Parodontitis

Author:
Michelle Visser
Posted:
vr, 03/15/2024 - 00:43
Goedeavond allemaal,

Ik wil heel graag even wat hulp en betere uitleg. Zal van vooraf aan beginnen. Ik loop al vanaf mijn 23ste ( ben nu 31 ) onder controle bij de mondhygiënist, omdat ik vaak last heb van tandsteen en gevoelig tandvlees. 4 weken geleden ging ik weer netjes naar mijn halfjaarlijkse afspraak bij de mondhygiënist. Eigenlijk ging alles zoals altijd, alles schoongemaakt etc. Totdat ze ineens begon over dat ze zich toch wel een beetje zorgen maakte. De tandarts werd erbij geroepen en ze gingen samen nog eens kijken. De tandarts gaf ineens aan dat hij dacht dat ik parodontitis had, en wilde me daarom doorsturen naar een paradontoloog. Dus daar ben ik ook netjes geweest. Een intake gesprek gehad en een meeting. Waar toch wel schokkende dingen uit kwamen. Vooral mijn voortand onderin was er best heftig aan toe met al veel botafbraak. De rest verschilde echt heel erg, van 2 mm naar 8mm pockets. Dus gelijk 2 behandelingen ingepland en ook een akkoord gegeven om een kweek af te nemen omdat het vermoeden is dat er een bacterie mee speelt. Deze meeting had ik overigens vorige week maandag. Vanaf vorige week zaterdag merkte ik al dat mn tandvlees wat zeer begon te doen. En zondag had ik ineens een bult in me mond. Ongeveer ter hoogte van mijn "aangedane" voortand. Maar dan aan de achterkant, tussen mn mondbodem en mn tandvlees. Doordat ik daar steeds overheen ging met mijn tong merkte ik ook ineens dat die "aangedane" voortand wiebelde. Kan hem ook echt met mijn vingers heen en weer bewegen. Ik schrok hier van! Dit was echt serejeus nooit! Gelijk maandag de tandarts gebeld, en ik mocht gisteren langs komen. Hij heeft die "aangedane" tand helemaal goed schoongemaakt. Tot aan de wortel en eronder volgens mij. En dat bultje zou een klein abces moeten zijn, die vanzelf weg zou gaan? ( wat ik gek vind want overal op internet staat dat dit niet vanzelf weg gaat ) De tandarts vertelde me dat hij hoopt dat mijn tand nu weer vaster gaat staan, doordat hij nu alles even goed heeft schoongemaakt. Maar ik ben er absoluut niet gerust op. Krijg het gewoon niet uit mn hoofd en de ergste dingen gaan er door me hoofd. Maar wat ik echt nog het aller raarste vind, ik heb NOOOIT een losse tand gehad. En nu ineens nadat ik weet dat ik parodontitis heb, en die meeting heb gehad vorige week maandag. En ook nog eens uitgerekend bij die tand, staat mijn tand los! Hoe kan dit nou? Kan mijn tand nu los zitten door die meeting? Door dat abses? Ik snap er echt helemaaal niks meer van. Ik heb vorige week maandag te horen gekregen dat erbij die tand botafbreuk is en nu staat ie ineens los. Nooit gehad! Ik word er echt heel onzeker van. Is er misschien iemand die mij kan helpen of uitleg kan geven? Want zo snel kan die tand toch niet ineens los gaan staan, dat lijkt me wel heel erg toevallig. Komt dit überhaupt nog goed? Want wil niet straks dat mijn tand eruit valt 😔 Help!
Tandarts_Richa…

Of het ooit nog goed komt kan ik u helaas niet verzekeren. Meestal, in samenwerking met de parodontoloog, ontstaat een stabiele situatie, wat de uiteindelijke gevolgen zijn hangt af v d opgelopen schade. Waar komt dit door en waarom opeens zo snel???. Een bacteriologisch oorzaak???.{ over gedragen bacterien?/.} kan ik v hier niet beoordelen. Roken is vaak een belangrijk oorzaak. Rookt u ??? .U bent al 8 jr bij de mondhygienist. Ik zou de historie/ x=foto's/ paro metingen moeten bestuderen. Goed het advies v d parodontoloog opvolgen.
vr, 03/15/2024 - 01:12 Permalink
Michelle Visser

Ja ik rook wel, maar ben nu ongeveer 2 jaar aan het minderen. Zit nu op ongeveer 4 sigaretjes op een dag. Maar mijn oma en mijn moeder hebben ook beide parodontitis. Dus het zal denk ik ook iets erfelijks zijn? Maar kan u verklaren waarom ik nooit geen losse tanden heb gehad, en nu ineens nu ik het weet en er een meeting is geweest zijn uitgerekend die tand los? Want dat vind ik nog wel het vreemdst?
vr, 03/15/2024 - 06:55 Permalink
Tandarts_Richa…

Er is een duidelijk bewezen verband tussen roken en verlies v tanden/kiezen. 4 pd stop dan toch gelijk. Ik zeg altijd: u mag v mij roken zoveel u wil maar heb er dan vrede mee dat u later een kunstgebit krijgt. Helaas zou dat misschien voor u ook het gevolg zijn. Dat proces is waarschijnlijk al langer aan de gang. Soms gaat het harder door een infectie. Dat kan net het kantelpunt zijn waardoor dat kleine beetje steun dat de tand had verloren is gegaan. Erfelijk??? ik zeg liever overdraagbaar. De bacterien.
vr, 03/15/2024 - 11:57 Permalink
Michelle Visser

Oke ja ik snap dat hele verhaal wel over het roken etc. Maar het is toch te toevallig dat nu dit allemaal ineens naar boven is gekomen, en ze die meeting hebben gedaan. Nu ineens plotseling mn tand los zit? Dat kan in mijn ogen bijna geen toeval zijn. Ineens heb ik een abces in mn mond en ineens zit mn tand los. Allemaal na die meeting? Dat is toch vreemd. Volgens de tandarts kon het namelijk ook zijn dat die abces zorgt dat mijn tand nu los zit. Daarom heb ik hem gisteren helemaal goed laten schoonmaken, die tand. En hij dacht dat mijn tand daardoor wel weer wat vaster komt te staan. Maar wil gewoon graag weten, kan dit ook echt weer?
vr, 03/15/2024 - 20:56 Permalink
Tandarts_Richa…

Dit is waarschijnlijk een proces dat al langer aan de hand was maar opeens in een stroomversnelling terecht is gekomen. Dat heeft uw MH gemerkt en toen aan de bel getrokken. De meting is een meting, registratie. Denk niet dat dat de oorzaak is zoals u vermoedt, hoopt want dan heb je een excuus....(sorry dat ik dat zo direct zeg). Neen zie je wel ...roken is niet de oorzaak. Een ontsteking kan zorgen dat uw tand door de pus los zit. En als uw tand nog voldoende in het bot zit kan het nog goed komen. Dus snel het paro traject bij de parodontoloog starten.
za, 03/16/2024 - 10:51 Permalink