Wat is de waarde van een US diploma in NL ?

Author:
USA
Posted:
wo, 12/30/2009 - 06:16
Goedendag,

ik ben een freshman in college in de US, ik heb een major in Dentistry, en volg alle nodige vakken om in het dental medicine programma van mijn volgende universiteit te komen.
De bedoeling is dus dat ik hier over 7 tot 8 jaar afstudeer als tandarts, hangt er maar net vanaf hoe snel ik het programma afgerond krijg.

Nu ben ik eigenlijk maar half Amerikaans en half Nederlands.. en ik vroeg me dus af wat mijn diploma waard is als ik besluit terug naar NL te gaan ..
Het staat voorlopig niet op de planning gezien hier in de US alles op vlak van tandheelkunde zeer uitgebreid is, en met veel onderzoek, maar deze vraag houd me gewoon bezig.

Ik heb overigens nog maar 1 semester achter de rug, maar mijn 2de start in januari. Dus op vlak van tandheelkunde ben ik (voorlopig) nog een groentje ;)

Alvast bedankt voor de reactie's
mecánico para …

Kans is groot dat je een heel behoorlijk deel opnieuw moet doen. De waarde van niet Europesche diploma's zijn voor inschrijving in het BIG-register (noodzakelijk om zelfstandig volledig je beroep uit te oefenen) is beperkt.
Raar zou je zeggen want het is een goed diploma. Maar een Nederlands diploma is ook niet genoeg om zomaar in de VS of Singapore te gaan werken. Elk land heeft zo zijn eigen eisen, en di e van de EU zijn, ondanks de mega verschillen tissen bijvoorbeeld Polen, Italie en Denemarken ineens geen probleem meer.
wo, 12/30/2009 - 11:50 Permalink
Illuminus

Tot voor kort liet je je diploma waarderen door het NUFFIC, zij bepaalden dan of je diploma gelijkwaardig was danwel dat je diploma onvoldoende was en op welk niveau je dan wel zat (onvoldoende delen moest je dan overdoen). Dat is niet meer, tegenwoordig moet een niet EU tandarts een toelatingsexamen in 2 delen afleggen om aan te tonen gelijkwaardig te zijn.

http://www.ribiz.nl/Images/TA%20Informatie%20beroepsinhoudelijke%20toet…
http://www.studieweb.acta.nl/sf.mcgi?ac=frameset&id=16

Voor veel buitenlandse tandartsen was de oude regeling best lucratief....vanwege de kennismigrantenregeling betaalden ze maar over 70% van hun salaris belasting gedurende de eerste 10 jaar dat ze hier werkten. Bonus van de kennismigrantenregeling........
De kennismigrantenregeling bestaat uiteraard nog steeds, maar je moet nu dus eerst het examen afleggen voor erkenning.
wo, 12/30/2009 - 14:53 Permalink
USA

Bedankt voor de reacties.

Ik heb geen idee van de waarde van een Nederlands diploma hier, maar volgens velen moet ik me daar geen zorgen over maken en kan ik met een Nederlands diploma makkelijk werk vinden hier.

Illuminus: Ik heb wel gewoon de Nederlandse nationaliteit hoor naast mijn Amerikaanse. Dus de salaris belasting zou gewoon hetzelfde zijn als bij elke andere Nederlander.
Bedankt voor de links, alleen kan ik de eerste link niet openen. Ik heb net even de tweede doorgelezen. Ik denk dat het studieprogramma ongeveer hetzelfde is als hier. Het verbaasd me alleen dat psychologie niet apart vermeld is, gezien dat hier (of toch voor het programma waar ik voor in aanmerking wil komen) een big big deal is.
do, 12/31/2009 - 07:23 Permalink