb, ik ben nog nooit in een clicheetje gestikt trouwens
wo, 05/13/2009 - 21:23 Permalink
remcoh

Wat ik wel grappig vind is dat iedereen het over het EPD heeft terwijl dat helemaal niet bestaat en ook niet gaat bestaan.

Er komt helemaal geen goed beveiligde centrale database, wat er wel komt is een verschrikkelijk gecompliceerd berichtensysteem (HL7) waarmee al de info systeempjes van huisartsen, apotheken en tandartsen met elkaar kunnen communiceren. Alle data blijft waar het nu is. Dit zou uit privacy oogpunt beter zijn dan een centraal systeem en daar geloof ik helemaal niks van.

neem bijv. betrouwbaarheid, stel je wilt als weekend-tandarts de medicatie opvragen bij de huisarts, maar de 8 jaar oude pentium III server van de huisarts heeft het weer eens begeven, jammer geen info voor de tandarts

en dan de o zo belangrijke beveiliging. De zelfde huisarts mag zo af en toe graag een porno flimpje bekijken (heb praktijkvoorbeelden gezien) en heeft zo onwetend een trojan virus binnen gehaald. de virusscanner is uiteraard al drie maanden niet meer bijgewerkt. zo staat dus de deur open, niet alleen naar het HIS maar ook naar alle andere systemen waar het dankzij het EPD mee kan communiceren. Het dossier van Balkenende heb je dan zo te pakken. zo ontstaan er straks duizenden zwakke plekken

en waarom doet men dit op deze manier?
heel simpel, bij een centraal systeem zouden alle leveranciers van de huidige info systemen op den duur buitenspel gezet worden en kunnen ze de tent sluiten.

Eigenlijk vind ik de suggestie van Mecanico van de USB stick best wel briljant in zijn eenvoud. De verantwoording ligt waar hij hoort, nl bij de patient en gegevens zijn altijd uit te lezen, zelfs als de patient niks meer kan zeggen. Mochten de gegevens toch (in dit geval letterlijk) op staat komen te liggen, dan is meteen duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk is.
wo, 05/13/2009 - 23:15 Permalink
BJN

@Remcoh
Volgens mij snap jij het (ook). Je geeft het heel duidelijk weer.
Jammer genoeg wordt er door de samenleving (met DenHaag als animator) steeds meer verantwoording in de schoenen van de arts geschoven. En vergeet men steeds vaker de 3 wettelijke verantwoordelijkheden van een patient:
1- vertellen van relevante aspecten aan de arts
2- opvolgen van de adviezen
3- betalen van de rekening

Misschien leuk om te weten: wat is je achtergrond/professie?
wo, 05/13/2009 - 23:33 Permalink
Denise1974

Misschien begrijp ik je verkeerd BJN, maar ligt de verantwoording niet bij en de patient en de behandelend arts/tandarts?
Ik mag toch hopen dat als ik alle info verstrek en me hou aan mijn plichten als patient, mijn arts/tandarts ook juist handeld.
Natuurlijk ligt de verantwoording om gegevens te verstrekken in 1e instantie bij de patient, helemaal mee eens zoals ik al eerder aangaf maar ja feit is dus wel dat niet iedereen die verantwoording neemt.


Mecánico natuurlijk is het niet jou schuld als er iets mis gaat omdat iemand info achter houdt maar het feit dat je er dan een op zijn zachts gezegd rot gevoel aan over houdt vind ik ook niet niks.

volledig mee eens, maar als iemand wel kan oplepelen wat er in de prive staat of precies het vermogen van zijn auto inclusief alle specs kan ophoesten, waarom zou ie dan slordig zijn met zoiets essentieels als medicatie. gewoon omdat ze ervan uit gaan dat dat wel met een natte vinger kan worden ingenomen



mensen blijken in 95% van de gevallen zich niet te houden aan de voorschriften die gelden bij medicatie (is gewoon onderzocht door apothekers) want ze komen veel te laat voor de verlengingsrecepten of nemen alleen als ze denken dat het nut heeft. gaat totaal voorbij aan de werking/doseringsopbouw etc. kortom, veel mensen denken dat ze het beter weten............zijn net nederlanders soms


Ja, precies en dat is nu net het punt waarom ik vind dat er een verplicht iets moet komen en die usb stick vind ik op zich wel een strak plan, mensen zijn blijkbaar te gemakkelijk, vinden de auto en de prive belangrijker dus nemen die verantwoording niet uit zichzelf
Overigens ik persoonlijk weet het wel degelijk vaak beter als het gaat om het gebruik van medicatie in mijn eigen geval, sorry moest dat toch ff zeggen :smt003


ik ook, maar liever niet in de praktijk, want dat maakt MIJ de hoofdverantwoordelijke en als iemand iets achter houdt wordt er meteen naar mij gekeken omdat IK niet goed op de hoogte zou zijn gehouden. Nog afgezien van het feit dat actuele info over medicatie misschien maar schriftelijk vanuit de apotheek moet komen. astublief........geef maar af als u iemand raadpleegt. Leuke daarvan is dat dat dan alleen de info is van de huidige medicatie en geen inzicht geeft in een verleden ofzoiets


Maar jij wilt toch info hebben over wat mensen gebruiken enzo?
Of er bijzonderheden zijn, Is alleen info over medicatie voldoende dan?
Door alleen naar medicatie te kijken weet je toch nog niet altijd de belangrijke dingen die misschien wel van belang kunnen zijn voor de behandeling?, maar dat vul ik nu in ben geen medicus.
ik zelf heb liever wel dat mijn arts/tandarts die info heeft.
Is wel een gedoe om bij iedereen dat dossier door te moeten spitten om te zoeken naar relevante informatie, en inderdaad de verantwoording wordt dan ook wel weer volledig afgeschoven, maar ik vind dat je samen verantwoordelijk bent.


En ja, mijn lichaam is een tempel. ondertussen meer een kathedraal denk ik wel eens

nb, ik ben nog nooit in een clicheetje gestikt trouwens

Laten we dat dan maar zo houden :smt003


Remcoh bedankt voor je duidelijke uitleg, ik vind het plan van Mecánico ook goed bedacht, maar ja de patient moet dan wel weer de moeite nemen alles up to date te houden en ik denk dus dat dat niet gaat werken, eigen verantwoording? ja maar of we hier dan mee gebaat zijn? er veranderd dan namelijk niet zoveel want juist die mensen die nu ook denken dat het allemaal wel mee valt en dat info niet relevant is of niet eens weten wat ze allemaal weg slikken gaan dat bij dat systeem echt niet veranderen,
do, 05/14/2009 - 03:13 Permalink
BJN

Van Medicalfacts
Gijs Herderschee stelt in zijn column van 15 mei, dat “artsen het EPD niet snappen”. Want, zo stelt Herderschee, “het besluit over invoering van het EPD is vrijwel genomen”.

Uit de titel en aanhef van zijn column blijkt al, dat de heer Herderschee zélf het probleem niet snapt. Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is namelijk al jaren ingevoerd en al jaren gemeengoed; 99% van de huisartsen heeft al een EPD. En daar is niets mis mee. De voorgenomen wetgeving betreft de verplichte koppeling van al die dossiers aan een landelijk systeem, het LSP (Landelijk Schakel Punt). En dáárover gaat de discussie!
Veel (huis)artsen zijn hier terecht op tegen: het is een megalomaan project, wat de privacy schendt, het beroepsgeheim ondermijnt, nauwelijks meerwaarde zal blijken te hebben en bovendien nog eens heel veel geld gaat kosten. Geld, waar in de gezondheidszorg heel wat nuttigers voor kan worden gedaan.
Inderdaad, ruim 400.000 BIG-geregistreerde zorgverleners zullen –als Klink`s plannen doorgaan- uw en mijn dossiers kunnen inzien. Het vergt weinig fantasie om te kunnen voorspellen, dat uw en mijn medische geheimen dan geen geheimen meer zullen zijn. En geheimhouding, het medisch beroepsgeheim, is al eeuwenlang, sinds Hippocrates, een van de hoekstenen van de medische professie. Daar mag en moet de patiënt op kunnen rekenen!
Er zullen altijd mensen met minder goede bedoelingen zijn, die hier hun kansen zien. Eind april bijvoorbeeld werd bekend, dat in Virginia 8 miljoen patiëntendossiers zijn gestolen. De hackers vragen een losprijs van 10 miljoen euro. Jouw dossier, als bijvoorbeeld politicus met een geslachtsziekte, zal daar maar tussen zitten! De Amerikanen hebben zelfs een nieuwe term voor deze vorm van criminaliteit: Cryptoviral Extortion.
De voorstanders van een Landelijk EPD (L-EPD) schermen steeds met de meerwaarde ervan. Maar die meerwaarde is helemaal niet aangetoond! Minister Klink en zijn volgelingen komen steeds als enige wetenschappelijke onderbouwing van die vermeende meerwaarde met de stelling, dat een L-EPD 19.000 ziekenhuisopnames en 1200 doden zou kunnen besparen. Die getallen halen zij uit het HARM-onderzoek: Hospital Admissions related to Medication. Maar in dat hele onderzoek wordt nergens over een L-EPD gesproken! Het onderzoek zegt, dat er mogelijk een reductie van genoemde aantallen ziekenhuisopnames mogelijk is, als bepaalde risicogroepen meer aandacht krijgen in de vorm van extra medicatiebegeleiding. Dit door meer samenwerking tussen de verschillende behandelaren, zoals huisarts, specialist en apotheker. Een andere belangrijke aanbeveling uit dit onderzoek is, bepaalde pijnstillers, de zogenaamde NSAID`s, uit de vrije verkoop te halen en alleen op recept te verstrekken. Die pijnstillers veroorzaken bij onjuist gebruik nogal eens maagbloedingen, soms met dodelijke afloop.
za, 05/23/2009 - 10:43 Permalink