Tandarst gezocht in Utrecht die bereid is vier snijtanden te trekken voor gedeeltelijke prothese

Author:
Moonstruck
Posted:
zo, 03/11/2018 - 11:38
Ik ben op zoek naar 'n tandarts die m'n gebitsproblemen goed begrijpt en ook inziet dat ik graag 'n oplossing wil krijgen maar 'n zeer beperkt budget heb.

Dit is m'n verhaal: Ik heb 'n diepe overbeet waarbij m'n boventanden geheel over m'n ondertanden vallen.
Bijten is altijd lastig geweest omdat ik daarbij de boventanden nauwelijks kan gebruiken. 't Bijten gebeurde dan met ondertanden en tandvlees aan de achterkant van m'n boventanden.
Sinds ik terugtrekkend tandvlees heb gekregen (m'n leeftijd is 48 jaar) werd dat bijten steeds pijnlijker en ben ik ook bepaald voedsel gaan mijden. Soms had ik 't gevoel dat m'n ondertanden 't tanden van m'n boventanden schrapten.
Die pijn aan 't tandvlees heb ik ongeveer 2 jaar en sinds die tijd heb ik ook 'n opgezette lymfeklier in de hals terwijl ik geen andere ontstekingen heb.
Sinds oktober zijn m'n bovenste snijtanden naar achteren aan 't verplaatsen en de middelste zijn zelfs 'n 1/2 cm binnen 2 maanden verplaatst.
't Is zo'n lelijk gezicht geworden dat ik bijna niet meer wil lachen in nabijheid van mensen.
Ze doen ook veel pijn.
Vanwege de pijn aan de tanden en tandvlees zet ik m'n kiezen niet meer op elkaar omdat dat pijn doet aan alle snijtanden in boven en onderkaak.
Als gevolg daarvan zijn een aantal ondertanden naar voren gekomen en in de hoogte gegroeid waardoor 't nog pijnlijker is om m'n kiezen op elkaar te zetten.
Er zijn ook 'n aantal kiezen in de hoogte gegroeid maar dat is juist gunstig omdat die nogal plat waren.
Bijten lukt nu alleen nog met m'n hoektanden.


Om deze problemen op te lossen wil ik de bovenste 4 snijtanden laten trekken voor 'n gedeeltelijke prothese.
Dan ben ik verlost van de tergende pijn en kan ik weer normaal m'n kiezen op elkaar zetten zonder pijn te hebben aan alle snijtanden.
Ook wil ik geen adviezen over beugels en dergelijke want dat kan ik absoluut niet betalen.
Ik ben op zoek naar 'n tandarts die bereid is mij te verlossen van tanden waar ik meer last dan gemak heb en begrijpt dat 'n gedeeltelijke gebitsprothese in mijn geval wel de beste oplossing is.

Deze vraag plaats ik op dit forum omdat ik geen zin heb om tig tandartsen te bezoeken.
Dat kost me telkens de eigen bijdrage voor consult en foto's en 't tegoed van de tandzorgverzekering begint ook steeds meer te slinken en ik mogelijk geen oplossing krijg voor m'n probleem.
Chris888

Hoi,

heb je wel al aan je tandarts gevraagd of het überhaupt een optie is, een gedeeltelijke prothese? Of er ruimte voor is bedoel ik, want als je met je ondertanden tegen de prothese bijt blijft die misschien niet goed zitten?

En wat ik ook nog zou navragen is of er wellicht een mogelijkheid is aanspraak te maken op vergoeding uit de basisverzekering, bijzondere tandheelkunde. Want ik begrijp dat de stand van je tanden/kaken er de belangrijkste oorzaak van is dat je gebit niet meer goed functioneert. De tandarts (of evt toch een orthodontist) zou dan een verzoek moeten indienen bij je verzekering. Zie bijvoorbeeld:

https://www.menzis.nl/vergoedingen/b/bijzondere-tandheelkunde?productli…

Verder ben ik bang dat je via dit forum geen tandarts zult vinden die zegt je tanden wel te willen trekken. Er lezen denk ik maar weinig tandartsen mee en daarnaast zou zo iemand toch echt eerst de situatie moeten zien om te kunnen beoordelen of trekken een verstandige oplossing is. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je er op vooruit gaat.
zo, 03/11/2018 - 22:09 Permalink
Moonstruck

Als antwoord op door Chris888

Hoi Chris,

Vorige week ben ik bij 'n orthodontist geweest en die vertelde mij dat ik niet in aanmerking kon voor 'n beugel die vergoed wordt uit 't basispakket.
Dat wordt alleen gedaan bij ongeval, geboren afwijkingen e.d. is mij verteld door zorgverzekering zelf.

Aangezien 't verplaatsen van de tanden nogal progressief is maak ik mij wel zorgen dat ik op 'n gegeven moment m'n kiezen niet meer op elkaar kan zetten omdat de tanden flink naar achteren zijn gaan staan (ze staan dan ook echt in de weg met elke beweging die ik met m'n mond maak).
'n Prothese is natuurlijk niet de ideale oplossing maar naar mijn mening wel 'n verbetering op wat de situatie nu is.
zo, 03/11/2018 - 22:28 Permalink
vV

Als antwoord op door Moonstruck

met een diepe beet kan je waarschijnlijk niet zomaar een gedeeltelijke prothese plaatsen (geen ruimte voor). Daarnaast klinkt het probleem nogal gecompliceerd (snelle plotselinge verplaatsingen wijzen meestal op parodontale problemen) , wat het lastig maakt het vanachter de pc te beoordelen.
wo, 03/14/2018 - 08:19 Permalink
Moonstruck

Als antwoord op door vV

Er zijn inderdaad paradontale problemen (ontsteking met pocket) die lastig te verhelpen zijn omdat de ondertanden in 't tandvlees steken met bijten en kauwen.
Door die overbelasting kan 't tandvlees niet genezen.

'n Beugel zou de problemen kunnen verhelpen en mocht ik de 2 bovenste tanden niet kunnen redden (ze zitten 'n beetje los en botverlies in de kaak schijnt ook blijvend te zijn) is er dan wel plaats voor 'n plaatje.
Wanneer is 'n scheve stand van tanden en/of kiezen ernstig genoeg om in aanmerking te kunnen komen voor 'n beugel vergoed uit basispakket?

Als ik niets doe raak ik die tanden vroeg of laat kwijt en ik voel er weinig voor om zonder boventanden door 't leven te moeten.
Dan gaat 't esthetisch aspect ook 'n rol spelen.
wo, 03/14/2018 - 11:38 Permalink
vV

Als antwoord op door Moonstruck

een beugel uit basisverzekering? alleen in combinatie met kaakoperatie. En zeker niet wanneer er sprake van een dusdanig parodontaal probleem is dat tanden los staan .
wo, 03/14/2018 - 12:46 Permalink
Moonstruck

Als antwoord op door vV

Als 'n gedeeltelijke prothese niet past bij 'n diepe overbeet: wat kan er dan gedaan worden om tanden te vervangen?
Aan m'n kaken mankeer ik niets. Ze staan recht boven elkaar en de kiezen pasten ook prima op elkaar voordat er van alles in de hoogte ging groeien.
De tanden zijn scheef gaan staan omdat ik als kind 'n nagelbijter was.
vr, 03/30/2018 - 16:00 Permalink