Tongpersen? Of klemmen?

Author:
Lieke94
Posted:
vr, 02/18/2022 - 09:06
Sinds 24 januari heb ik een kroon op mijn implantaat gekregen bij een voortand. Deze voortand moest er helaas uit omdat deze was gebroken tijdens een ongeluk.

Sinds ik de kroon heb gekregen voel ik lichte beweging ik alle boventanden dus van hoektand tot hoektand (totaal dus 5 elementen want de kroon zelf beweegt natuurlijk niet) Wellicht speelt dit al langer maar ik heb een halfjaar met een doorzichtige beugel gelopen (waar een neptand in zat) dus toen heb ik er nooit iets van gemerkt omdat je tanden dan eigenlijk opgesloten zitten in de beugel.

Ik voel voornamelijk na het eten een soort tikje afwisselend in deze tanden als ik er met mijn tong tegenaan duw. Net of de tanden weer even in hun eigen positie terugspringen. De ene keer links, de andere keer rechts. Als ik de tanden tussen twee vingers pak dan kan ik ze minimaal bewegen, niet anders dan bij andere tanden of kiezen dus gewoon zoals het hoort. Af en toe voel ik deze speling/tikjes ook in twee kleine kiezen onderin.

Ik merk dat de beweging vooral sochtends na het opstaan heel erg is en na het eten. Gedurende de dag lijkt het alsof de beweging minder wordt en voel ik het alleen nog na een maaltijd en daarna niet meer.

Nu heb ik ook rare vlekken op mijn tong (zie foto). De huisarts kon niks bijzonders vinden. Ik merk dat ik in mijn slaap mijn tong tegen mijn voortanden duw. Ook valt het mij op dat wanneer ik wakker word mijn kiezen altijd op elkaar staan.

Kan de beweging in de tanden van tongpersen komen of juist van klemmen? Ik heb over 4 weken controle, kan ik dat nog afwachten of moet ik eerder aan de bel trekken? Ik heb momenteel corona dus dat gaat sowieso pas over een week lukken.

Alvast bedankt!
Attach
Lieke94

Nog een korte toevoeging

Als ik mijn tanden met rust laat en niet met mijn tong ertegenaan duw dan voel ik het amper. Dan voel ik het eigenlijk alleen met eten of drinken of vlak na het tandenpoetsen. Als ik geflost heb dan voel ik het ook niet meer. Bij 2 punten kom ik heel moeilijk met het flosdraad tussen mijn tanden het flosdraad scheurt dan bijna. Kan het hiermee te maken hebben? Dat de tanden te dicht op elkaar staan?
vr, 02/18/2022 - 17:59 Permalink
Tandarts_Richa…

Corona...dus even wachten. Niet te harde krachten op tanden. Dan wachten tot je tandarts tijd heeft. Ik zou als eerste Rö-foto's maken om het bot niveau te beoordelen. Tijdens een ortho behandeling komen krachten op de tanden. Een behandeling moet niet te snel gedaan worden om het bot weer de gelegenheid te geven te herstellen. Denk dat het belangrijk is om retentie apparatuur te hebben voor s'nachts. Waarschijnlijk perst / knarst u.Poetst u ook bij elk poetsbeurt uw tong. Dit lijkt op lingua geografica... niets om u zorgen over te maken. Uw tandarts zal straks een beter advies kunnen geven.
vr, 02/18/2022 - 18:13 Permalink
Lieke94

Ik ben inmiddels weer bij de tandarts geweest tussendoor. Hij heeft een pocketmeting gedaan, fotos gemaakt, niks bijzonders. Botkwaliteit is goed en tanden staan niet los volgens ta. Ik ben vergeten te vragen over het knarsentanden/klemmen. Over 1 week heb ik controle en kan ik daar naar vragen. Tandarts dacht dat het kwam door de tijdelijke beugel ter vervanging van mijn missende tand. Dit lijkt mij raar omdat ik het soms ook onderin voel waar ik geen tijdelijke beugel heb gehad.

Het lijkt wel iets minder te zijn het klikkende gevoel maar ik voel het nog steeds dagelijks in meerdere tanden (nu dus 7 weken) soms voel ik met mijn tong aan mijn tanden en voel ik een paar uur niks en dan voel ik het ineens weer. Hoe weet ik of ik knars in mijn slaap? En kan dat echt de oorzaak zijn?

Ik vind het jammer dat als ik op dit forum zoek op klikkende/tikkende tanden ik veel vergelijkbare topics kan vinden met mensen die precies omschrijven waar ik last van heb maar er staat helaas nooit meer bij wat het nou uiteindelijk was en hoe het is opgelost..

Zoals ik al zei heb ik volgende week dinsdag controle (halfjaarlijks) bij mijn tandarts en die week daarna controle na twee maanden sinds plaatsen kroon bij de implantoloog. Vind het echt vervelend dat ik niet echt verder kom...
ma, 03/14/2022 - 21:44 Permalink
Tandarts_Richa…

Stel de vraag aan beiden. Zo , zonder voelen en horen kan ik niets zinnig zeggen. Zij kunnen u verder helpen. Hoop dat u wel zal aangeven hoe het afloopt. Meestal hoort de partner of u knarst in uw slaap. Persen is moeilijk te horen. Of dat een oorzaak is kan ik zonder onderzoek niet aangeven. Raakte uw onder tanden niet uw "tijdelijke beugel". Meestal wel.
di, 03/15/2022 - 00:52 Permalink
Lieke94

Gister weer bij de tandarts geweest voor algemene controle. Hij snapt niet goed wat ik bedoel als ik mijn probleem probeer uit te leggen. Ik voel gewoon af en toe dat mijn front 'niet lekker op z'n plek zit'. Ik kan dan een soort tikje / kleine verspringing voelen in mijn hoektanden als ik daar met mijn tong tegenaan duw. Net of de hoektanden niet helemaal goed zitten en dan weer op hun plek terugspringen. Dit kan ik een paar keer doen en daarna kan het zo weer een paar uur goed zitten. Ook als ik flos is dit gevoel weg maar komt het na een paar uur weer terug.

De tandarts heeft overal pocketmetingen gedaan, van alle kanten foto's gemaakt (stuk of 4) en een soort schuurstripje tussen de tanden doorgehaald om te kijken of dat verlichting geeft. Hij denkt niet dat ik klem/pers en mijn voortanden kunnen sowieso op geen enkele manier mijn ondertanden raken tijdens mijn slaap. Helaas ben ik er na twee maanden dus nog steeds niet achter wat kan helpen en kan de tandarts mij verder ook niet helpen.. maar ik wordt echt helemaal gek van dit gevoel en ik wil zo graag dat het weer normaal en stevig aanvoelt! Zonder rare verspringingen... Vind het zo vervelend dat de tandarts mij niet kan helpen.. Wat kan ik verder nog doen? OF waar zou het nog aan kunnen liggen?

Kan dit komen door de tijdelijke beugel die ik heb gedragen om de missende tand te vervangen? Ik heb gevraagd om een retentiebeugel voor snachts (omdat ik 11 jaar geleden een beugel heb gehad en die retentiebeugels een paar jaar geleden kapot zijn gegaan. Ik wil nu een nieuwe omdat ik bang ben dat mijn tanden alsnog op latere leeftijd gaan verplaatsen) Zou deze retentiebeugel eventueel nog kunnen helpen? Ik baal best wel dat dat nog 2 maanden moet duren..
wo, 03/23/2022 - 08:21 Permalink
Gijsss089

Hey! Ik heb je probleem zelf niet gehad ik knars wel veel, ik zou sowieso iets beschermends indoen s'nachts.. misschien tijdelijk een bitje bij de drogist halen die je kunt vormen en uiteindelijk bij de tandarts eentje laten maken. anders krijg je knarsschade uiteindelijk..
nu ik snap niet helemaal goed wat je precies hebt laten doen.. je had een kroon maar die was er nu uit? of heb je meerdere kronen?
of heb je nu een implantaat gekregen voor de tand die is getrokken?
het probleem lijkt in ieder geval te zijn onstaan na je laatste ingreep.. dus misschien heeft het daar dan iets mee te maken, als ik zo even logisch nadenk..
Het is verleidelijk om met je tong ertegenaan te gaan zitten trouwens, dat heb ik zelf ook gehad met kronen
di, 03/29/2022 - 12:14 Permalink
Lieke94

Ik heb een implantaat met daarop een kroon gekregen. Implantaat moest eerst vastgroeien toen zat er geen tand (alleen een neptand in een doorzichtige beugel als tijdelijke oplossing, deze deed ik snachts uit) en sinds januari dus de definitieve kroon erop.

Hoe kom je erachter of je knarst? Mijn tandarts denkt van niet.. weet niet goed hoe ik erachter kan komen. Klopt als ik niet met mijn tong tegen mijn hoektanden duw voel ik bijna niks. Als ik er veel aan kom met mijn tong voel ik het veel vaker 'tikken/bewegen'. Ene keer de linker hoektand andere keer rechts. Deze tanden zijn dus gewoon gezond en is niks aan te zien... probeer maar niet meer zo druk erom te maken
ma, 04/04/2022 - 16:17 Permalink
Angelique Wolff

Je tong lijkt op een zogenaamde landkaart tong. Google er maar eens op. Je krijgt vaak van dit soort rondjes. En de plek kan veranderen. Kan wat pijnlijk zijn bij pittig eten en hard eten (knapperig brood bv). Ik heb het ook. Soms krijg je dit zomaar. Niemand weet waarom. Je kan er ook niet echt iets aan doen. Het is niet besmettelijk. Wel kan het in de familie zitten.
vr, 04/15/2022 - 13:50 Permalink
Nick

Als antwoord op door Lieke94

Hoi Lieke,

Ik heb exact hetzelfde probleem wat je beschrijft met de klikkende tanden. Het is een hele subtiele klik.
Ook dat het af en toe komt en gaat en na het eten. Ik heb het na eten van bepaalde dingen zoals yoghurt.
Bij mij betreft het de hoektanden, althans 1 hoektand en de voortanden, maar soms voel ik ook de kiezen.
Met mijn vingers bewegen lukt mij niet, daarvoor zitten de tanden wel stevig.

Ik ga over een week naar de mondhygiëniste om de mobiliteit van mijn tanden te laten meten.
za, 06/04/2022 - 11:37 Permalink
Tandarts_Richa…

Houd ons svp op de hoogte...heb hier geen verklaring voor misschien vV. Een gedachte... laat de occlusie/ articulatie controleren op prematuur contacten. Misschien dat bij afglijden en tot stilstand komen, er een klik ontstaat.
za, 06/04/2022 - 20:22 Permalink
vV

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

eigenlijk als idee alleen dat laatste. Waar tandartsen (ik zelf ook) klemmen/knarsen vaak missen zijn de gespecialiseerde fysios vaak heel goed in staat te ontdekken of iemand het wel of niet doet, en wat en wanneer.
Daarom alleen al stuur ik regelmatig door, alleen al bij een verdacht in die richting. al is t alleen maar om uit te sluiten.
za, 06/04/2022 - 20:32 Permalink
Lieke94

Hi Nick,

Ik hoor graag of er iets uitkomt!
Ik heb het vage klikkende gevoel zo'n 3 maanden gehad. Heeeel langzaam voelde ik het steeds iets minder worden en ineens van de een op andere dag was het bijna helemaal weg. Nu al zo'n 3 weken minimaal tot geen last er meer van.. de tandarts heeft nooit iets kunnen vinden dus ik liep er maar 'gewoon' mee door hoe lastig dat ook was. Maar ben nog steeds benieuwd wat het geweest kan zijn en mocht het weer terugkomen wat ik er eventueel aan kan doen... dus hoor het graag als je meer info hebt of als het hopelijk bij jou ook weer afneemt!
zo, 06/05/2022 - 18:56 Permalink
Tomaatje

Als antwoord op door Nick

Hoi allemaal!

Ik ben nieuw op dit forum. Terechtgekomen via Google. Kon nergens iets vinden over het probleem dat ik momenteel ervaar totdat ik deze topic tegenkwam. Ik heb exact hetzelfde.....heb ondertussen een "dagboek" bijgehouden zodat ik mijn tandarts komende donderdag mijn probleem zo goed mogelijk kan uitleggen. Het tikkend gevoel is bij mij bij een voortand begonnen. Dit was niet de hele dag door maar meestal na een maaltijd. ik heb nu weer wat gegeten en voor het eerst knikt mijn linker boven kies. Ik ben als de dood dat mijn bot aan het oplossen is en mijn tanden uit gaan vallen. Ik heb hier heel veel stress van ondervonden en kamp ook met paniekaanvallen. Donderdag heb ik een afspraak bij de tandarts en over 2 weken bij de orthodontist omdat ik graag een beugel wil. Denken jullie dat mijn tanden kunnen uitvallen hierdoor? Alvast bedankt voor jullie hulp!
di, 06/21/2022 - 15:59 Permalink
Tomaatje

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor uw antwoord.
Ik ben eerder bang dat mijn tanden nu gaan uitvallen (zonder beugel).
Bang dat de tanden losraken.
Ik heb het knikje alleen na een maaltijd/wakker worden. Wanneer ik de tand vasthoud en probeer te bewegen op dat moment, zie je de tand niet zichtbaar bewegen maar ik voel de tand wel lichtjes knikken. Na ongeveer 10 à 15 minuutjes is het probleem weg en lijkt het alsof er niets aan de hand was.
wo, 06/22/2022 - 08:16 Permalink
Tomaatje

Ik ben net terug van de tandarts en wilde jullie graag op de hoogte houden.
De tandarts heeft mijn verhaal aangehoord en heeft vervolgens mijn gebit nagekeken door middel van een "prikker". Weet de naam niet maar dat dient om het tandvlees na te kijken en het tandbot. Ze heeft aangegeven dat alles in orde is. Ze vroeg mij om mij mond te sluiten en zag dat een ondertand tegen "de probleem voortand" komt en dat voel ik ook en ik had ook vermoedens dat dat het is. Naar alle waarschijnlijkheid klem ik 's nacht en dat is de enige ondertand die tegen mijn boventand komt (heb beneden scheve tanden). De tandarts gaf aan dat door het klemmen en die ondertand de tandbeen ligament ontstoken is. Wat zou kunnen "helpen" is een bitje dragen tijdens de nacht. Aangezien ik een beugel wil, zij de tandarts dat ik beter even kan wachten met een gepersonaliseerd bitje totdat de beugelbehandeling klaar is. Volgende week heb ik een afspraak bij de orthodontist en dan zal alles gecontroleerd worden of dat ik een beugel "mag dragen". Na het maken van de foto's zal ik ook gerust gesteld zijn, omdat ik bang ben dat er iets mis is met mijn kaakbot (ook al zegt de tandarts van niet). Ik ben heel erg benieuwd hoe het met de andere mensen gaat in deze topic. Het zou leuk zijn als jullie je verdere ervaringen met ons delen :-) Fijne dag voor iedereen.
do, 06/23/2022 - 16:04 Permalink
Tomaatje

Goedenavond,

Helaas is mijn afspraak, bij de orthodontist, van komende vrijdag geannuleerd.
Ik zal jullie midden augustus op de hoogte houden.

Ik draag sinds mijn bezoek aan de tandarts, "apothekers nachtbeugel". Het probleem bij mijn voortand is "momenteel" verdwenen en heb het idee dat die weer stevig staat. Hoop dat de beugel snel geplaatst kan worden zodat de boosdoener aangepakt kan worden....

Ik wens jullie een fijne avond toe!
zo, 06/26/2022 - 20:26 Permalink
lieslot

Goedemiddag allen,

Ik heb precies ditzelfde probleem. Vroeger beugel gehad. En af en toe klikt het gewoon bij mn tanden. Vier jaar geleden bij mn vorige tandarts geweest en die zei dat er niets aan de hand was.
Nu weer bij tandarts geweest en nachtbeugel laten aanmeten vanwege klemmen. Wellicht dat dit het probleem oplost.
Ervaar ook stress hierdoor. Twee maanden geleden nog bij tandarts voor controle geweest en Mh voor schoonmaakbeurt. Was niets aan de hand (lichtelijk ontstoken tandvlees alleen). Ervaar eigenlijk zelf dat ik het meer heb als ik mn tanden schoonmaak.
Weet niet of het door klemmen komt maar klinkt als een vicieuze cirkel: tand klikt-> stress >klemmen > tand kan blijven klikken?
Tandarts lijkt her ook niet helemaal te snappen wat ik bedoel met klikken.
Ik zal jullie op de hoogte houden of het minder wordt (in de tijd of door nachtbeugel).
ma, 07/25/2022 - 12:34 Permalink
Tomaatje

Als antwoord op door lieslot

Goedemorgen Lieslot,

Ja klopt, het brengt heel veel stress met zich mee. Zou me niet verbazen dat de stress ook een negatieve invloed heeft op het gebit (misschien dat een tandarts hier op het forum kan beamen). Ik heb ook regelmatig het idee dat mijn tanden niet goed op elkaar aansluiten dit verdwijnt weer na een aantal uren. Ik heb op 02/08 een afspraak bij de orthodontist om een behandelplan op te maken voor een beugel. Ik zal haar mijn probleem zo goed mogelijk proberen uit te leggen. Hoop dat "mijn probleem" er niet voor zorgt dat ik geen beugel mag dragen, omdat mijn tanden/of tandbeen niet stevig genoeg is. Ik houd jullie in ieder geval op de hoogte :-)
di, 07/26/2022 - 08:53 Permalink
Lieke94

Hi Lieslot,

Fijn dat je ons op de hoogte wil houden. Bij mij is het inmiddels een stuk minder. Maar ik blijf af en toe na het eten dat klik gevoel voelen in twee hoekkiezen onderin zowel links als rechts en de twee hoektanden bovenin. Omdat het wel echt een stuk minder is en ik sommige dagen ook helemaal niks voel, meerdere tandartsen niks kunnen vinden en alles er goed uit ziet leg ik mij er maar bij neer. Zolang je er zelf niet bewust op gaat letten scheelt het ook echt een hele hoop. Maar ben nog steeds benieuwd of er toch een verklaring of oplossing voor is dus zeker fijn als je hier je ervaringen wil delen!
di, 07/26/2022 - 12:38 Permalink
Courgette

Sinds een jaar heb ik dit ook bij mijn onderste voortanden. Tussentijds nog minstens een halfjaar geen last gehad. Beide keren ontstaan na gebitsreiniging. Beste vergelijking vind ik het met de "klik" die je ook voelt en hoort bij je kaakgewricht als je je kaak wat scheef beweegt. Zelfde soort klik en gevoel. Ik kan het alleen met mijn tong reproduceren, met mond dicht en evt. wat half zuigen erbij. Dus niet met vingers wiebelen.

Nou heb ik jaren geleden wel jarenlang mijn gebit niet optimaal onderhouden. Wel poetsen, maar niet stokeren bijv., 4 jaar niet naar tandarts gaan, etc. Heb geen slecht gebit, maar kon beter. Nu doe ik dat beter, en stoker ik elke dag met die gum sticks. Dat heeft mijn tandvlees goed gedaan.

Ik heb het begin deze week toch laten beoordelen door een vervangende tandarts (verliep zo) en vandaag ook nog eens bij mijn eigen tandarts. Anders blijf je je toch maar zorgen maken. Op mijn verzoek heeft de laatste een foto gemaakt van onderste voortanden. Zenuwen goed. Tandvlees goed. Geen afwijkingen. Ze had er geen verklaring voor. Enige wat "niet goed" was, was "crowding" zoals dat heet, scheefstand dus. Was ook al bekend. Ook klem/knars ik onbewust (licht), ook in slaap waarschijnlijk. Al jaren. Wat mij opvalt in dit topic is dat anderen deze zaken ook benoemen. Ook veel stress-gerelateerde andere lichamelijke klachten. Er is nog verwijzing naar orthodontist of second opinion tandarts aangeboden, maar omdat ze daar geen aanleiding voor zagen, heb ik het in overleg zo gelaten. Bij verergering was terugkomen wel aanbevolen.
do, 07/28/2022 - 17:13 Permalink
Tandarts_Richa…

Helaas heb ik hier geen verklaring voor anders dan wat ik al geschreven heb. Ben deze klacht nog niet in de praktijk tegen gekomen. Kan het zijn dat de tanden verblokt zijn door tandsteen maar toch mobiel zijn. Na verwijdering v h tandsteen versteviging komt de beweeglijkheid v d tanden naar voren. Het langs elkaar bewegen een "klik" veroorzaakt???.
za, 07/30/2022 - 18:24 Permalink