3 mnd last zeurende kies na kroon

Author:
perrie
Posted:
do, 10/13/2022 - 20:06
Hallo beste leden,

Ik heb drie maanden geleden een kroon laten plaatsen en sindsdien is het één brok ellende. Ik heb vrijwel constant een zeurende kies (de kroonkies), maar ook de kies ervoor. Voor de kroonplaatsing waren de klachten er niet. Ik ben 4 keer terug geweest. Eerst was het, er is niets te zien. Het moet zich herstellen. Het heeft tijd nodig. De 2e keer werd er via foto gesignaleerd dat er cementresten waren achtergebleven. Dat is toen verwijderd maar heeft niet geholpen. Pijn kwam na 3 dagen weer terug. 3e keer kiezen gereinigd + iets met fluorbehandeling. Pijn wederom na 3 dagen terug.

De 4e keer had de tandarts de oorzaak dan uiteindelijk ontdekt. Het bleek een blootliggende tandhals te zijn tussen de kiezen maar hij kan niet ontdekken aan welke van de 2 kiezen. Dus hij kwam met het voorstel om een dubbele wortelkanaalbehandeling in te zetten. Dus een wortelkanaalbehandeling in de kroonkies en tevens de kies ervoor.

Ik vind dat nogal wat! Naar aanleiding van een kroonplaatsing en dan een dubbele wortelkanaalbehandeling?! Ik begon toch wat argwanend te worden, en heb daarom een 2nd opinion laten doen bij een onafhankelijke tandarts.

Deze 2nd opinion tandarts vond een dubbele Endo hélemaal niet nodig en zei dat de contactpunten niet goed waren tussen de kiezen. Kroon was te klein geplaatst en bevestigde ook de blootliggende tandhals. Tevens zat er een barstje in de kies ervoor. Dit alles kon opgelost worden door een grotere vulling te plaatsen in de kies ervoor en door te trekken om een beter contactpunt tussen de kiezen te krijgen. Ik had alle vertrouwen in de diagnose die deze tandarts stelde en ben zelfs direct overgestapt naar deze tandarts. Vorige week heeft deze tandarts deze behandeling uitgevoerd en de eerste dagen was het weer helemaal goed.

Tot het moment van nu! Ik word écht gek . Dezelfde klacht is wederom terug!

Ter extra info: Op de foto's is niks te zien. Tandvlees is redelijk gezond. En als ik raag of stook dan is het geheid de gehele dag kiespijn. Apart is ook dat ik prima kan kauwen, en koude en warmte valt ook wel mee.

Wat kan er nou toch a.d. hand zijn. Zien ze iets over het hoofd? Zijn het verkeerde behandelingen. Ik weet het niet meer. De ellende is begonnen na de kroonplaatsing. Het vertrouwen in de tandarts is hierdoor ook afgenomen. Ik heb zelfs weer angst ontwikkeld voor de tandarts.

Wat kan er nou toch aan de hand zijn. En wat is de juiste oplossing?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.
M.v.g. Perrie
Tandarts_Richa…

Ik was al aan het kijken... ik zie geen kroon. Ik zie wel vermoedelijke caviteiten (gaatjes). Heeft u een foto v d situatie na het plaatsen v d kroon. Een heren akkoord is dat de tandarts, die de second opinion doet, bij het doen v e second opinion de client de eerste 6 maanden niet in de praktijk inschrijft, hoe graag de client dit ook wil. Dit om een onafhankelijk onderzoek, zonder belangen, te waarborgen. Vaak verzoeken gehad maar niet aangenomen, tenzij de eerste tandarts schriftelijk er mee instemde. Ik gok dat de kroon op de 26 gemaakt is. Met ,zo lijkt het, een vrij "diepe" vulling aan de achterkant. Voor zo'n kies is het een mega operatie waarvan het soms lang duurt (maanden) om te herstellen. Op basis v d "oude" foto zou ik niet zo maar een WKB doen. Zijn de caviteiten in de onder kiezen dichtgemaakt. Soms straalt een gevoel v beneden naar de bovenkaak en andersom.
do, 10/13/2022 - 23:16 Permalink
perrie

Update. Het probleem is uiteindelijk opgelost. écht heel blij mee. De huidige tandarts ontdekte welke kies het was, en deze was juist. Een WKB was de eerste optie of anders trekken. Ik heb gekozen voor de kies trekken. En ik ben bevrijd.

Dat ere akkoord onder tandartsen. Wat een onzin. Het zijn mijn tanden, onderdeel van mijn lichaam. En ik als cliënt bepaal door wie ik behandeld wil worden. Een arts heeft tevens de eed van Hippocrates afgelegd, en als ik mij heb laten uitschrijven bij de voormalige tandarts en ik meld mij aan als nieuwe patiënt bij een andere tandarts en ik vraag deze om een 2nd opinion.. Dan moet deze tandarts dat gewoon doen om mij te helpen volgens de eed van Hippocrates. Wel vervallen de garanties van de kroon e.d.

De caviteiten in de onderkiezen heeft u juist. Complimenten hiervoor. Mijn huidige tandarts heeft dit ook gediagnosteerd.
di, 11/15/2022 - 20:24 Permalink
Tandarts_Richa…

U kunt het onzin vinden maar is wel een manier om te zorgen dat een onafhankelijk advies gegeven wordt zonder enig eigen belang. Maar er zijn er die lak hebben aan dergelijke afspraken en toch accepteren. Ik heb dat nooit gedaan tenzij de vorige tandarts er mee akkoord ging. Als u zich eerst ergens inschrijft en daar een advies krijgt is het geen second opinion meer. U bepaalt door wie u zich wil laten behandelen idd. De tandarts heeft ook het recht u niet als client aan te nemen, hij moet niets. Wel als u zijn client bent u volgens zijn eed zo goed mogelijk helpen. Nu dat de kies getrokken is overleggen hoe die te vervangen, hangt natuurlijk af welk kies. Als u een huis bouwt met speelkaarten en u trekt een kaart eruit, valt kaartenhuis in elkaar. Tanden/kiezen zitten steviger in de kaak maar uiteindelijk kan hetzelfde gebeuren, met soms vervelende gevolgen. Wacht dat niet af alvorens te vervangen. U zult er in het begin geen last v hebben maar soms uiteindelijk wel en moeilijker voor ons te handelen. Succes.
di, 11/15/2022 - 20:57 Permalink