Brug bij paradontitis onder controle

Author:
Karinx
Posted:
za, 08/05/2023 - 21:23
Hallo 👋🏻 ik ben reeds een paar jaar onder behandeling bij de paradontoloog. De paradontitis is onder controle. Nu is mijn onderfront op zijn zachts gezegd verschrikkelijk lelijk geworden doordat het tandvlees weg is en er bij 1 tand heel weinig kaakbot is. Nu is daar niet veel aan te doen, maar ik voel me hier erg slecht door. Is het niet mogelijk om een brug op de ondertanden te plaatsen met ‘tandvlees’ eraan? Ik heb alle tanden en kiezen nog en alleen onder is het bot bij 1 tand heel weinig.
Tandarts_Richa…

Als de andere tanden nog goed in het bot zitten kan dat. Maar waarom de tandvlees. Meestal worden de ondertanden bedekt door uw lip en is weinig zichtbaar zeker uw tandvlees. Beter te reinigen zonder de uitbreiding.
za, 08/05/2023 - 22:17 Permalink
Karinx

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Juist dat de wortels zichtbaar zijn vind ik zo lelijk 😞…. De tanden zijn ook gaan waaieren. Dus dat is ook niet mooi. Dus misschien win win mogelijkheid… ? Het bovenfront kan met twee composiet facings bijgewerkt worden. En hopelijk blijft dat dan een tijd gezond en netjes.
za, 08/05/2023 - 23:04 Permalink
Tandarts_Richa…

Indien voldoende in bot kunnen de uitgewaaierde tanden met een beugel terug gezet worden. Een ander kan niet zien dat de wortels lelijk zijn. Als tanden al uitwaaieren dan zou ik die tanden niet gebruiken als pijlers voor een brug.
zo, 08/06/2023 - 01:11 Permalink
Tandarts_Richa…

Zou een x-foto moeten zien. Maar is er overwogen de tanden op plaats terug te brengen door orthodontist en dan fixeren met een spalk als er genoeg bot is. De ruimtes en tandhalzen kunnen gecamoufleerd worden met composiet.
zo, 08/06/2023 - 13:03 Permalink
Karinx

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Nee daar hebben ze het niet over 😞…. Bij 1 ondertand zit nog maar 1/4 e kaakbot. Dus dat is wel een dingetje. Ik begrijp ook niet dat dat binnen een half jaar kan gebeuren. Twee keer per jaar op controle etc. en toch nu verminkt erbij lopen. Ik kan eventueel wel foto’s sturen. Want ik heb hele albums van de paradontoloog 😣
zo, 08/06/2023 - 13:27 Permalink
Tandarts_Richa…

oeps , neen dan begrijp ik waarom men vindt dat ortho niet nuttig zal zijn. U kunt het voorlopig wel plakken/spalken met composiet, wel optimaal reinigen. De zichtbare tandhalzen zou ik op de koop toe nemen. Door uw lip zal anderen het niet zien. Maar uiteindelijk zal dit verloren gaan. De oorzaak: Paro. Vaak is roken de grootste boosdoener. Rookt u of heeft u gerookt. En voor mij is dit al eerder begonnen. Niet de laatste half jaar. Vergelijk eerdere foto's. Heeft u een v begin behandeling bij paro. Vraag het bij paro op en plaatsen voor duidelijkheid v verloop verval, dit als waarschuwing voor de lezers. Merci. Graag antwword, rookt u of heeft u gerookt. Er is een duidelijk verband tussen roken en verlies v tanden/kiezen.
ma, 08/07/2023 - 20:57 Permalink
Karinx

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Vroeger weleens gerookt. Maar al langer dan tien jaar niet meer. Ik heb via de rechtsbijstand dit laten bekijken door een advocaat en tandarts. Maar je begint niks tegen een tandarts. Dus jammer maar helaas. Ik ga altijd twee keer per jaar naar de tandarts. Vijf jaar beugel gehad. Ik ging 1 keer per jaar naar de mondhygieniste. Was nooit een probleem. Maar hier is dus niks aan te doen. En ik ben de sjaak. Ik vind het kwalijk dat als je netjes naar een tandarts gaat, dat dit kan gebeuren. De paradontoloog vindt het ook raar. Maar ondertussen is er niks aan te doen. 😣 Ik verwijder het bericht, want dit is wel kwetsend
ma, 08/07/2023 - 21:28 Permalink
Tandarts_Richa…

waarom zou u verwijderen. ik vind het leerzaam voor anderen. Waarschijnlijk is hert kwaad vroeger al geschied door het roken. Heel vervelend voor u. Ik heb cliënten die trouw elk half jaar op controle komen. Maar volgen mijn adviezen niet op en blijven roken, gebruiken geen ragers. Voor mij voelt het als dweilen met de kraan open. Wil hiermee niet zeggen dat het bij u ook zo was begrijp mij niet verkeerd. Er zijn mogelijkheden zat...v goedkoop naar zeer prijzig. Maar geef niet op en ga nooit naar een volledig kunstgebit. Er zijn wel degelijk mogelijkheden om malpraxis aan te pakken. Maar dan moet dat wel aantoonbaar zijn. De schuldvraag moet duidelijk zijn.
di, 08/08/2023 - 22:41 Permalink
Karinx

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik begrijp dan niet waarom ze elke twee jaar foto’s maken van het gebit. Volgens de tandarts is dit binnen het laatste jaar/half jaar gebeurd. Maar dat kan dan niet kloppen. 🫡 Maar het is domme pech waarschijnlijk, zo zegt de verzekering. Er is alleen niemand die met een oplossing kan komen om het toonbaar te maken. Want het is complex en aan uw reactie te zien, schrok u ook. En daar baal ik van. Want ondertussen lach ik niet meer en schaam ik me ervoor. Het feit, dat ik onder behandeling ben bij een paradontoloog lijkt me genoeg te zeggen, dat ik niet rook. Anders zou er geen eens een behandeling gestart zijn. Ik ben nu meer dan twee jaar verder en het is mooi stabiel. Alleen een cosmetische verbetering zou erg fijn zijn en me weer wat zelfvertrouwen geven.
ma, 08/14/2023 - 15:19 Permalink
Tandarts_Richa…

Zeker met de mate v verval v botniveau, schaar ik u onder de hog risico groep. Daarom elk 2 jaar foto's en indien nodig nog vaker. U hoeft zich niet te schamen. U wist/besefte , toen u rookte , niet wat de lange termijn gevolgen konden zijn. Met u helaas heel veel onwetenden en nog erger heel veel die niet willen aannemen. Wees blij met stabiel. Dat is al heel wat. Kan samen met parodontoloog, behoudens onverwachte omstandigheden, vaak nog een tijd stabiel blijven. En zoals ik al eerder heb gesteld. Een ander ziet, door uw lip, het niet. Put daar zelfvertrouwen uit.
ma, 08/14/2023 - 18:46 Permalink