Wortelkanaalbehandeling of niet?

Author:
gerda1975
Posted:
ma, 02/22/2016 - 11:09
Een aantal maanden geleden is er bij mij een bult ontstaan boven mijn kies waar jaren geleden al een kroon op is geplaatst. Omdat ik er niet veel last van had en deze bult ook soms weken verdween ben ik toen nog niet naar mijn tandarts geweest maar sinds twee weken blijft deze bult en doet hij ook nog eens heel veel pijn.

Ik ben twee weken geleden naar mijn tandarts geweest en zij heeft een foto ervan gemaakt. Zij constateerde toen dat met mijn kiezen en wortels alles in orde is maar dat mijn tandvlees ontstoken is. Ik heb toen meegekregen antibiotica en Perio-aid om twee keer per dag mee te spoelen. Ik ben nu klaar met mijn antibiotica en moet zeggen dat ik zelfs nog meer pijn heb gekregen dan toen ik ermee naar de tandarts ging. Ik heb afgelopen donderdag ook hiervoor naar mijn tandarts gebeld. Zij vertelde me toen dat ik het nog even moest aankijken omdat ik toen nog niet klaar was met de antibiotica maar ze vertelde me ook dat als de bult niet weg zou gaan ik toch een wortelkanaalbehandeling zou moeten ondergaan. Ik ben nu inmiddels klaar met de antibiotica maar de bult en de pijn zijn niet verdwenen. Maar wat ik er totaal niet van begrijp is dat ik nu waarschijnlijk een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan terwijl mijn kiezen prima in orde zijn. Ook vind ik het raar want het pus in deze bult kan er niet uit zichzelf uit ook omdat er op deze kies een kroon is geplaatst hoe kan deze bobbel dan uit zichzelf verdwijnen dit zou dan naar mijn inzien open gemaakt moeten worden vanaf de buitenkant.

Ik heb voor morgenmiddag weer een afspraak gepland met mijn tandarts. Maar voordat we een verdere behandeling gaan plannen zou ik graag willen weten wat jullie hiervan vinden. Op internet lees ik dat het bijvoorbeeld niet de goede antibiotica geweest kan zijn, of mijn gebit had eerst schoongemaakt moeten worden voordat ik met de antibiotica ging starten. En dat deze ontsteking weg gesneden kan worden. Graag jullie advies want een wortelkanaalbehandeling zie ik niet echt zitten :-( Alvast bedankt!
hansdr

Hallo Gerda,

Soms vraag ik me af of de tandarts wel correct handelt. Ik heb pijn in een kies na een nieuwe 2 vlaksvulling eind november vorig jaar en nu wordt me dood leuk verteld dat ik wel een wortelkanaalbehandeling nodig heb a 1100 euro. Voorheen had ik helemaal geen last, toen werd er een gaatje geconstateerd onder de gouden kroon die ik had en werd me ook verteld dat de kroon oud was.
Vandaar de 2 vlaksvulling en de pijn die dusdanig is dat ik er niet mee kan kauwen en normaal eten uitgesloten is. Ik denk na over een klacht...
di, 02/23/2016 - 18:56 Permalink
Beugeldraagster

Als antwoord op door hansdr

Het verbaast me hoe weinig vertrouwen in de tandarts blijkt uit je reactie, Hans. Ik ben blij dat ik dankzij veel geklus in mijn mond mijn tanden kan behouden. Er kan toch iets ontstaan onder vullingen of een kroon waardoor je daar op een gegeven moment last van krijgt die je eerst niet had. Ik ben blij dat we in dit land zoveel goede tandartsen hebben. Als je geen vertrouwen hebt, kun je een andere tandarts om een seconden opinion vragen.
wo, 02/24/2016 - 09:37 Permalink
Chris888

Mogelijk is de bult op je tandvlees een fistel = de uitweg van een onsteking.
Als dat komt door een onstoken wortelpunt moet de oorzaak van de ontsteking = een ontstoken of dode pulpa worden weggehaald mbv een wortelkanaalbehandeling. Antibiotica helpt alleen tijdelijk tegen de symptomen maar haalt de oorzaak niet weg.
Als de oorzaak van de bult echt ontstoken tandvlees is zit er mogelijk tandsteen onder het tandvlees op je kies of wortel. Ook dan geldt dat de oorzaak = tandsteen weggehaald moet worden. Met antibiotica is er dan zelfs een risico dat het tandvlees rustig wordt, strak gaat aanliggen en de ontsteking opsluit waardoor soms zelfs een abces kan ontstaan.
wo, 02/24/2016 - 11:41 Permalink
hansdr

Als antwoord op door Beugeldraagster

Beste Beugeldraagster,

Dan heb je mijn bericht niet goed gelezen met alle respect. Als ik eerst helemaal geen last heb dan volgens de tandarts een tweevlaksvulling moet laten doen en vervolgens vanaf dat ogenblik pijn heb en me dan wordt verteld dat ik een wortelkanaalbehandeling nodig heb a 1.100 euro of de kies moet laten trekken dan krab ik toch even achter mijn oren hoe dat kan.
do, 02/25/2016 - 08:40 Permalink