2e wortelkanaalbehandeling of implantaat

Author:
Plateau
Posted:
zo, 07/23/2017 - 12:28
Dilemma,

Ik heb de afgelopen periode van 3 jaar in de kiezen 26, 27 en 36 een wortelkanaalbehandeling gehad. Op de 36 zit sinds 1,5 jaar een kroon.
Bij de laatste tandartscontrole bleek op de foto dat bij alle 3 de kiezen een ontsteking bij de wortelpunten zit. Hiervoor heeft de tandarts mij verwezen naar de kaakchirurg voor apexresecties.
De kaakchirurg gaf de apexresecties een slagingskans van 70% en mocht de ontsteking(en) niet wegblijven dan zouden de kiezen eruit moeten en dan zou een implantaat evt. niet meer tot de mogelijkheden behoren omdat het bot door de apex is aangetast en dat vond zij zonde. De kaakchirug heeft geadviseerd om eerst bij de endodontoloog langs te gaan voor een consult. De foto van de kaakchirurg heb ik bijgevoegd.
De endodontoloog heeft de kiezen/foto's bekeken en gaf de behandeling een slagingspercentage van 80%. Mocht ik voor deze behandeling kiezen zou het ook kunnen dat er een breuk in de wortels zit en ik dan tijdens de behandeling de keuze moet maken om de behandeling door te zetten of de kies te verwijderen. Gezien mijn achtergrond van heftig kaakklemmen, waarvoor ik bij de fysio en gnatholoog onder behandeling ben geweest, spalk etc. heb ik het vermoeden dat dat misschien wel de aanstichter is van deze problemen en het klemmen bij stresssituaties toch wel eens terugkeert is de kans van een breuk in de wortels zeker aanwezig. De behandeling bij de endodontoog komt op ca. 1.000 euro per kies. Ik heb gegrepen dat op de te behandelde kiezen tzt ook een kroon geplaatst dient te worden. Dus komt er nog eens 1.000 euro bovenop en zit ik inmiddels op 4.000 euro met de kans dat er over 10-15 jaar een nieuwe kroon op de kiezen moet (dus nog eens ca. 1.000 euro gaat kosten) of deze alsnog moeten worden verwijderd.
Ik vraag mij af waar ik op de lange termijn gezien verstandig aan doe, zeker gezien mijn achtergrond met kaakklemmen, de levensduur van een kroon en de kosten of het niet verstandiger is om de kiezen niet te laten herbehandelen maar te verwijderen en voor implantaten te kiezen.
Graag hoor ik hoe u erover denkt.
Alvast bedankt!!
Attach