Groeven in tanden

Author:
Missjillie
Posted:
vr, 10/30/2015 - 20:53
Ik heb sinds september een beugel om cosmetische redenen. Dit was Een grote Stap Gezien Ik Alles Zelf Moet Betalen En Bang Was Dat Mijn Glazuur Het Niet Aankon. Ik heb in het verleden veel energie drankjes gedronken en ondanks dat ik nergens last van heb en mijn tandarts nooit over slijtage begonnen was had ik zelf het gevoel dat mijn tanden een beugel niet aankonden. Na de overtuiging van tandarts en orthodontist ben ik er toch aan begonnen. De beugel werd geplaatst (alleen boven beugel ) maar toen ik in de auto spiegel zat schrok ik me rot. Ik weet dat je moet wennen aan de brackets maar ik schrok over de geel en dofheid van me tanden. Ik Heb Meteen Contact Opgenomen Met Mijn Tandarts En Deze Zei Dat Ik Me Geen Zorgen Moest Maken En Het Wel Goed Zou Komen. Toch zat me dit niet lekker en heb toch een afspraak gemaakt bij een andere tandarts voor een second opinion .Deze vertelde mij dat hij dacht dat het Door de brackets kwam die de lichtinval belemmerde. Wel viel hem op dat ik last had van tanderosie terwijl ik dit ook al aan mijn eigen tandarts had gevraagd voor de beugel plaatsing en deze gaf aan dat iedereen tand erosie heeft en ik me niet druk moest maken. Dus toen de andere tandarts dit uitsprak was ik verrast. Ik bekende dat ik veel energie drankjes had genuttigd maar hier al mee gestopt was. En gelukkig ook op tijd gezien er nog geen zichtbare schade voor mij had aangericht ik had nog mooie witte glanzende tanden. En de laatste tijd ben ik heel gefocust op me gebit dus nam al de nodigen maatregelen . Frisdrank met een rietje drinken voor de rest van de dag alleen water. Beperken van zuurinname het gebruik van plakverklikker tabletjes en zelfs een elektrisch tanden borst aanschaffen. Toch toen hij het woord erosie liet vallen schrok ik en ging uitgebreid google en heb me goed verdiept in het stukje tand erosie. Ik las dat de kenmerken die ik had dof en gelig bij de lichte vorm van tanderosie hoort. Kan het zo zijn dat bij het plaatsen van de beugel me laatste goede laagje glazuur is weg gepolijst /geets. Want mijn ondergebit is nog mooi in orde (wit en glanzend )

Na 1maand de beugel in te hebben en voor de zoveelste keer voor de spiegel te staan schrok ik en zag dat ik op 1 van mijn boven tanden een stuk glazuur mis bij de rand van mijn tandvlees. Een soort uitholling. Hier mee Ben ik weer naar mijn eigen tandarts gegaan. En deze gaf aan dat het een groef was die er al langer zat gezien de diepte , ,waar hij niet van wist hoe het kwam en er nog niks aan wou doen totdat er verkkeuring optrad. Ik beteuterd naar huis al me spaargeld in een beugel gestoken om mooier gebit te krijgen en het werd steeds lelijker. Na veel gegoogle kwam ik uit bij het stukje abrasie en dacht dat ik met mijn zachte tanden borstel misschien toch te hard duwde. Ik heb meteen een elektrische tandenborstel gekocht met een sensor voor als je te hard duwd en time piep.

Toch merkte ik dat bij 2andere tanden deze groeven ook optraden. Ik ben toen weer naar die andere tandarts gegaan omdat me eigen alles maar weg wuift. Deze duwde er met het ijzeren haakje op en het was zeer gevoelig. Hij ook zei dat deze er al langer moesten zitten ivm de diepte en grootte maar ik wist zeker van niet want ik keek dagelijks uitgebreid naar me tanden en dan had ik dat absoluut gezien. Wel gaf deze tandarts aan dat hij dacht dat dit de gevolgen van de tanderosie is in combinatie met de beugel. Nu weet ik niet wat ik moet denken of wat ik moet voelen

Ik weet zeker dat de groeven er nog niet eerder zaten. En ik snapte al helemaal niet hoe het kon gezien ik zo voorzichtig met alles was.

Nu zit ik met van alles in me hoofd .
Kan het zijn dat bij het plaatsen van mijn beugel me laatste witte glanzende laagje glazuur weg gepolijst of geets is. Of komt de dof en geelheid echt van de beugel en verdwijnt dit na het verwijderen van de beugel. ?
En komen de groeven als gevolg van tanderosie? De groeven zitten niet in alle boven voor tanden. Of kan dit ook te maken hebben met de tand verplaatsing ivm beugel ?

De second opinion tandarts gaf aan dat de groeven na de beugel verwijdering gevuld kunnen worden met composiet. En toen ik vroeg of dit wel verstandig was omdat je het verschil tussen composiet en eigen tand kon zien en het composiet snel verkleurt. Zei hij dat ik geen verschil zou zien en als er verkleuring zou optreden hij dit zo kan weg polijsten. Klopt dit ?

Ik zou heel graag willen weten waar al deze dingen (groeven dof/geelheid ) vandaan komen. Zodat ik de oorzaak kan aanpakken en verdere slijtage kan voorkomen.

Alvast bedankt .
Romy32

Ik weet het niet...
De tandartsen bij wie je geweest bent lijken zich in ieder geval niet echt zorgen te maken, dus ik denk dat je moet proberen om het een beetje los te laten.
Voordat brackets op tanden worden geplakt, worden tanden altijd iets opgeruwd met een zuur materiaal.
Misschien dat de groefjes daarom nu wat meer opvallen.

Na de beugel kunnen je tanden met composiet inderdaad mooier worden gemaakt.
Met de technieken van tegenwoordig kan dit echt heel mooi gedaan worden.
Verkleuringen die in de loop der tijd ontstaan, kunnen inderdaad weggepolijst worden.
zo, 11/01/2015 - 10:26 Permalink
Missjillie

Als antwoord op door Romy32

Dank je wel voor uw reactie.
Moet ik dan de hele tand met composiet laten maken of kunnen ook alleen de groeven bij de tandhals gedicht worden ? En is composiet blijvend ? Want stel u voor ik vind het niet mooi of je ziet het verschil teveel met mijn eigen tand kan ik het dan nog laten verwijderen. Is het verstandig om hiervoor naar een cosmetisch tandarts te gaan of zijn de gewone tandartsen hier ook kundig in ?Ik heb geprobeerd het los te laten maar het lukt me helaas echt niet. Het doffe en gele kan ik nog wel los laten met de hoop dat het na de beugel weg is. Maar de groeven bij de tandhals maken mijn gebit echt lelijk.

De orthodontist zegt dat dit door te hard poetsen komt. Maar gezien ik een elektrische tandenborstel heb met hard druk sensor geloof ik dit niet. Wel is het zo dat mijn voortanden naar onder zijn getrokken en sindsdien ik ook de groeven heb. Kan het daar mee te maken hebben ? Gezien daar geen glazuur zit en je dentine heel makkelijk weg poetst. Het is namelijk zo dat mijn tanden zonder overleg 1,5 mm naar onder zijn getrokken en de groeven /inkepingen ook precies 1,5 mm is.

Dat is meteen mijn 2de punt.
Ik Weet Dat Het Heel Stom Klinkt En Heb Achter Af Ook Echt Spijt. Maar ik ben voor 1 scheve tand aan de beugel begonnen. En met de orthodontist is ook besproken dat het alleen om die ene tand ging. . Het begin viel mij op dat de brackets op mijn 2voortanden hoger zat dan de rest. En na een maand stonden ze gelijk met de rest maar zijn wel mijn voortanden langer geworden wat ik zelf heel lelijk vind. Ik heb de orthodontist hierop aangesproken en zijn antwoord was 'maar dit hoort zo' ik heb toen gevraagd of hij ze weer terug kon zetten omdat ik eerst een recht gebit had en nu met 2 uitstekende voor tanden rond loop.en wij dit niet besproken hadden . Zijn antwoord was dat ie liever wat van de tanden afslijpt. Ik heb aangegeven dat ik het nog niet wist en aanstaande woensdag moet ik aangeven of ik dit wil. Nu is mijn vraag kun je met een beugel de 2voortanden weer terug omhoog zetten ? Zodat mijn tanden weer recht zijn en schuift de tand dan weer het tandvlees in gezien hij ook uit het tandvlees omlaag getrokken is of schuift de tand gewoon omhoog. ? Ik heb zo'n spijt van de hele beugel gezien mijn tanden nu lelijker staan dan ervoor. De tand die recht gezet moet worden staat nog even scheef en de tanden die eerst recht stonden staan nu scheef. Ik Zal Proberen Wat Foto's Toe Te Voegen Zodat U Zelf Ook Kan Zien Wat Ik Bedoel. En ik naar mijn mening nu een lelijker gebit heb
vr, 11/27/2015 - 17:16 Permalink
Missjillie

Als antwoord op door Lieneke

Snap ik. Helaas heb ik geen andere foto :(
Ik ben zelf al 2maanden aan het Google wat het kan zijn. En kom telkens uit bij poetstrauma. Aan de ene kant denk ik niet omdat ik elektrisch poets met een hard druk sensor die nooit licht geeft. Met een sensitive borstel poets en helemaal niet hard druk. Maar aan de andere kant denk ik dat het tandvlees opkruipt en ik inkepingen in de tandhals poets. (Vergelijkingen via Internet ) maar kan een poets trauma binnen 2maanden ontstaan? Om de paar dagen gebeurt er wel weer iets. Zo had ik vorige week op 3plekken inkepingen nu is er weer een tand bijgekomen. Ik heb geen last met koud en warm drinken. Maar ik heb wel iedere dag een zeurend gevoel en niet bij een bepaalde tand maar dat verspringt. En gezien ik binnen 2maanden 6x bij een tandarts ben geweest toen er weer wat gebeurde en er geen enkele keer het woordje poets trauma is genoemd. Ik ben echt wanhopig. Ik vind een mooi goed gebit belangrijk vandaar ook de beugel maar ik word zo verdrietig als ik weer in de spiegel kijk. Het voelt alsof dit niet mijn gebit is. Ik ben al het kijken voor facings en dergelijke maar vind ik ook dood eng omdat mijn tanden nog in goede staat zijn en ik alleen inkepingen / deuken bij de tandhals heb. Ik ben dus het denken om na de beugel de inkepingen op te laten vullen met composiet. Maar ga je dan verschil zien tussen het composiet en eigen tand. ? Word je eigen tandweefsel aangetast,? En stel u voor het bevalt me niet kan het dan weer verwijdert worden zonder eigen tand aan te tasten ?

Sorry voor de vele vragen
ma, 11/30/2015 - 13:27 Permalink
Chris888

Idd kan je op de vooraf foto niet zien of je toen al blootliggende tandhalzen (groeven) had. Ik zie wel dat je voortanden iets lager zijn komen te staan. Ik vind dat zelf wel mooi, maar waarschijnlijk zijn er net zoveel mensen die dat niet vinden, of dat niet willen omdat dat nou eenmaal bij hen niet zo hoort, dus het lijkt me logisch om wensen hieromtrent als orthodontist met de klant te overleggen. Geen idee of je het nog terug kan duwen, gezien de suggestie dan maar weer wat af te slijpen lijkt het van niet, misschien vult de ruimte boven de wortel zich meteen en geleidelijk op met bot. Ik zou dat nog maar eens vragen en er ook niet nog langer mee wachten.

Ik heb zelf ook ergens een blootliggende tandhals. In de afgelopen 20 jaar is dat best redelijk ver ingesleten, idd door het poetsen neem ik aan. Mij is geadviseerd er niks aan te laten doen zolang ik er niet teveel klachten van heb. Omdat vulling ook weer kan irriteren, extra belasting, verkleuren enz. Dus laat je hier ook goed voorlichten, wat de evt. nadelen en risico's zijn.
di, 12/01/2015 - 16:37 Permalink
Missjillie

Als antwoord op door Chris888

Dank je wel voor je reactie. !! Het is besproken met de orthodontist en ze worden weer terug naar boven verschoven. Dus dat stukje is opgelost gelukkig. Ik ben vandaag weer naar een andere tandarts geweest om een heel nieuwe mening. En deze dacht dat het ook Door het poetsen kwam. Hij noemde het schuren met de elektrische tandenborstel.
Ik wil ze geloven maar ik schuurde absoluut niet mijn hard druk sensor is nog nooit gaan Branden. En dan nog kunnen tanden in 2maabden niet zoveel slijten of wel ?
Ik weet zeker dat het er voorheen niet zat. Ben altijd heel gefocust op me tanden.

De ene tandarts raad het me af om het te vullen met composiet. De andere der zegt geen probleem doen we ff. En dan ga je ook weer heel erg twijfelen ik heb er geen last van alleen als de tandarts met het haakje er langs gaat dan ga ik Door de grond. Maar het stoort me gewoon en zorgt ervoor dat ik niet meer durf te lachen. Vooral omdat het nu op 6 voortanden zit. En niet een heel klein beetje.

Op Internet lees ik ook dat het kan gaan verkleuren en soms met polijsten opgelost kan worden. Zo niet kunnen de vullingen vervangen worden. Als dit niet mijn eigen gezond weefsel beschadigd vind ik het geen probleem om het regelmatig te laten vervangen. Als ik daardoor me lach terug krijg heel graag zelfs. !! Daarom hoop ik ook dat ik een reactie krijg van iemand die ervaring heeft met composiet.

Ook ben ik heel erg bang geworden om me tanden te poetsen want hoe voorzichtig ik ook doe er blijven nieuwe dingen bij komen :(
wo, 12/02/2015 - 20:17 Permalink
Missjillie

Als antwoord op door Missjillie

Vandaag bij de mondhygiëniste geweest.
Een maand geleden ben ik ook al bij der geweest en bleek ik bij 2tanden een lichte ontsteking te hebben. Dus nog beter gaan poetsen . Waarschijnlijk tot de groeven aan toe en kreeg vabdaag te horen dat de onsteking nu in me hele boven gebit zit. haar advies nog beter poetsen en de elektrische tandenborstel op het tandvlees zetten met beetje duwen. .!! Mijn gedachte hierin is Hoe kan ik een onsteking hebben als ik zo goed poets dat ik me glazuur weg poets in een maand inkepingen heb bij de tandhals. En ten 2de nog beter poetsen en tanden borstel op het tandvlees zetten ? En mijn gedachte zegt dan nog meer inkepingen creëren en nog meer tandvlees weg poetsen ?

Ik ben werkelijk ten einde raad.
2tand artsen zeggen dit alles komt Door tand erosie en combo met beugel . Mijn gedachte mag je met tand erosie wel een beugel hebben ? Waarom heeft de ortho dit niet gezegd. ? .

En 2tandartsen zeggen je hebt geen erosie dit komt Door het poetsen je schrobt teveel. !! Mijn gedachte kun je in 2maanden tijd complete inkepingen in je glazuur poetsen ,? Zelfs als je niet schrobt de tanden borstel rustig zijn werk laat doen 4sec per tand en niet te hard drukt want de hard druk sensor gaat niet branden.

Mondhygiëniste je onsteking is erger geworden je moet beter poetsen. Anders vallen je tanden eruit. En zet die tanden borstel op je tandvlees. Mijn gedachte nog beter poetsen ? Nog meer inkepingen? Nog meer tandvlees weg poetsen ?

Ik ben ten einde raad.
Ik durf niks meer.
Zelfs tanden poetsen is een grote angst geworden :(

Ik ben nu bij 4verschillende tand artsen geweest en hoor verschillende dingen. Na 2maanden zoeken heb ik nog steeds geen antwoord wat het nu is. Wat ik eraan kan doen om het te stoppen en wat ik kan doen om het op te lossen.

Ik krijg constant te horen dat ik te gefocust ben op me tanden. Maar vind je het gek als er iedere dag weer wat gebeurt.
do, 12/03/2015 - 22:49 Permalink
Romy32

Als antwoord op door Missjillie

Probeer rustig te blijven.

De inkepingen in je glazuur zullen niet van de laatste twee maanden komen.
Waarschijnlijk heb je in de jaren hiervoor te hard gepoetst.
Omdat je door de beugel nu veel met je tanden bezig bent (wat logisch is), valt de schade nu waarschijnlijk meer op. En dat je tanden door de beugel iets naar beneden zijn getrokken heeft er misschien ook wel mee te maken. Daardoor zie je misschien dingen die je voorheen niet zag.
Nou ja, dat gaat opgelost worden, dus dat is alvast mooi.

Wat betreft de tandvleesontsteking; gebruik je ook iets om tussen je tanden schoon te maken? Flosdraad voor het front, en stokers en/of ragers voor tussen je kiezen? Ik kan me niet voorstellen dat de mondhygiëniste je dit niet heeft aangeraden trouwens, dus dat zal wel in orde zijn.

'Je moet beter poetsen, anders vallen je tanden eruit' vind ik wat kort door de bocht, en niet heel geruststellend overkomen.
Heeft de mondhygiëniste voorgedaan hoe je dan moet poetsen?
vr, 12/04/2015 - 10:43 Permalink
Missjillie

Als antwoord op door Romy32

Bedankt voor uw reactie. !! De groeven zaten er echt nog niet. !! Ik hoor het van iedereen dat kan niet binnen 2maanden. Maar ik weet het echt zeker ik heb een foto gevonden van 5min na de beugel plaatsing die zal ik zo toevoegen.

De mondhygiëniste heeft me vorige keer al geadviseerd te flossen en doe dit ook dagelijks maar boven is het erg lastig gezien de brackets in de weg zitten en ik niet tussen me tanden kom met ragertjes.!! Ze heeft idd voor gedaan Hoe ik moet poetsen. Ik Heb Dit Gisteren Nog Een Keer Aan Haar Laten Zien En Gelukkig was Het Poetsen In Orde. !!

Toen zij met het haakje langs me tandvlees ging kwam er meteen bloed uit. Maar als ik zelf poets gebeurd dat niet kan dat? Ik ben een roker en heb gelezen dat het dan minder snel bloed kan het dan zo zijn dat de ontsteking eigenlijk erger is dan dat het laat zien ?

Ik zal zo nog wat foto's toevoegen. Dan kunt u ook de veranderingen zien in 2maanden.

Heeft u meschien antwoorden op mijn vragen over het composiet?
vr, 12/04/2015 - 16:11 Permalink
Missjillie

Als antwoord op door Missjillie

Foto 1 Dit is 5min na de beugel plaatsing .
Ik zie daar wel al lichte beschadiging bij 1tand omdat ik daar te hard met een ragertje over me glazuur ben gegaan.

Foto 2 na een maand viel me opeens op dat ik de eerste deuk kreeg op me voortand. Andere tanden hadden toen nog geen schade. Het gaat om de aller rechtse tand foto is van de zijkant genomen omdat je het dan beter ziet. Meteen erna bij 3 tandartsen geweest en poets techniek laten zien bij de mondhygiëniste

Foto 3 ongeveer een week erna begon bij de tanden naast de 2groter voortanden oom schade te komen.

Foto 4 zo ziet het nu uit alle 4 de voortanden hebben inkepingen. De voorste zie je alleen goed van de zijkant maar die 2tabdjes ernaast zijn duidelijk.

Sorry Voor De onsmakelijke foto's
Attach
vr, 12/04/2015 - 16:26 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Lieneke

Even terugkijkend....het lijkt wel alsof de groeven er al wel zaten maar dat ze gevuld waren met tandplaque...nu je het goed schoonhoudt is de witte plaque uit de groeven en vallen de groeven ineens op...Misschien kan het na het beugelen met wit composiet gevuld worden. Ik zou ook nog eens een voedingsdagboek bijhouden om te kijken of je echt geen erosieve voeding/drank meer neemt. Ook bij gebruik van een rietje kan er nog een hoop mis gaan.
zo, 12/06/2015 - 11:30 Permalink
Missjillie

Als antwoord op door Lieneke

Dank je wel voor uw reactie. !!
De piercing in mijn boven lip komt niet tegen de tanden aan. Sterker nog juist bij die tand heb ik geen inkeping.

Mijn eet dagboek is iedere dag het zelfde.
Ontbijt 2kopjes chocomel halfvol
Middag broodje met Cocos brood
Avond aardappelen groente vlees appelmoes en een glaasje cola met rietje

De rest van de dag drink ik alleen water.

Ik ben afgelopen maandag bij een kliniek geweest gespecialiseerd in tandheelkunde .
Hier zeiden ze dat het een combinatie zou zijn van poetsen en knarsen. Maar ook hier werd weer verteld dat het niet binnen 2maabden kon plaats vinden.
Op de vraag of ik tand erosie zou hebben werd gezegd in lichte vorm niks om me druk om te maken.
En het vullen met composiet raden ze af gezien ik de inkepingen nu mooi schoon kon houden. En als er composiet geplaatst zou worden er cariës kon ontstaan bij de randjes en overgang van composiet. Erg jammer want dit was mijn enigste hoop.

Ook Werd Er Gezegd Dat Ik Geen TandVlees Ontsteking Zou Hebben.
Wat een opluchting is maar je wel afvraagt waarom het bij de mondhygiëniste zo deed bloeden en hoe ik aan die slechte geur en smaak kom waar ik al een tijdje mee loop.

Wel kreeg ik te horen dat ik 5 Gaatjes heb. En Van Deze Schrok Ik Toch Wel. Ik poets ontzettend goed naar mijn weten in de avond zelfs 4-5minuten en kijk alles na met plak verklikkers. Tevens geeft het mij het gevoel dat mijn gebit toch wel aan de slechte kant is als je ondanks goed poetsen toch 5 gaatjes kan krijgen.

Waar ik vooral van sta te kijken is dat ik 1gaatje op een onderkies zelf al half jaar geleden had gezien maar toen ik naar mijn eigen tandarts ben geweest werd gezegd dat dit gewoon een verkleuring was. Dus dat er nu opeens word gezegd dat ik 5 gaatjes heb is een shok. Vooral omdat alle 4 de tandartsen waar ik geweest ben hier niks over gezegd hebben.

Ook werd me in deze kliniek gezegd dat ik een afspraak moest maken bij de mondhygiëniste om tandsteen te verwijderen. Terwijl ik in bij me eigen tandarts de afgelopen 2maabden 2x geweest ben hiervoor.

Ik weet niet meer wat ik moet geloven en wat ik moet doen. Deze kliniek heeft foto's gemaakt dus dat de gaatjes er zijn is een feit. Maar moet ik contact opnemen met mijn eigen tandarts? En Vertellen Dat Ik Een Second opinion Heb Gedaan en er uit kwam dat ik 5 gaatjes heb. Of kan ik beter overstappen naar deze kliniek omdat hun teminsten fatsoenlijk gekeken hebben ?

Ik hang vast in deze keuze. Bang om de verkeerde keuze te maken.

Ik word al een tijdje niet serieus genomen bij mijn eigen tandarts. Iedere keer als ik kwam met iets wuifde hij het weg. Hij Heeft zelfs gezegd dat ik maar naar een dokter moest om me te laten nakijken. Maar het ergste vind ik nog dat hij 5gaatjes over het hoofd ziet. Zelfs toen ik zelf vroeg om foto's te laten maken omdat dit al minstens 5jaar nieteer gedaan was. Zei hij dat het niet nodig was en ik dat thuis ook kon doen.

In mijn hele zoek tocht naar antwoorden heb ik van 5tand artsen allemaal verschillende dingen gehoord. Van mijn eigen tandarts simpelweg ik weet het niet tot aan tand erosie , poetsen, knarsen enz.
Ik heb nu grote moeite ook maar iemand te geloven en vertrouwen en hang vast in mijn keus met wie word mijn tandarts of blijf ik bij mijn eigen.

Betekent veel cariës automatisch tand erosie ? Kun je cariës krijgen zonder tand plak want de plak verklikker word hier regelmatig gebruikt. En kun je van cariës ook slechte adem en geur krijgen ?

En wat te doen als je niemand vertrouwt ?
Maar toch een keuze moet maken bij welke kliniek je de gaatjes laat behandelen. Wat is een goede reden om over te stappen van tandarts.
di, 12/08/2015 - 14:18 Permalink