Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Frame prothese bovengebit of toch volledige prothese? | Tandarts.nl
1 post / 0 nieuw
Frame prothese bovengebit of toch volledige prothese?
Ciska Jautze
Offline
Laatst gezien: 11 maanden 2 weken geleden
Geregistreerd: 01/17/2019 - 14:54
door Ciska Jautze vr, 08/23/2019 - 11:42
#1

Beste allemaal,
Ik hoop wat ervaringen van jullie en eventuele adviezen te kunnen krijgen voor het vraagstuk waar wij nu mee zitten.
Mijn man moet de keuze maken voor een frameprothese of een volledig kuntstgebit voor zijn bovenkaak.

Wat achtergrond informatie. Mijn man zijn gebit is nooit goed geweest. Hij is ook MS patient en heeft een best agressieve vorm (rolstoelgebonden, weinig kracht in benen en ook in armen).
Afgelopen januari heeft mijn man een partieel plaatje gekregen met behoud van nog 7 elementen. Het plaatje heeft nooit echt goed gezeten, erg los waardoor mijn man alleen maar moest plakken en ook dat blijft niet al te lang zitten. De tandtechnicus bleek mijn man niet te begrijpen dus een second opinion bij een andere tandtechnicus. We zijn uiteindelijk overgestapt naar de andere praktijk.
De prothese is opgevuld, zat 3 dagen goed en daarna weer enorm los.

De tandarts heeft onderzoek gedaan, mijn man blijkt ernstige parodontites te hebben, dit zorgt ervoor dat het plaatje niet goed komt te zitten. Daarnaast gaf de tandarts en tandtechnicus aan dat mijn man beter een frameprothese kan hebben.
We zijn naar de parodontoloog geweest, van de 7 elementen zijn er 4 zeer dubieus, eigenlijk zijn alleen de hoektanden het best. De onderkaak moet ook flink aangepakt worden, maar is nog redelijk tot goed te redden.

Zowel tandarts als parodontoloog geven aan dat een frameprothese beter is, de tandtechnicus gaf wel aan dat we ook moeten overwegen een volledige prothese te nemen omdat mijn man niet goed in staat is om zijn gebit zelf goed te verzorgen en hij uiteindelijk toch een volledige prothese nodig heeft.
Een moeilijk besluit, vooral ook omdat het financieel gezien een groot verschil is. Een volledige prothese krijgen wij vergoed, de frameprothese niet. Bij een frameprothese moet er ook nog het nodige gesleuteld worden aan het gebit, dus ook extra kosten.
Voordeel van een frameprothese is wel dat mijn man zijn gehemelte weer zo goed als vrij krijgt, dus meer smaak.

Mijn vraag is of jullie ervaring hebben met het maken van deze keuze. Wie heeft er een frameprothese en is daar blij mee of niet? Wie heeft er een volledig kunstgebit en hoe bevalt dit?

Het is een heel verhaal geworden maar ik hoop met jullie adviezen dat wij tot de juiste beslissing komen.

Dank alvast voor de reactie.

groeten
Ciska