Verkoudheid door Wortelpuntontsteking?

Author:
Samantha1993
Posted:
ma, 07/03/2017 - 10:53
Ik loop al meer dan 5 jaar rond met een fitsel boven mijn linker voortand. Door angst voor de tandarts (En omdat ik een hele slechte tandarts had) ben ik al die jaren niet geweest.

Sind dit jaar loop ik bij een andere tandarts en is er al een hoop gedaan qua vullen van gaatjes. Binnenkort krijg ik een wortelkanaal behandelingen aan mijn tand.

Nu is mijn vraag of de ontsteking die er al zolang zit verkoudheid kan veroorzaken. Ik heb vaak last van niezen en loopneuzen waarbij er enkel vocht vrijkomt.

Zoja, zal deze verkoudheid vanzelf wegtrekken als de ontsteking is verholpen of moet ik hiervoor nog iets van een antibioticakuur halen bij de huissarts.

Gr.
Romy32

Een echte verkoudheid is een virus, dus ik kan me niet voorstellen dat die wortelpuntontsteking daar de oorzaak van is.
Als het een virus is, helpt een antibioticakuur niet.
Maar misschien is het geen virus, maar een bacteriële infectie of zo.
En dat zou misschien wel iets te maken kunnen hebben met die wortelpuntontsteking.

Denk ik zomaar hoor.
Maar mijn kennis reikt niet ver genoeg om daar echt stellige uitspraken over te doen.
Misschien kan een tandarts hier er nog iets over zeggen.
ma, 07/03/2017 - 16:46 Permalink
Antostis

Ja.
De bacteriën en/of afweerstofjes die je aanmaakt bij een wortelpunt ontsteking kunnen 'diffunderen' naar andere plekken en daar ook een ontstekingsreactie veroorzaken.
Een mogelijke plek is de neusholte, die relatief dichtbij de wortelpunten ligt van de meeste tanden in de bovenkaak. Er kunnen dus verkoudheidsklachten ontstaan, want verkoudheid is o.a. een ontsteking van de neusholte. Die klachten hoeven dus niet per se gerelateerd te zijn aan verkoudheidsvirussen en/of bacteriën.

Als je inderdaad verkoudheidsklachten hebt doordat de wortelpuntontsteking zich manifesteert tot in jouw neusholte, zullen je klachten overgaan na de wortelkanaalbehandeling. Dit is moeilijk met zekerheid te zeggen, maar je eigen tandarts heeft de grootste zekerheid omdat hij weet hoe jij in elkaar zit (röntgenfoto's, etc.), vraag het hem/haar dus gerust!

Zet bijvoorbeeld ook in je agenda dat je paar maanden na de behandeling checkt of je nog dezelfde klachten bent blijven houden, en bespreek dit vervolgens met je tandarts of huisarts (die kunnen je altijd nog doorverwijzen naar een KNO-arts bij aanhoudende klachten)

Overigens worden in Nederland tegen onschuldige verkoudheidsklachten geen antibiotica voorgeschreven, omdat het meestal niet werkt en de antibiotica-resistentie van allerlei bacteriën in de hand werkt.
do, 07/06/2017 - 17:59 Permalink