Doffe composiet facings

Author:
Mvb1
Posted:
wo, 08/24/2022 - 18:42
Vorige week zijn mijn composietfacings vervangen voor nieuwe. Na tien jaar zaten er door koffie/thee wel wat verkleuringen tussen.

Destijds in Utrecht bij een fantastische tandarts laten doen en altijd ontzettend tevreden geweest. Omdat deze beste meneer met pensioen is een andere tandarts opgezocht met frontverfraaiing als expertise. Helaas ben ik deze keer iets minder tevreden.
De facings zijn witter dan de bedoeling was(ik wilde de zelfde kleur als de rest maar ze zijn echt een stuk witter)
Verder zijn ze een stukje breder dan voorheen, en is de vorm wat minder natuurlijk terwijl ik had aangegeven dat ik hieraan niks wilde veranderen. Maar goed precies hetzelfde als het was kan natuurlijk ook niet dat begrijp ik ook, maar ik vind het verschil wel groot.
Maar waar ik me het meeste aan stoor is dat ze heel dof zijn als ze 'droog' zijn.

Hier had ik voorheen totaal geen last van dus heeft dit te maken door slecht polijstwerk, of kan het ook door het soort composiet komen wat hiervoor is gebruikt?

Op de foto's is verder te zien dat de onderkant bij voortanden niet mooi is afgewerkt. In 1 voortand zit een soort deukje middenin en een hoekje aan de onderkant is 'dunner'. Bij de rechter vooetand zit er een dun randje bovenaan. Het voelt als een richeltje die je zelfs als je er met je vinger over heen gaat kan voelen.

Ik baal ervan omdat deze tandarts zegt gespecialiseerd te zijn in frontverfraaiing met composiet maar dit zijn toch wel wat slordige foutjes lijkt me.

Ik heb een afspraak gemaakt met de tandarts om bovenstaande te bespreken. Maar wat ik met name zou willen weten is of het 'doffe met polijsten' is op te lossen, en de mening van een tandarts over hoe de facings in het algemeen gezet zijn. Zou een andere tandarts hier tevreden mee zijn?

Natuurlijk zijn ervaringen van andere forumleden ook welkom!
Alvast bedankt!
Attach
Tandarts_Richa…

Polijsten kan misschien helpen de glans erin te krijgen. Of ik de juiste persoon ben om aan te geven dat denk ik niet. Ik vind nml dat tegenwoordig te veel naar alleen wit wordt gekeken. Ben meer v: ben tevreden met wat je hebt. Ik zou de kleur aangepast hebben om te passen bij de kleur v d onder tanden. Uw onder tanden zijn ook vrij doorzichtig. Dat zie ik niet terug komen in de nu gemaakte facings net zo min als kleur nuances , doorzichtige plekken etc. Maar dat is juist wat velen niet willen. Die vinden juist wat u gekregen hebt mooi. Belangrijker is dat u in uw gesprek aangeeft wat u wilt, en of zij dat kan leveren. Geen enkel tand is hetzelfde, het is geen symmetrisch product. Juist die asymmetrie maakt het "levend", en niet "doods: .Precies hetzelfde maken is bijna onmogelijk en waarschijnlijk alleen te benaderen als met een mal gewerkt wordt. Zeggen en kunnen zijn vaak niet hetzelfde. Bespreek uw bezwaren en wensen.
do, 08/25/2022 - 00:53 Permalink
Mvb1

Hoi Richard!

Allereerst super bedankt dat je de moeite hebt genomen om te reageren.
Ik hou absoluut niet van wit en hollywood smiles of perfecte gebitten. Dat is ook destijds niet de reden geweest dat ik facings wilde dat was ivm een ongeval waardoor het noodzakelijk was.

De meeste mensen wisten niet eens dat ik facings had en dat was nou net de look waar ik nu weer voor wilde gaan.=)

Ik ben hiervoor ook eerst naar een kliniek gegaan gespecialiseerd in facings voor een gesprek want je denkt daar zit je goed , maar daar vonden ze het nodig om ook mijn ondertanden aan te pakken en boven ipv 6 moesten het er 10 worden en het mocht ook minimaal 2 tinten witter. Dus ik begrijp waar jou reactie vandaan komt, en ook dat dat wellicht de trend is van het moment maar daar ben ik iets te oud voor en dat past ook niet bij me=)

Dat is ook wat ik heb aangegeven bij de tandarts. Dat ik qua vorm en look en kleur exact hetzelfde wilde, dat ik me enkel stoorde aan de verkleuring tussen de tanden. En dat het verder natuurlijk moest zijn. Ik begrijp nu dat als ze dit bij een ander had gezegd die wellicht ontzettend blij zou zijn, maar het is niet waar ik om gevraagd en verwacht had. Qua vorm begrijp ik inderdaad dat dat altijd iets afwijkt.
Ik ga het gesprek aan en hoop echt dat ze het naar tevredenheid kunnen veranderen. Maar ook wat je aangeeft mbt tot de kleurnuances en het feit dat mijn tanden vrij doorzichtig zijn misschien dat ik het zo beter kan verwoorden. De deukjes e.d. zullen toch op zijn minst wel opgelost kunnen worden dus dat is zeker iets. Mocht het zo zijn dat het niet naar tevredenheid wordt heb jij dan wellicht een adres van een tandarts die je mij zou aanraden gespecialiseerd in facings in de buurt van Arnhem?

Alvast bedankt!!
do, 08/25/2022 - 04:30 Permalink
Tandarts_Richa…

Max Stel. Nijmegen .Heb dit v d week nog doorgegeven. Weet ook een heel goede collega in Arnhem maar weet niet of hij echt op facing gespecialiseerd is maar wel met zijn zoon een goed praktijk. Oneffenheden ( deukjes ) zorgen juist voor licht breking waardoor een oppervlakte niet "doods" lijkt. Maar een deukje is meer een glooiing niet een gat. Een specialist kan esthetische wensen vaak heel goed benaderen. V 6 naar 10 kan ik mij voorstellen omdat de andere 4 in het zicht zijn en als je "wit" gebruikt krijg je te veel verschil....zoals je nu ook met onder hebt. Je kan ook alleen boven doen en aanpassen naar onder. Tenzij je idd WC wit wil dan boven en onder om geen verschil te hebben. Houdt ons svp op de hoogte.
do, 08/25/2022 - 12:45 Permalink
Mvb1

Ik begreep niet wat je bedoelde met heb ik van de week nog doorgegeven maar nu zag ik het andere forum. Die blijf ik ook even volgen!

Bedankt voor de tip! Ik wacht de afspraak af en dan kijk ik verder.

Wat betreft dat 'deukje' ik begrijp wat je bedoeld met je reactie, maar dat is niet wat ik bedoel hoor. In mijn geval is het echt een beschadiging op 1 tand. Op de foto niet goed te zien. 6 tov 10 begrijp ik ook in dit geval. Het verschil valt door het kleurverschil extra op inderdaad, maar dat was voorheen eigenlijk nauwelijks het geval. Ik krijg nu de vraag of ik iets aan mijn gebit heb laten doen, en wanneer ik ze dan zeg dat ik de afgelopen 10 jaar ook al facings had waren ze allemaal verbaasd.
Mocht ik er met mijn eigen tandarts niet uitkomen zal ik dit wellicht ook meenemen de volgende keer want dat zal wellicht bijdragen aan een 'natuurlijker' resultaat.
Bedankt voor je verdere advies ik hou je op de hoogte!
do, 08/25/2022 - 20:37 Permalink