12Kg Gewichtsverlies na bovengebit protese

Author:
Berto
Posted:
ma, 09/18/2023 - 12:25
Ongeveer een jaar geleden heb ik een bovengebit prothese gekregen waarbij het gehemelte is afgedekt. Na enkele maanden ontdekte ik een flinke afname van gewicht maar ik legde geen verband met die prothese. Momenteel ben ik 12Kg afgevallen en wil dat dit stopt omdat ik onder mijn ideale BMI terecht ga komen. Is dit fenomeen bekend? Waarom waarschuwt de tandarts daar niet voor? Is een klikgebit een oplossing of is er meer aan de hand?
Tandarts_Richa…

Is het uw gebit waardoor u af valt of is het een verandering v eet gewoonte?. Mogelijk dat u minder goed kauwt maar is een kwestie v aanpassen. Vergeet niet dat het flink wennen is aan een nieuw gebit met de vaak bijkomende gevoeligheid.
https://www.tandarts.nl/forum/tandheelkunde/behandelingen/gewichtsverli…
Een "klik" gebit zit alleen vaster. Misschien daardoor iets comfortabeler. Als het goed is waarschuwen wij voor aanpassing problemen. Lees mijn herhaalde waarschuwingen op dit forum. Helaas luistert men vaak niet of hoort men het niet door de spanning. En ook al waarschuwen wij hiervoor: !! als uw natuurlijke gebit op is heeft u geen goedkope alternatief. Daarom waarschuwing voor diegenen die nog eigen tanden hebben...Wees er heel zuinig op en investeer in behoud.
ma, 09/18/2023 - 21:26 Permalink
vV

12 kg gewichtsverlies is extreem veel. een paar kg heb ik wel eens gehoord ja. Maar is niet structureel en dit getal is extreem hoog. Reden waarom er niet voor gewaarschuwd wordt, want hoort niet bij de normale gevolgen van.

Ik zou even kritisch kijken naar wat en hoe er veranderd is met voeding, en waarom dat niet tijdelijk was maar een jaar later nog steeds.
En wellicht is er iets anders aan de hand, wat toevallig gelijk optreedt. Dus als het niet komt door structureel andere voeding adviseer ik toch met dit probleem naar de huisarts te gaan voor nader onderzoek van een mogelijk andere oorzaak.
di, 09/19/2023 - 18:47 Permalink
Tandtechniek R…

Beste Berto,
Wat ik niet helemaal uit je verhaal kan halen is of dit de eerste keer is dat je een prothese hebt? Of heb je voor deze prothese met verhemelte soms ook al een prothese gehad waar deze effecten niet aanwezig waren?

Het kan inderdaad voorkomen dat men een periode van gewenning heeft en dat er sprake kan zijn van enig gewichtsverlies. 12 kilo is in deze wel behoorlijk te noemen.
Heb je het gevoel dat je met deze prothese ook daadwerkelijk minder of slechter kan eten? Als je bewust of onbewust minder voedselinname hebt door kauwproblemen kan dit een oorzaak zijn. Als je voedingspatroon echter onveranderd is, lijkt me dat de prothese niet direct de oorzaak zal zijn. Plotseling gewichtsverlies kan natuurlijk meerdere medische oorzaken hebben. Dat is dan zeker iets om even door een huisarts te laten bekijken.

Een implantaat gedragen prothese (klikgebit) is een optie. Of dit de oorzaak wegneemt is nog maar de vraag. Wat veel patiënten als voordeel ervaren is dat men het verhemelte in veel gevallen korter kan houden om zo smaak en en gevoel beter te ervaren, maar ook aan dit systeem kleven nadelen natuurlijk (kostbaar, geen garantie op verbetering, ingrijpend)
di, 09/19/2023 - 21:26 Permalink
Tandarts_Richa…

En een implantaat gedragen BOVEN prothese wordt niet altijd door de zorgverzekeraar vergoed uit de basis verzekering. Meestal ook niet nodig omdat de houvast vaak ook zonder "klik" verkregen wordt. Zeker bij de eerste boven gebit.
di, 09/19/2023 - 22:07 Permalink