Vaag probleem! Ik voel mijn tanden tikken / klikken

Author:
Zerrin Konuk
Posted:
di, 02/01/2022 - 13:54
Wie o wie heeft hetzelfde meegemaakt of kan mij enigsinds geruststellen of helpen?

In mei 2021 ben ik op mijn voortanden gevallen waarbij van één grote voortand de wortel was gebroken. Deze tand is vervangen door een implantaat (geplaatst in juli 2021) waar ik op ma 24 januari 2022 een kroon op heb gekregen. In de tussentijd heb ik een essix retainer (doorzichtige beugel) gedragen met een opgevulde tand. Deze had ik met eten en snachts niet in. Eigenlijk nooit echt complicaties gehad dus alles verliep verder goed. Sinds ik de kroon heb gekregen heb ik echter last van een vervelend gevoel tijdens / net na het eten of bij heel luid praten / bepaalde klanken. Het voelt alsof mijn tanden dan iets bewegen een soort tikje voel ik dan in mijn tanden naast de kroon. Ik voel dit erger in de grote voortand ernaast en iets minder erg in de kleinere snijtand aan de andere kant. Het lijkt of de tanden iets van hun plek gaan door het eten en ik ze met mijn tong weer terug moet duwen. Zodra ik met mijn tong ertegenaan duw zachtjes dan hoor je een soort tikje. In de spiegel geen beweging zichtbaar. Ik ben al terug geweest naar de tandarts, deze heeft gekeken en gevoeld, foto's gemaakt en een koude test gedaan maar daar kan het volgens hem niet aan liggen. Kwestie van wennen maar ik kan mij toch niet voorstellen dat ik voor altijd met zo'n vervelend gevoel moet rondlopen... iemand die dit ook heeft meegemaakt of weet wat het kan zijn? Kan het liggen aan de beugel die ik een half jaar heb gedragen? Deze voelde na het slapen altijd weer wat strak aan met indoen.
Zerrin Konuk

Nog wat aanvullende informatie

Als ik aan de voorkant op mijn voortand duw dan komt er lichte spanning op mijn tand te staan (alsof de tand niet in een goede positie staat), wanneer ik dan met mijn tong aan de binnenkant tegen de tand duw dan hoor ik het klikje en is de spanning ook weer van de tand af en voelt het weer gewoon normaal. Dit kan dus aan beide kanten naast de kroon maar in de grote voortand beter voelbaar dan in de kleine snijtand.

Zou het bijvoorbeeld helpen om achter de tanden een spalkje te laten plaatsen of kunnen tanden dan nog steeds bewegen?

Of moet ik gewoon geduld hebben en lost dit vanzelf op? Het is nu al 8 dagen hetzelfde gevoel..

Als ik er heel bewust op let dat mijn tong niet tegen de tanden aankomt dan voel ik het minimaal maar soms kan ik er niet van af blijven en voel je het veeel vaker en dan ben ik ook bang dat het getik / geklik niet goed is voor mijn tanden. Ik hoop zo dat het gewoon allemaal snel weer goed voelt .. na een half jaar ellende zonder voortand en de daarbij behorende ellende zoals niet kunnen eten buiten de deur ( want dan moest de retainer uit) had ik zo gehoopt dat het nu een keer klaar zou zijn ...
di, 02/01/2022 - 15:24 Permalink
Tandarts_Richa…

Getik is idd niet goed, niet tikken. Waar de klik vandaan komt mag onderzocht worden. Hoe zit het met de contactpunten. Tja eigenlijk moet ik hier geen commentaar geven. Is voor mij niet te bepalen kan zoveel zijn. Dus terug naar uw tandarts en als de tandarts het niet weet ...onderzoek door een ander waar uw tandarts u naartoe kan verwijzen. bijv. Kaakchirurg.
di, 02/01/2022 - 17:51 Permalink
LianneV3r

Als antwoord op door Zerrin Konuk

Hi Zerrin,

Ik ben hier al een paar maanden naar aan het Googlen en jouw bericht is het eerste bericht dat echt precies mijn situatie beschrijft! Ik ben inmiddels al een aantal keer teruggeweest bij de tandarts, die blijft volhouden dat mijn kronen toch echt goed vastzitten. Maar toch blijf ik lasthouden van het tikken zoals jij het ook omschrijft. Vooral na het eten bij meerdere kronen, maar bij 1 kroon kan ik het constant doen door er met mijn tong tegen aan te drukken. Ik heb inderdaad ook vaak dat ik er niet van af kan blijven, het is een beetje een obsessie geworden. Ik ben daarom ook heel erg benieuwd of jij er intussen achter bent wat het probleem bij jou was, en of/hoe dit opgelost is voor jou.
do, 10/13/2022 - 19:25 Permalink
Cindy77

Gisteren bij tandarts geweest was niks te zien. Kroon op kies zit vast alleen een beetje speling van tand. Verder niks te zien. Dus geen idee wat het is …
vr, 10/21/2022 - 08:51 Permalink