Waarom tandarts niet in basisverzekering?

Author:
justme1974
Posted:
vr, 04/04/2014 - 14:49
Het houdt me al een tijdje bezig, de mondzorg. Hoe vaak is het al niet aangegeven; een goed gebit is de basis van een goede gezondheid. Daar ben ik het helemaal mee eens. Gelukkig is de mondzorg tot een leeftijd van 18 jaar goed geregeld, maar daarna is alles voor mij een vraagteken geworden.

Het is een serieuze vraag welke mij bezig houdt momenteel. Waarom vallen bepaalde zaken niet onder de basisvergoeding? Dan hebben we het heus niet over het bleken van tanden, maar puur over de noodzakelijke zorg. Hoe kan het zijn dat het in Nederland zo is geregeld dat juist deze zorg volledig buiten het basispakket valt? Is er iemand die hier meer zicht op heeft en mij dat een beetje uit kan leggen? (dit is overigens niet cynisch bedoeld hoor, mijn interesse hierin is oprecht, maar ik kan er zo snel niets over vinden).

Problemen met het gebit zijn bij mij momenteel actueel natuurlijk en ik ben aardig op de hoogte van alle kosten. Gelukkig kan ik de verzekering nog betalen en kan ik nog net het hoofd boven water houden. Maar ik hoor vaak genoeg dat dit bij anderen gewoon niet kan. Het resultaat is dat deze mensen bij een acuut probleem niet naar een tandarts kunnen, omdat er contant betaalt moet worden en ook omdat de kosten zo hoog zijn, dat het gewoon niet kan.

Ik heb er zelf wel een redelijk uitgesproken mening over; iedereen zou recht moeten hebben op dezelfde basis, al vind ik dus wel dat je dan ook twee keer per jaar voor de controle moet komen. Niet pas na tien jaar geen tandarts ineens van alles hebben, omdat je het verwaarloosd hebt. Dat kun je natuurlijk nog nuanceren, maar in grote lijnen zie ik dat zo voor me. Een eigen bijdrage zou ik ook niet vreemd vinden.

Maar goed.. hoe en waarom op politiek niveau is er gekozen voor deze situatie? Wie kan daar iets over vertellen? Je kunt je wel verzekeren voor grotere of kleinere borsten. Maar voor een serieus probleem met het gebit, waarbij je uiteindelijk echte gezondheidsklachten kunt krijgen of zelfs verlies van tanden en kiezen, daar valt bijna niet tegenaan te verzekeren. Hoe kan dat toch?
Constantijn

De vraag is wat je gaat doen als je weet waarom.

Maar als je dat wil weten, dan moet je je eigenlijk ook afvragen waar de rest van het belastinggeld naartoe gaat en bepalen voor jezelf of je nog steeds vindt dat mondzorg zo belangrijk is als je nu denkt.

Zo ja, dan verschil je gewoon van mening met het huidige kabinet.
vr, 04/04/2014 - 21:00 Permalink
vV

Het is niet alleen in nl zo hoor, in heel veel landen om ons heen ook.
Onder de streep is het een soort van bezuiniging, alleen het meest noodzakelijke.
Daarnaast is denk ik een stukje van de filosofie ook dat je op het moment dat je 18 wordt ( was heel even opgerekt naar 21 maar dat is , vanwege bezuiniging, weer teruggedraaid) in principe moet weten hoe het werkt in de mond en waar de valkuilen zitten.
Als het dan na het 18e misgaat zit daar heel veel eigen schuld bij ( doorzetten of beginnen van verkeerde gewoontes).
Is niet leuk maar is wel zo. De gemiddelde uitgaven van de nederlander aan verkeerde voedingsprodukten, snacks en zoetigheid, zijn hoger dan de gemiddelde kosten mondzorg trouwens, en stijgen ook harder. Kwestie van keuzes blijkbaar...
Hoeft om die reden van mij ook niet terug in de basis, hooguit wel voor een stuk simpele noodhulp.
za, 04/05/2014 - 18:31 Permalink
justme1974

Oh ja, het eigen risico inderdaad. Dat is nu 370 euro natuurlijk. Wanneer het gaat om je controles 2x per jaar en de gebitsreiniging, dan zijn de kosten goed te overzien natuurlijk. Ik ben het er ook mee eens dat bepaalde gewoontes een positieve of negatieve invloed hebben op je gebit en dat je daarmee natuurlijk zelf een hoop in de hand hebt. Gelukkig wel.

Al met al, zo nadenkend over mijn eigen vraag en het lezen van jullie reacties tot nu toe, heb ik het voor mezelf wat meer kunnen relativeren. De meeste kosten zijn redelijk te dragen. Er is altijd een groep die dit niet kan natuurlijk, maar dat zie je dan niet alleen terug binnen de mondzorg. Je kunt jezelf natuurlijk extra verzekeren. Dat heb ik ook gedaan en daar ben ik echt heel blij mee. De kosten die ik vorig jaar had, waren zo hoog, dat er geen vakantie bijvoorbeeld in heeft gezeten. Dat is ook een keuze natuurlijk. Ik heb daar nu wat meer rust in merk ik. Als ik voorheen wat had kreeg ik hartkloppingen van de kosten, niet eens zozeer van de behandeling zeg maar. En dat heb ik soms nog wel hoor en het is ook elke keer weer puzzelen op dit moment, nu ik geen werk heb.

De andere kant is dus wel dat ik het nog steeds heel "eng" vind dat de zorgverzekeraar concudeerde dat je in sommige gevallen gewoon af moet wachten tot de boel dermate verpest is, dat er een kunstgebit in kan. Dat zou toch niet het uitgangspunt mogen zijn van de gezondheidszorg.
di, 04/08/2014 - 14:40 Permalink