Heeft een glasvezel spalkje wel nut op losse voortanden?

Author:
VrolijkeFrans
Posted:
do, 06/01/2017 - 18:22
Hi, ik heb tweemaal een gewone spalk gehad achter mijn loszittende voortanden. Ik ben 58 jaar en mijn gebit is slecht, de tanden en kiezen staan niet diep meer met de wortels in de kaak. De voortanden zijn inmiddels ook echt los gaan staan. Mijn rechter voortand (van binnenuit bekeken) is zo los dat het voelt alsof hij elk moment eruit kan komen, de linker voortand kan alleen een beetje bewegen.

De tandarts heeft er een spalkje achter geplaatst, dit ging na een week al kapot. Het werd weer gemaakt met veel meer specie achterop mijn tanden, dit ging ook al weer stuk na 8 dagen. Er kwam maar 1 simpel broodzaadje tussen en dat was al teveel.

De tandarts wil dat ik implantaten neem maar helaas heb ik geen spaargeld. Het lost 2500,- per tand implantaat. Waar zou ik dat vandaan moeten halen?

Dan stelde de tandarts voor dat ik een brug zou nemen tussen de hoektanden, maar dat kost 3000,- en ook dat geld heb ik niet. Dan stelt hij voor om opnieuw een spalkte laten plaatsen, maar dan van glasvezel. Dit zal 600,- gaan kosten. Er worden dan tweee voortanden getrokken, de wortels afgeknipt en opnieuw in de kaak gezet en dan vastgezet met een spalkje van glasvezel wat achter de voortanden langs van hoektand naar hoektand loopt.

Maar ik heb gehoord dat dat ook helemaal niet sterk is en ik vraag me af of dit allemaal nog wel nut heeft. 600,- is voor mij ook een hoop geld en als dit ook weer snel afbreekt blijf ik geld wegbrengen voor een zinloze behandeling.

Is het niet beter om de voortanden te laten trekken en een plaatje te nemen? En wat zou dat ongeveer mogen gaan kosten?
vV

Een goedkoop plaatje kost met trekken ongeveer hetzelfde als of wellicht zelfs meer dan die composietbrug met glasvezel. Daarnaast is dat het begin van het einde voor de rest van het gebit. Dan zou er wanneer de kaak voldoende hersteld is een frame gemaakt moeten worden , kost nog eens een 650-850 bovenop de rest. Zou dit allemaal eens goed overleggen met detandarts, en ook kosten op lange termijn meenemen. Daarnaast begrijpt u hopelijk dat ongeacht welke oplossi g gekozen wordt de ondertanden niet meergebruikt kunnen worden zoals u gewend was? Dat spalking zo snel na elkaar kapot gast wijst op overbelasting. Is onderzocht op knarsen? Diepe beet?
vr, 06/02/2017 - 13:00 Permalink
VrolijkeFrans

Als antwoord op door vV

Hallo. Vriendelijk dank voor uw reactie. Het gaat om het bovengebit, de voortanden. De ondertanden gebruik ik niet meer zoals gebruikelijk is. Ik eet met kleine hapjes die ik aan de zijkant van mijn mond naar binnen duw om druk op de bovenste voortanden te voorkomen, maar in de de praktijk blijkt dat toch uiteindelijk zo goed als onvermijdelijk.

Zoals ik eerder schreef breken de spalkjes binnen een week al af, en probleem is dat glasvezel nog zwakker zou zijn dan draad. Dat is ook ergens op dit forum te lezen. Het overleggen met de tandarts over een spalkje is nu al 4 keer geweest en eigenlijk schiet dat niet op zo. Er zijn foto's gemaakt, ik heb gehapt. Probleem is ook dat de tanden of vast moeten zitten of verwijderd moeten zijn omdat ik binnenkort geopereerd moet worden. Ik moet dan beademd worden tijdens de ingreep dus kan geen loszittende tanden hebben die kunnen afbreken door de beademingsbuis. Een spalkje zou volgens de tandarts de oplossing zijn. Die was dus na een week al stuk, een week later mocht ik weer komen voor een nieuw spalkje, die brak ook na een week alweer af. Ondertussen operatie steeds uitstellen. De tandarts wil nu dus een brug plaatsen of weer een spalkje met glasvezel. Ik voel me zo langzamerhand een financiele melkkoe. Hij heeft ook een kies getrokken en daarna gehecht. Voor mij hoeft dat hechten niet, er leek geen goede reden voor. De hechtingen scheurden de volgende dag uit in vier delen, aangezien het vlees waar de kies gezeten had opzwol, en dus de hechtingen er doorheen sneden waardoor de wond veel groter werd.

Wat ik over een glasvezel spalk gelezen heb zijn die juist nog zwakker dan een metalen spalkje. Ik ben al zes keer naar de tandarts geweest voor overleg over een spalkje wat er nu dus nog steeds niet zit.

Vandaar dat ik denk dat een plaatje de enige oplossing zal blijken te zijn. Voor de derde keer in een maand een spalkje laten plaatsen lijkt me zinloos. Denkt u daar anders over? Mijn vertrouwen in spalkjes is hierdoor namelijk weg.
vr, 06/02/2017 - 13:54 Permalink
VrolijkeFrans

Als antwoord op door vV

Hi, inmiddels is ook mijn andere (boven) voortand los gaan staan. Mijn beide voortanden van het bovengebit staan nu zo los dat er weinig voor nodig is om ze te verliezen, denk ik. Ermee eten kan sowieso al niet meer. Wat is nu de beste optie, aangezien ik toch een keer (aan mijn maag) geopereerd zal moeten worden. Mijn tanden zijn al tweemaal vastgezet door de tandarts, zodat ik aan mijn maag geopereerd kan worden maar omdat de spalkjes steeds afbreken komt mijn operatie ook in gevaar ivm beademing. Wat is nu wijs? Mijn bovengebit ga ik waarschijnlijk de komende jaren toch verliezen, hoe ellendig dat ook is, maar ik wil de operatie niet langer uitstellen. Ik ben nu al zo vaak bij de tandarts geweest maar er komt geen concrete oplossing. Mijn tanden zijn niet meer te redden. Een brug leek een optie maar ik merk dat een hoektand ook al een beetje los komt te staan dus een brug is waarschijnlijk ook geen verstandige optie meer.

Misschien moet ik toch maar mijn tanden laten trekken, ik weet alleen niet hoelang de operatie dan weer uitgesteld zou moeten worden in verband met genezing bovenkaak. Heeft u daar ervaring mee?
ma, 06/19/2017 - 01:41 Permalink
Lieneke

Als ik het zo lees, dan lijkt het erop dat uw voortanden niet het enige probleem zijn. Kan het kloppen dat u parodontitis heeft door het hele gebit heen? Heeft de tandarts ooit wel eens voorgesteld om u te (laten) behandelen aan parodontitis? Ik zie dat er wel is gesproken over implantaten, maar met actieve parodontitis lijkt mij dat verre van handig. Ik vrees dat dit neer gaat komen op een plaatje dat langzaam aan uitgebreid zal worden totdat u aan een prothese moet. Maar ik zie vanaf hier verder absoluut niet wat er aan de hand is, dus misschien bent u beter af met een second opinion?
Succes met uw operatie. Wellicht heeft de reden waarom u geopereerd moet worden met de gezondheid van uw gebit te maken en vise versa.
ma, 06/19/2017 - 17:15 Permalink