Waarom wordt men tandarts??

Author:
Kamille
Posted:
ma, 06/06/2005 - 22:07
Beste vooruitzichten voor tandartsstudent
Bron De Telegraaf

Door Arianne Mantel
Wie tandheelkunde studeert, heeft goede kaarten in handen. Niet alleen is er nul procent werkloosheid onder de pas afgestudeerde tandartsen, ze hebben ook meteen een fors salaris.

De gemiddelde startende tandheelkundige verdient bruto 3490 euro per maand. Dat steekt schril af tegen de pas afgestudeerde cultureel antropoloog, die 1560 euro verdient. :o

Dat blijkt uit cijfers van het Maastrichtse Instituut voor de Arbeidsmarkt ROA.

Behalve tandheelkunde, zijner ook goede vooruitzichten voor fiscaal juristen. Onder hen was eind 2003 een werkloosheid van slechts 1 procent en ze verdienen als starters ruim 2700 euro per maand. '

De hoogste werkloosheid is onder jongeren die diergeneeskunde hebben gestudeerd: eind vorig jaar was 19 procent van de afgestudeerden in deze sector werkloos. Tweede als 'hoge werkloosheidstudies zijn kunstgeschiedenis en archeologie (18 procent).

Wie lucht- en ruimtevaarttechniek studeert, is ook honderd procent baanzeker. Alfastudies, zoals Engels, Nederlands, film- en theaterwetenschappen, communicatiewetenschappen en culturele antropologie, hebben een lage arbeidsmarktrelevantie.

Wie Engels of Nederlands heeft gestudeerd, verdient als starter circa 1700 euro per maand.

De bètakant doet het goed: onder de farmaceuten, biologen en werktuigbouwkundigen loopt het werkloosheidspercentage niet verder op dan 2 procent.

Overigens is uit eerder onderzoek van UvA-onderzoeker Niels Smits gebleken dat studenten tandheelkunde de studie niet kiezen uit idealistische overwegingen, maar vanwege het vooruitzicht van hoge lonen. :-?

Studenten geschiedenis en politicologie hechten juist weinig aan het inkomen. Dat komt dan goed uit, want één op tien afgestudeerde studenten geschiedenis komt niet aan de bak. Wie als geschiedkundige wel werk krijgt, verdient dan ruim 1800 euro.
Lookajli

Ik wil alleen maar tandarts worden omdat ik het echt een gewèldig beroep vind!! Ik wil het al vanaf mijn 4e, en nu ga ik naar mijn 2e jaar!!
wo, 07/06/2005 - 13:10 Permalink
dj

Mhjah, als je tandarts wordt om het geld denk ik dat je toch van een koude kermis terug komt. Als je niet gemotiveerd bent gewoon mensen te helpen (die behoorlijk lastig kunnen zijn, zoals ik :lol:) gaat het je gegarandeerd de keel uithangen. Dan heb je dus een flinke studie en investering achter de rug om iets te doen wat je niet leuk vindt, maar wat wel een echt behoorlijk zware baan is.
wo, 07/06/2005 - 13:22 Permalink