Zoontje van 3 melk-voortandje getrokken, consequenties?

Author:
Petra R.
Posted:
zo, 01/10/2016 - 22:49
Gisteren is mijn 3 jarige zoontje lopend met zijn fiets in de hand gevallen met zijn voortandje op het stuur. Er is een behoorlijk stuk van zijn tand afgebroken. We hebben de weekendtandarts gebeld en die gaf aan dat het goed zou zijn om even langs te komen, omdat het ook kan zijn dat er stukjes naar binnen zijn geslagen. De tandarts trok de conclusie dat het voortandje van boven naar beneden is geslepen en het advies was om het tandje meteen te trekken. We hebben dit gedaan. Verdoving erin en tandje getrokken. Hij had veel pijn, maar hij heeft het super goed gedaan. Ook de tandarts en assistente deden het erg goed. Voor hen vast ook geen leuke klus, maar ze waren heel inlevend en betrokken.
Nu mist ons zoontje dus een voortandje. In eerste instantie niet heel mooi in het aanzicht, maar dat vind ik nog niet het belangrijkste. Mijn vragen zijn:
- kunnen de melktandjes die ernaast staan nu schuiner gaan groeien omdat ze bijv. meer ruimte voelen? Hij duimt niet.
- kan het zijn dat het blijvende gebit nu anders gaat groeien en bijv. schuiner komt te staan?
- is er de mogelijkheid om bijv. een neptandje erin te plaatsen? Wat zijn daarvan de voor- en nadelen?

Ik hoop dat jullie ons verder kunnen helpen en dat we antwoord krijgen op deze vragen.

mvg Petra
Ortholimburg

Alles wat uzelf aanhaalt is idd correct, :de andere tanden kunnen gaan verschuiven en daardoor kan later een probleem ontstaan voor de blijvende tanden . Bovendien kan, bij een intrusieve luxatie, dus als de melktand door de klap het bot in is gedrukt, de kiem van de blijvende tand ook beschadigd raken .Dat is niet per se het geval, maar zal wel moeten worden opgevolgd .Een neptandje kan theoretisch, maar voor en nadelen moeten afgewogen worden .Een nadeel is dat het regelmatig zal moeten worden vernieuwd, en bovendien een perfecte mondhygiëne vergt.
ma, 01/11/2016 - 15:31 Permalink