Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Tandarts die ook zonder cofferdam/lapje werkt? | Tandarts.nl
4 berichten / 0 nieuw
Tandarts die ook zonder cofferdam/lapje werkt?
Sofia
Offline
Laatst gezien: 10 maanden 4 dagen geleden
Geregistreerd: 10/08/2019 - 17:54
door Sofia di, 10/08/2019 - 18:04
#1

Hallo,
Ik durf niet meer naar de tandarts sinds hij een lapje/cofferdam gebruikt. Voorheen ging ik zonder problemen, liet ik zelfs zonder verdoving gaatjes boren. Maar dat lapje, dat vind ik vreselijk. Ik voel me enorm benauwd, alsof ik niet kan ademen of slikken. Het jaagt me zoveel angst aan dat ik niet meer naar de tandarts durf.
Onlangs was ik met mijn dochter (8) naar een fantastische kindertandarts, zonder problemen kon die een kies trekken bij haar en mijn dochter liet zich braaf behandelen. Maar toen kwam het moment dat zij zo'n lapje moest. Blinde paniek, ze huilde tranen met tuiten. Gelukkig besloot de tandarts de cofferdam gelijk te verwijderen en het anders aan te pakken.
Mijn dochter en ik zijn niet alleen, online kom ik veel verhalen tegen van mensen die dat lapje verschrikkelijk vinden. Nu is mijn vraag: kunnen tandartsen er niet een andere methode voor vinden? Ik snap dat er veel voordelen aan zitten, maar als patiënten ervan in paniek raken en zelfs zorg gaan mijden, dan leven die voordelen toch niet tegen de nadelen op?
Ondertussen ga ik naarstig op zoek naar een tandarts die ook nog een gaatje wil vullen zonder cofferdam. Tips zijn welkom...
Groetjes Emma

je kunt op het moment dat het
Chris888
Offline
Laatst gezien: 2 dagen 7 uur geleden
Geregistreerd: 04/18/2004 - 02:00
door Chris888 wo, 10/09/2019 - 13:40

je kunt op het moment dat het aan de orde is ook je eigen tandarts vragen of het bewuste gaatje ook goed behandeld kan worden zonder cofferdam, met gebruikmaking van wattenrolletjes bijvoorbeeld.

In principe komt gebruik van cofferdam de kwaliteit van vullingen ten goede. Je kunt je misschien ook richten op het verdragen er van, misschien met hulp of advies van een angsttandarts. Wat zegt je huidige tandarts daarvan?

Ikzelf vind een cofferdam ook vervelend maar doorsta het door me te concentreren op mijn ademhaling en/of vingers. Zoiets zou ook moeten helpen bij het voorkomen van paniek.

je kunt op het moment dat het
vV
Offline
Laatst gezien: 3 dagen 13 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV wo, 10/09/2019 - 15:21
(Reply to #2)

in principe maakt het voor de kwaliteit van de vulling niet uit. tenzij de locatie zonder absoluut niet goed droog te houden is. Maar in goed overleg moet het gewoon kunnen zonder. Een tandarts die dat absoluut weigert vind ik eigenlijk ongeschikt, want die denkt met oogkleppen op, zonder ruimte om af te wijken van het zelf ingestelde pad. Werkt niet als je met mensen werkt.

cofferdam
Tissa Buut
Offline
Laatst gezien: 3 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 04/19/2019 - 20:46
door Tissa Buut do, 10/10/2019 - 08:22
(Reply to #3)

Ik heb zelf alleen een cofferdam meegemaakt tijdens een wortelkanaalbehandeling,
nooit bij vullingen. Soms was het prettig, want je kunt je kaak ontspannen.
Soms was het onplezierig, want ook de neus werd wat afgesloten en daardoor benauwd.

Mijn ervaringen met tandartsen is, dat er zijn die snel en kundig werken,
ze werken zonder cofferdam, en in rap tempo en ook met het ontsmetten gaat er niets mis.

Andere tandartsen die met cofferdam werkten, kregen de WKB niet voor elkaar, en
presteerden het om het chloor alsnog in mijn keel te laten lopen.

Een cofferdam is voor mij dus echt geen garantie voor een goede behandeling.