'Afbrokkelen' voortanden driejarige

Author:
linnepin
Posted:
vr, 03/14/2008 - 14:38
Beste lezer,

Mijn vraag gaat over de tanden van mijn, net, driejarige zoon. Sinds kort zien we bij hem dat zijn voortanden, zowel boven als onder, 'afbrokkelen' aan de hoekjes. Toen we het voor het eerst zagen dachten we dat een stukje van zijn tand af was gegaan door een val o.i.d. Maar we zien het nu ook bij zijn andere tanden. Nu is het wel een klein brokkenpilootje, maar we denken niet dat het hiervan komt.
Nu zijn er meerdere dingen die opvallen bij hem en mijn vraag is of dit 'afbrokkelen' misschien "gewoon" kan komen door de 'standaard' dingen zoals snoepen en slecht poetsen (hoewel we niet de indruk hebben dat hij nou zo veel snoept; eentje per dag, en dat we slecht poetsen) of veel antibioticagebruik zowel tijdens de zwangerschap als na zijn geboorte, of dat er misschien iets anders aan de hand kan zijn.
Zo groeit hij niet zo heel goed, heeft hij bijna nog een bijna kaal koppie (we denken sinds kort dat zijn haar afbreekt of uitvalt) en heeft hij veel bovenste luchtwegeninfecties (met al drie maal buisjes en de neusamandel verwijderd). De consultatiebureau-arts suggereerde dat het misschien wel een vorm is van 'ectodermale dysplasie', maar als ik daar op google dan herken ik het met name wat betreft de gebitskenmerken toch niet. Onze zoon was zeer vlot met het krijgen van tanden. Toen hij gecorrigeerd drie maanden was had hij al twee boven- en twee ondertanden. Toen hij een jaar was had hij al zijn tanden en kiezen al op twee na. Nu is hij net drie en krijgt hij al rechtsbovenin al zijn derde kies.
Misschien heeft een van jullie (ervarings-)deskundigen een idee? Of herkent iemand hieruit iets?
Alvast bedankt!
Linnepin
linnepin

Tsja, wat is veel. Volgens mij valt dat wel mee, al geef ik hem liever een stuk fruit dan een snoepje. Maar meestal maar 1 stuks fruit, max. twee per dag. Verder drinkt hij thee (zonder melk of suiker), melk en niet meer dan twee glazen dun aangelengde limonade per dag. Lijkt mij vrij normaal toch? En daarnaast inderdaad een snoepje per dag (regel hier) en dat is soms wel eens een lolly, maar zeker niet meer dan een keer in de één, twee weken.
Poetsen doen we min. twee keer per dag (ochtend, avond), en tussen de middag mogen ze het altijd zelf doen, dus die reken ik nog even niet mee.
De tandarts zei de vorige keer dat hij niet meer mocht snoepen en verder geen suiker meer mocht en als zijn gebit er niet beter uit zou zien hij hem zou doorsturen naar een gespecialiseerde kindertandarts. Toen ik later wegging was ik echt een beetje verbaasd; "niet meer snoepen en geen suiker?! Zoveel krijgt hij dat niet..."
Maar aan de andere kant; hij zit nu alweer aan zijn zoveelste antibioticakuur en volgens mij zit daar ook verschrikkelijk veel suiker in (het is zooo zoet). Die kuren lijken me ook niet goed voor zijn gebit.
Volgende maand moeten we weer naar de tandarts; misschien kan hij me meer vertellen. Ook over evt. abnormaliteiten die door andere oorzaak ontstaan dan snoepen en slecht poetsen. En anders maar weer naar de kinderarts.

In ieder geval bedankt voor de moeite,
Linnepin
wo, 03/26/2008 - 09:24 Permalink
vV

bij antibiotica is het niet zo zeer de medicatie, maar de manier waarop het gegeven wordt, namelijk inderdaad zeer zoete suspensie, om innemen door kinderen makkelijker te laten verlopen. Vraag de apotheek om een alternatief. belachelijk eigenlijk dat dat nog steeds geleverd wordt.

Voor de rest: waren alle ouders maar zo met hun kinderen en voeding bezig....
do, 03/27/2008 - 08:19 Permalink
linnepin

Dat is wel een beetje makkelijk zeggen; vraag de apotheek om een alternatief... Ik ben al lang blij dat ik deze de keer de, inderdaad mierzoete (maar nog afgrijselijk smakelijke) antibiotica zonder grote problemen (mbv spuitje) in zijn mond krijg. Voorheen was het een verschrikkelijke, bijna traumatische, martelgang; alternatief is opname en een antibiotica-infuus. Hij heeft nu al zo veel ab-kuren gehad (zeker een keer of 15); had mezelf al die tijd niet graag in het ziekenhuis gezien.
belachelijk eigenlijk dat dat nog steeds geleverd wordt.

Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat de ab van zichzelf lekker smaakt; anders was het ook niet nodig zo'n zoete smaak te geven. Maar misschien zou zoiets ook met zoetstoffen gemaakt kunnen worden ipv suiker? Heb eigenlijk geen idee. Zal het de volgende keer eens vragen (en hopelijk duurt dat nog hele poos voordat ik dat hoef te doen).

Groet,
Linnepin
do, 03/27/2008 - 09:55 Permalink