35 jaar oude brug (5 elementen, 3 pijlers, nikkel-legering/porselein) opnieuw plaatsen met aangetaste pijler schoongemaakt

Author:
Robin1966
Posted:
do, 06/13/2019 - 22:00
Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum, maar hoop hier wat ideëen op te doen en te vernemen of er nieuwe technieken/materialen zijn om een oude brug (nikkel-legering/porselein) opnieuw vast te zetten, terwijl één van de 3 pijlers aangetast was en daardoor hoogte verloren heeft.
Idealiter zou dit een cement moeten zijn, die volledig uithard (dus het hoogteverschil effectief opvult), maar tevens hecht aan het metaal van de brug, alsook aan het natuurlijke materiaal van de resterende kies, die schoongeboord is, maar toch relatief vochtig is. Dit cement dient ook niet opgelost te worden door speeksel. Hoorde dat er nogal wat nieuwe composiete materialen bestaan en vulmaterialen, die uitharden met UV-licht. De uitdaging wordt wel (o.a.) om alle oppervlakken goed hechtend te krijgen met een materiaal dat keihard wordt en blijft hechten.
Zou het ook een optie kunnen zijn om de brug, die nog volledig intact is, aan te vullen (tandtechnisch) om het ontstane "gat"/hoogteverschil tussen de pijler en de brug op te vullen en de brug dan met de reguliere lijm vast te zetten? Kan 3D techniek hierin iets betekenen? De brug past nog goed op 2 van de 3 pijlers....inscannen brug, inscannen pijlers, delta berekenen.....brug aanpassen....of is dit nog science-fiction?

Dank voor de input/ideëen/experts op dit vlak.

Groeten, Robin