Breuklijn kies

Author:
vlinder9136
Posted:
do, 02/15/2024 - 10:58
Vragen, kunt u me snel antwoorden?
Afgelopen Zaterdag 10 feb bij tandarts geweest. Mondpijn de hele week al. Van alle kanten leek het. Kaakgewricht, tandvlees brand, div halzen boven onder met kou die zoemden etc??? Het startte op zondag 1.5 week geleden met kauwgum kauwen. Alles geiiriteerd rechts boven en (meer)beneden. Brand. Maandag ook. Dinsdag en woendag ging alles meer pijn doen. Aspirines. Ook met koude dranken. Warmte ging alles branden. Eten irriteerde..Donderdag gebeld. Kon niet terecht. Uiteindelijk afgelopen zaterdag. Dus uiteindelijk focus op rechtsonder laatste twee kiezen. De een na laatste heeft grote zwarte vulling.
Voelen met koude watjes. Tikken meerdere kiezen ging ok. Ze vond bij de een na laatste met zwarte vulling het tandvlees erg naar beneden. De hals open. Ze vroeg of ik een andere tandpasta had. Ik heb in die week sensodyne gekocht en die was te fris voor de brand die er al was. Gekocht op donderdag 8 feb nadat klachten er al.waren. Ik was inderdaad door de klachten wel intensiever gaan poetsen. En heb de mondhygieniste ook door laten gaan in die week. En de laatste kies vond ze een breuklijn in de kies. En die reageerde ook niet zo op dat koude watje. Door Knarsen de breuklijn?.
Haar oplossing; gaan boren in de laatste kies, kijken tot hoever de lijn loopt, of vullen of ze haalde mijn kies eruit gelijk.
Ik gelijk in de stress. Wil mijn kies niet kwijt. Ze heeft die kies wat afgeschaaft voor de druk zei ze. Foto van de twee kiezen, hun wortelpunten okay 10 feb. Buiten stond ik toen en kwamen de vragen. Want ik stond eigenlijk zonder pijnbestrijding buiten. Als ik met mijn vinger die een na laatste kies aanraakte, die met zwarte vulling, kon ik daar juist niet op bijten als ik die indrukte. Dat was die ook met dat tandvlees. Op die zaterdag merkte ik voor het eerst datt ik daar niet op kon kauwen. Het was meer Meer de pijn van hem in het vlees drukken dan boven op het oppervlak, want daar is een chipje van de vulling af wat wel eens gevoelig kan zijn met een broodkorrel erop etc. Ze had haast, geen tijd. Echter in het consult was de aandacht uiteindelijk meer naar de breuk gegaan. Uit eindelijk konnik nog even binnenkomenn en is er wat op die tandhals gesmeerd (zonder lamp, wat snel uit flesje) Afgelopen zondaG merkte ik ook gevoeligheid rechts onder de kin. Gisteren voelde ik wat verdikts in mijn wang rechts onder? Ik sta nu voor as maandag ingepland maar heb paniekaanvallen. Wil mijn kies niet kwijt en wil het vantevoren weten wat het plan is?
1.Kan ik een 3d scan laten maken ergens, zou dat de breuk kunnen laten zien? Dat je vantevoren weet waar je aan toebent en een plan kunt maken? Is dat cbct? Want ik hoor nu alleen of vullen of eruit ...geen andere mogelijkheden, wat fijn zou zijn. Het voel als paniek als je ligt en we gaan boren, even kijken, het tandmateriaal is weggeboord, je kunt niet terug en kies is gelijk weg.
2. Hoelang kan een breuklijn blijven zitten? Want is dat ook nog een mogelijkheid? Of splijt hij altijd?
3. Kan het kwaad dat ik de mondhygieniste door heb laten gaan ipv de tandarts af te wachten. Is de monghygienist nog met haak op de breuklijn geweest?
4. Kan het kwaad dat ze dat de tandarts een stukje van de achterste kies met breuklijn heeft afgeschaafd? Is dat al het begin van het gaan boren dat je niet terugkunt want je hebt al geschaafd? Kan er een gaatje ontstaan (zij zei nee zit nog in glazuur) en wat doet dat met de breuklijn, schaaf je dan over de breuklijn? Heb ik daar goed aangedaan om ja te zeggen?
4.Kun je ragen tussen de twee kiezen of beinvloed dat de breuklijn? Dacht dat ze zei tussen de kiezen loopt de lijn onde andere, dus die kant op. Ze moest wel met de speciale bril kijken om het goed te zien.
5. Ik probeerde net van binnen met de vingers het wat dikke in mijn wang te pakken maar dat had ik niet vast, zit het nou wat lager waar de vingers niet bij kunnen, beweegt het nou of rol ik ergens over heen wat vast is dus iets van een verticale tand de diepte in? Is het toch ontstoken denk ik dan in eens 1 (of alletwee) van de twee kiezen/wortels? Wat denkt u? Als ik nu onder mijn kin voel rechts is dat weer minder/weg, gisteren nog wel en de zwart gevulde kies kan ik wat druk op zetten, voelt nu niet pijnlijk . Het brandt wel in dat gebied. Het spul is ook sinds gister helemaal van de hals af.
6. Reageert een eventueel kliertje of het gevoel onder de kin ook op ontstoken tandvlees?
7.Doe net een testje met koud water en heb geen auw reactie. Heb de laatste 2 a 3 dagen expres een aspirine gebruikt? Vandaag nog niet. Gister wel. Zou dat helpen?
Een kalmeringstablet beinvloed een gevoel van een zenuw toch niet? Had ik gister gebruikt.
Veel tekst. Heb veel stress. (Ook door ziekte omstandigheden in de familie)
7. Daar waar ik was gaan vragen om een cbct scan zei de baliemedewerker dat je nooit weet of de breuk erop staat? Klopt dit? Het bleek een verwijs adres. Of ik zou een sec opinion doen en dan konden zij het daar ook maken. Of je moet je tandarts je eerst laten verwijzen, dan in de verwijskliniek kijken, dan weer terug naar je eigen tandarts, en die kan je dan eventueel weer terugverwijzen naar de verwijskliniek als ik bij hen geholpen zou willen worden. Nou weet ik niet wat te doen. Hoeveel haast ik moet maken, kan het gaan ontsteken, splijten etc. As maandag staat bij mijn gewone tandarts de afspraak. Bij de verwijskliniek kijkt geloof ik de endodontoloog. Is het goed om beide kiezen nogmaals te bekijken?
Woonplaats Rotterdam
vlinder9136

Ps ik had afgelopen maandag bij mijn eigen tandarts terecht gekund maar dat was geestelijk voor mij te snel, want dacht weg=weg die kies, dat gaf paniek, dus even rust. Daarom staat hij voor as maandag.
do, 02/15/2024 - 11:04 Permalink
Tandarts_Richa…

1: met een cbct scan kan je soms een breuklijn zien niet altijd.
2:Een breuklijn kan er ook zijn zonder klachten. Vaak in kiezen/tanden te zien.
3:Vraag het aan de MH..maar lijkt mij geen kwaad dat u dat eerst heeft gedaan. kan ook tegelijk, de een na de ander.
4:Natuurlijk kan je daar rageren
5:Wat voor zin heeft het voor tandarts te spelen laat dat aan de professional over
6:lymphe klieren reageren op ontstekingen
7:Al deze vragen geeft alleen stress en helpt u niet verder
8: nooit verstandig een afspraak uit te stellen als u last heeft...zie de gevolgen hierboven.
Ik zou gewoon op uw tandarts wachten en hoop dat uw klachten intussen niet verergeren. Het is zoals het is...dit heeft geen zin.
vr, 02/16/2024 - 00:26 Permalink