goede tandarts (+mondhygiene in 1) gezocht in spijkenisse

Author:
anson1
Posted:
ma, 06/23/2008 - 23:04
Beste mensen,

ik ben pas verhuisd naar Spijkenisse en ben op zoek naar een goede tandarts in de omgeving. Het liefst eentje die ook als mondhygienist functioneert (ik weet niet of dat gebruikelijk is). En indien die er niet zijn, zou ik graag aanbevelingen willen weten van goede tandarts en goede mondhygienist (ieders apart).

En ik heb nog een aantal oude vullingen (amalgaamvullingen) die ik binnenkort zou wilenl vervangen door witte vullingen.

Ik zou graag willen weten welke tandartsenpraktijk jullie me aan zouden bevelen met de bovenstaande wensen. Indien dit niet op het forum vermeld mag worden, zouden jullie me een private message willen sturen?

Bij voorbaat dank,

anson
Spiegeltje

liefst eentje die ook als mondhygienist functioneert (ik weet niet of dat gebruikelijk is).


Dat maakt de spoeling erg dun ben ik bang. Natuurlijk kunnen alle tandartsen het werk van een mondhygienist uitvoeren. Jarenlang deden we het zonder mondhygiensten en in veel landen, ook Westerse, bestaan ze niet eens. Maar preventie is toch wel de specialiteit van de mondhygieniste die er vaak ook meer tijd voor neemt. De tandarts houdt zich van oudsher meer met restauratie bezig dan preventie. Alhoewel daar ook bij tandartsen wel steeds meer aandacht voor komt.
do, 06/26/2008 - 01:04 Permalink
vV

Maar preventie is toch wel de specialiteit van de mondhygieniste die er vaak ook meer tijd voor neemt. De tandarts houdt zich van oudsher meer met restauratie bezig dan preventie.

Nie mee eens.. De opleiding voor tandarts en MH is op dit punt gelijk min of meer (andere docenten) die van de tandarts gaat eigenlijk nog verder zelfs. Een goede solo-werkend tandarts , want dat is eigenlijk waarnaar gezocht wordt, zijn er nog steeds legio en ook die kunnen prima preventie doen. Ook bij de tandartsopleiding speelt preventie een grote rol.
do, 06/26/2008 - 08:19 Permalink
vV

ehh nee. De conclusie is zoek gewoon een goede tandarts, en stel daar geen aanvullende eisen aan mbt personeel wat hij/zij nu in dienst heeft (ook dat kan nogal eens wisselen kan ik uit ervaring vertellen) . Een goede tandarts doet zelf wat ie zelf kan, en verwijst voor de rest door naar collegae in de buurt, al dan niet in de eigen praktijk/centrum gevestigd, of zelfstanig met deelspecialisatie. Verwijzing naar een MH gebeurt ook zo. Daar zijn gewoon kontakten mee, als een tandarts geen MH in de eigen praktijk heeft, zal indien noodzakelijk gewoon een doorverwijzing plaatsvinden naar een MH waar de tandarts vertrouwen in heeft .
do, 06/26/2008 - 11:42 Permalink
Lieneke

Maar preventie is toch wel de specialiteit van de mondhygieniste die er vaak ook meer tijd voor neemt. De tandarts houdt zich van oudsher meer met restauratie bezig dan preventie.

Nie mee eens.. De opleiding voor tandarts en MH is op dit punt gelijk min of meer (andere docenten) die van de tandarts gaat eigenlijk nog verder zelfs. Een goede solo-werkend tandarts , want dat is eigenlijk waarnaar gezocht wordt, zijn er nog steeds legio en ook die kunnen prima preventie doen. Ook bij de tandartsopleiding speelt preventie een grote rol.


Hier ben ik het niet mee eens. De THK opleiding heeft tegenwoordig, zeker praktisch gezien, weinig oefengelegenheid voor de tandheelkunde student. Ik ken zelfs net afgestudeerde tandartsen die zelf geen paro willen doen omdat ze zelf vinden dat ze het niet kunnen!
Qua preventie...we zouden wel willen dat mondhygienisten vooral een preventieve rol hadden. Helaas is dit in de praktijk ook niet meer zo: De agenda van de mh wordt steeds meer volgepland met paro en boren en de rest gaat naar de prev.ass.
do, 06/26/2008 - 13:46 Permalink
vV

de theorie over delegeren is leuk, de praktijk is helaas heel anders.. Helaas ook lijkt de NZA bij de tariegbepalingen vooral van de theorie uit te gaan (vooralsnog) en voorbij te gaan aan de realiteit dat er te weinig goed opgelie personeel is.. De tandheelkunde opleiding gaat naar 6 jaar..
En wat tandheelkundestudenten nu leren, tja veel over gehoord. Maar ik heb zelfstandig gelukkig nog wel flaps etc kunnen doen in redelijk aantal, en wat ik weinig gedaan heb leer je uiteindelijk wel 9deels met vallen en opstaan) in de praktijk. Hangt allemaal af van je insteek voor het vak. Maar voor TS: neem dan een tandarts ven bouwjaar begin 60-er jaren , die hebben blijkbaar meer bagage meegekregen in praktische zin..
do, 06/26/2008 - 22:26 Permalink
Spiegeltje

Maar voor TS: neem dan een tandarts ven bouwjaar begin 60-er jaren , die hebben blijkbaar meer bagage meegekregen in praktische zin..
De vraag is wat daar anno 2008 nog de relevantie van is (de tandarts is al weer ruim 20 jaar in zijn vak bezig en kan zich op allerlei manieren al dan niet ontwikkeld hebben). Voldoende nascholing is ook niet vanzelfsprekend, dus of je met zo'n middelbare tandarts nou beter mee af bent dan een recent geschoolde ..... In die tijd had preventie ook minder aandacht dan nu.

In het algemeen gesteld denk dat je als patient het beste af bent bij iemand die dagelijks intensief bezig is met preventie/mondhygiene en is natuurlijk in de eerste plaats de mondhygienist/mondzorgkundige. Niks ten nadele van de huistandarts die dit gebied ook serieus neemt. En uiteraard beschikt de tandarts over meer dan voldoende bagage/vaardigheden om deze specialisatie bij zichzelf te ontwikkelen en uit te oefenen op het niveau van een goede mondzorgkundige+dat hij zijn voordeel kan doen met zijn bredere en op sommige gebieden meer diepgaande opleiding.

Het is inderdaad handig voor de patient als ie zo iemand kan vinden.
vr, 06/27/2008 - 19:01 Permalink
anson1

hallo mensen,

bedankt voor jullie reacties allemaal! Vooral de site met tandartsen en mondhygienisten vind ik erg handig!

Ik ben de berichten een voor een beetje nagegaan, en omdat ieders een andere tandarts aanbeveelt (PM) of andere mening heeft, vind ik het alsnog moeilijk om een keuze te maken.

Heeft iemand nog ervaring met de tandarts aan de raadhuislaan in Spijkenisse? Vlakbij het centrum? Ik mag geen namen noemen, dus ik hoop dat jullie weten welke ik bedoel. Zo ja, wilt u dan zo vriendelijk zijn uw mening met een PM mij te laten weten?

Dankje wel allemaal!

anson
ma, 07/07/2008 - 20:47 Permalink