Verloren kies door loslaten kroon

Author:
Anna89
Posted:
za, 07/29/2023 - 20:02
Beste leden,

Ik heb een vraag. Ik voel mij sinds gisteren enorm ellendig omdat ik een kies verloren ben. Deze kies, voorlaatste kies rechtsachter, heeft 5 jaar geleden een wortelkanaalbehandeling gehad en is daarna voorzien van een kroon. Afgelopen week is de kroon samen met een stuk kies afgebroken. Gisteren bij de tandarts geweest en die heeft het resterende stukje kies eruit gepulkt, waardoor er geen tandweefsel meer over is voor het herbevestigen van de kroon. Sindsdien zit ik (huilend) met een gat in mijn mond.

Ik heb gelijk de wens uitgesproken dat ik op die plek als vervanging een implantaat wil, maar omdat ik nog het één en ander aan behandelingen moet ondergaan, is een implantaat volgens de tandarts niet de eerste prioriteit. Volgens hem voor nu dan ook niet mogelijk vanwege de slechte staat van mijn gebit. Deze tandarts heb ik sinds begin dit jaar. Mijn vorige tandarts (kwam sinds kind bij hem) is met pensioen en heeft de staat van mijn gebit beter gepresenteerd dan de werkelijkheid. Daar ben ik nu pas achtergekomen, helaas te laat.

Kan het kwaad om in deze staat te blijven, dus met een gat in mijn mond en de wortels nog in mijn kaak? Gaat dat niet ontsteken? Moet ik verder nog ergens rekening mee houden en is het gebruikelijk dat het gebit eerst helemaal goed moet zijn voordat men een implantaat kan nemen? Ik heb op deze vlakken helaas geen duidelijkheid gekregen en maak mij inmiddels enorme zorgen :(
Tandarts_Richa…

Als de wortels bedekt zijn en er is geen ontsteking dan kan het voorlopig in de kaak blijven. Als de tegen kies uit de andere kaak geen steun heeft zal het op termijn uit groeien en de kans bestaat dat de aangrenzende kiezen gaan schuiven. Als u niet rookt kan een implantaat al geplaatst worden. Verstandig is een plan v aanpak voor rehabilitatie v uw gebit te maken en als in dat plan een implantaat nodig is dan kan het alvast. Maar zijn de achterste en de kies ervoor gaaf. Zo niet is het niet beter een brug te maken. Tenzij u in het plan besluit naar een uitneembaar voorziening te gaan dan zou het misschien niet nodig zijn en kan de vervanging in een frame prothese meegenomen worden.
za, 07/29/2023 - 23:29 Permalink
Anna89

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank voor de reactie. Dit stelt mij enigszins gerust. De wortels zijn volgens mij inderdaad bedekt en er is geen sprake van een ontsteking. Binnen welk termijn moeten de wortels uiteindelijk verwijderd worden en kan er daarna gelijk een implantaat worden geplaatst of moet dat gebied eerst helen?

De tegenkies heeft deels steun aan de verstandskies, naast de verloren kies gelegen. Gaat de tegenkies daarmee alsnog uitgroeien? Daarnaast is de andere aangrenzende kies voorzien van een kroon. Gaat dat nog schuiven, of blijft die wel op zijn plek? Binnen welke tijdsperiode kan een tegenkies loslaten en de naastgelegen kiezen gaan schuiven?

Ik rook inderdaad niet. Goed om te weten dat er gewoon een implantaat geplaatst kan worden. Met betrekking tot de brug, gaat daarmee het tandvlees niet slinken? Het liefst heb ik gewoon een permanente oplossing/vervanging voor mijn verloren kies.

Excuses voor alle vragen. Dit is compleet nieuw voor mij
zo, 07/30/2023 - 12:25 Permalink
Tandarts_Richa…

Haal een kaart uit een met speelkaarten opgebouwd huis. Verstoring v evenwicht kan verschuiving geven. Bij iedereen verschillend. Niets is permanent. Ik laat afgebroken wortels zsm verwijderen en de kies vervangen. Twee methodes voor implantaten: verwijderen en gelijk plaatsen of verwijderen en 3 maanden wachten. Laat beoordelen wat bij u mogelijk is.
zo, 07/30/2023 - 23:44 Permalink