Zou ik facings kunnen nemen?

Author:
ymk
Posted:
za, 01/23/2016 - 16:39
Hoi, ik ben een 16 jarig meisje en vroeg mij af of ik over mijn overbeet (niet heel groot of zo maar nog wel zichtbaar als je erop zou letten) alsnog facings zou kunnen plaatsen? Ik heb een klein beetje scheve boven—en onder tanden, en zou zo graag facings erover heen willen. Nou weet ik dat door facings een overbeet juist 'erger' zou kunnen lijken, maar weet dus ook dat je als je dun materiaal zou gebruiken (of nouja, de tandarts), het gewoon er natuurlijk uit kan zien. Ik wil graag wat advies krijgen, want het enige wat ik eigenlijk niet wil zijn slotjes of een beugel die nog duidelijker is dan slotjes. De reden dat ik absoluut geen slotjes wil is omdat ik heel vaak zie dat de lippen heel erg naar voren worden geduwt, en je een soort randje kan zien van een beugel, wat ik echt wil vermijden. Ik heb eerlijk gezegd nooit zo'n last gehad van mijn overbeet, al had ik vroeger wel een beugel gekregen die ik na school en tijdens het slapen moest dragen, maar ik was super eigenwijs dus wilde het totaal niet. Ook heb ik een angst voor tandarten, vooral voor naalden, dus ik had mezelf bijna beloofd om nooit meer naar een tandarts te gaan. Maar toen las ik over facings, heb er allerlei dingen over opgezocht, en ik werd/ben zo enthousiast erover, en kwam er ook achter dat je tot je 18e verzekerd bent (voor composiet, trouwens). Mijn vragen zijn dus, waar zouden ze echt goed facings kunnen plaatsen? Stel dat een of andere tandarts geen facings wil plaatsen, wat zou dan een andere (niet zo'n heel lang-durende, dat ik daarna al bijna 18 ben) oplossing zijn, zoiets als invisalign? En bestaat er zoiets als tanden (stel, ze zijn te dik, te lang, scheef aan de onderkant) een soort van 'schuren'? En wat als 1 van de tanden hoger staat, en ze oneven in het tandvlees staan? Is dat ook te 'fixen' (of eigenlijk, verbergen) met facings, of zijn daar ook andere behandelingen voor?
Heel erg bedankt voor het lezen, en hoop op een antwoord. :)
pricky

Hoewel ik je gebit natuurlijk niet kan zien, ben ik bang dat je te hoge verwachtingen hebt van de "oplossing" facings. Hoewel je met facings fraaie resultaten kunt bereiken (afhankelijk van de kunde van je tandarts natuurlijk) is het over het algemeen beperkt tot relatief kleine correcties. En zoals je zelf al aangaf: je overbeet wordt er alleen maar door versterkt. Of je moet je tanden (fors) beslijpen en, er van uitgaande dat je tanden verder gaaf zijn, is dat vaak erger dan de "kwaal". Zeker als je nog zo jong bent.
Hoewel je met composiet redelijk fraaie resultaten kunt bereiken, is mijn ervaring dat je het altijd wel blijft zien. Het is vreselijk moeilijk om met composiet een onzichtbaar en perfect natuurlijk resultaat te bereiken. En dan wil je ook nog een tandvleescorrectie!!
Of dit alles onder basisverzekering valt, valt trouwens nog te bezien. Officieel valt het niet onder de basisverzekering als het geen medische noodzaak heeft en dat is in dit geval zo.
Normaliter doet een verzekeraar niet moeilijk, maar dit zou een zodanige dure behandeling worden, dat jouw verzekeraar dit mogelijk wel kritisch zal bekijken!

Invisalign kan soms een oplossing zijn, maar of dat in jouw geval zo is...?
Bespreek dit met je tandarts, en als hij je daar niet in kan/wil informeren: ga naar een andere!
zo, 01/24/2016 - 15:16 Permalink
Chris888

Als antwoord op door pricky

Bij een beugel kunnen de blokjes ook aan de binnenkant worden geplaatst, dit heet een linguale beugel. Daarmee is weer wat meer mogelijk dan met Invisalign of een vergelijkbaar systeem met aligners. Als je tòch een beugel overweegt zou ik een consult aanvragen bij een orthodontist om diverse mogelijkheden te bespreken.
zo, 01/24/2016 - 19:02 Permalink
Johnny82

Als antwoord op door Chris888

Hi Ymk,

Ik zou ook eerder voor een beugel gaan! Ik ben nu 34 en ben net klaar met beugelen met een invisalign. Het valt echt reuze mee! Jij bent 16, als je nu even doorbijt met een beugel dan heb je voor je 18e waarschijnlijk mooie tanden waar je je hele leven plezier van hebt. Het is wel kostbaar (al zijn facings dat ook), maar dan heb je ook wat. Facings moet je geloof ik ook na een aantal jaar weer vernieuwen, dus dat is ook niet handig. Mocht je vragen hebben over mijn ervaringen met invisalign dan hoor ik dat van je :) succes met het maken van je keuze.
ma, 02/29/2016 - 17:15 Permalink