Diplomaregister mondhygienisten

Author:
Lieneke
Posted:
za, 10/02/2010 - 09:39
Is uw mondhygienist echt wel een mondhygienist?
Zoek het op in het diplomaregister mondhygienisten: http://www.mondhygienisten.nl/images/stories/Diplomareg/drm%2001-10-10…
MONIQUE1970

Hallo,

Is het mogelijk dat een mondhygienist géén echte mondhygienist is? Kan ik concluderen dat de mondhygienisten die op de lijst vermeld staan daadwerkelijk legitiem zijn en die er NIET op staan ook geen echte mondhygienist zijn? Als dit het geval is, wat zijn ze dan....?
Ik vraag die nl. ivm een klacht die ik heb over een mondhygienist (zie forum 'Problemen met tandvlees en/of vragen over mondhygiëne') onder 'MONDZILLA'.?

Groet,
een parodontitis patient
wo, 06/29/2011 - 19:25 Permalink
Lieneke

Alle mondhygienisten in die lijst zijn daadwerkelijk mondhygienist. De lijst is gemaakt omdat er veel assistenten zijn die zich mondhygienist noemen, maar dit niet zijn. Dus het zou kunnen dat die van u geen echte mondhygienist is. Het kan wel dat ze zichzelf niet heeft ingeschreven, maar dat zou a) erg dom zijn en b) een hele grote uitzondering.
wo, 06/29/2011 - 21:32 Permalink
advies

De titel tandarts en mondhygiënist zijn in Nederland wettelijk beschermd. Dat betekent dat iemand zich alleen tandarts of mondhygiënist mag noemen als aan de wettelijke opleidingseisen is voldaan. Voor tandartsen is dit een universitaire studie en voor mondhygiënist een HBO studie. Dit is geregeld in de wet BIG.

Op het onterecht voeren van de titel tandarts of mondhygiënist staan o.a. geldboetes die kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Er komen nog wel eens signalen boven dat bijvoorbeeld assistenten zich voordoen als tandarts of mondhygiënist. Dat is dus strafbaar. De minister van volksgezondheid welzijn en sport werkt aan maatregelen om de transparantie in de sector te verbeteren. Met andere woorden, meer duidelijkheid voor de patiënt. Wie is wie.

Het diplomaregister wordt maandelijks geupdate. Wat er nog wel even bij moet worden vermeld is dat het register kort geleden is gestart en nog niet volledig is. Dus nog niet alle mondhygiënisten staan er op dit moment in. Er wordt aan gewerkt het register verder compleet te krijgen. Om te controleren of een mondhygiënist echt mondhygiënist is volstaat vaak een eenvoudige vraag: Aan welke hogeschool heeft u gestudeerd en in welk jaar studeerde u af? Als het dan stil blijft, dan klopt er iets niet…

Dan is er nog het Kwaliteits Register Mondhygiënisten http://www.kwaliteitsregistermondhygienisten.nl/vind-een-mondhygienist . De daarin vermelde mondhygiënisten zijn gegarandeerd mondhygiënist en voldoen tevens (aantoonbaar) aan een aantal kwaliteitscriteria, waaronder het regelmatig volgen van bij- en nascholing.

Meer informatie is te vinden op: http://www.mondhygienisten.nl/diplomaregister
do, 06/30/2011 - 09:20 Permalink