Waar amalgaamvullingen laten vervangen en door wat?

Author:
jellyfish
Posted:
wo, 01/05/2005 - 15:22
Beste tandarts,

Vanwege gezondheidsproblemen wil ik graag al mijn amalgaamvullingen (11 stuks) laten vervangen door ander materiaal. Mijn tandarts wil niet meewerken. Hij zegt dat het ten eerste onzin is, en ten tweede dat de gaten te groot zijn voor witte vullingen.

Nu zijn dus mijn vragen:

- Bij welke tandarts (omgeving Schiedam) kan ik terecht om de vullingen te laten vervangen
- Wat zijn de (gezonde) alternatieven van amalgaam? (ook bij 'grote gaten' ) (graag met schatting van kosten, al of niet vergoed)


LET OP: GRAAG GEEN DISCUSSIE OVER AMALGAAM GOED OF SLECHT!!!
Roxanne

je hebt eigelijk 2 basis soorten vullingen: Ammalgaam, en composiet ( witte vullingen ). Ze kosten allebij het zelfde, alleen moet er met composiet 2 stappen extra gedaan worden ( Etsen en prime/bond ) om de hechting te verbeteren, en die worden ( moeten ) ook doorberekent.

Helaas kan je niet vanaf hier zeggen hoeveel een vulling gaat kosten, je hebt dan wel 5 soorten die kunnen gedeclareerd worden, maar je moet de kies echt zo zien.

En als het grote vullingen zijn, kunnen composiet vullingen veel pijn veroorzaken. dat hoeft niet! maar het komt vrij vaak voor. Dat komt omdat de vulling door het uitharden met de lamp iet wat krimt, en trek de wanden van de kies ook lichtelijk mee. Vandaar...

over het technische/scheikundige kan je doorverwijzen naar: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=4428


Groetjes en succes!
wo, 01/05/2005 - 18:32 Permalink
dj

Er zijn nog wat andere dingen..

Extractie. Veel mensen missen elementen 16, 26, 36 en 46 niet nadat ze zijn getrokken. Daarom wordt bij deze kiezen in gevallen getrokken. Verder naar voren spelen tanden en kiezen een veel grotere rol bij het eten. (edit door dj, dit is niet juist, het zijn natuurlijk de 7's).

Witte vullingen kunnen behalve uit composiet ook uit andere stoffen bestaan, glasionomeer en componeer b.v.

Kronen of eventueel bruggen zouden ook aan de orde kunnen komen natuurlijk.

Implantaten natuurlijk, doorgaan als de andere opties niet meer kunnen.

Frameprothese..

En wellicht zijn er nog allerlei andere opties. Allerlei combinaties zijn soms mogelijk.. Wordt er overigens nog met goud gevuld?
wo, 01/05/2005 - 19:00 Permalink
Ad

Extractie. Veel mensen missen elementen 16, 26, 36 en 46 niet nadat ze zijn getrokken. Daarom wordt bij deze kiezen in gevallen getrokken. Verder naar voren spelen tanden en kiezen een veel grotere rol bij het eten.


Je bedoelt wellicht de 18, 28, 38 en 48 (verstandskiezen)? De 'zessen' zou ik niet graag kwijtraken!
do, 01/06/2005 - 11:04 Permalink
vV

Tja ik denk in de eerste plaats dat dit onder een ander hoofdstuk hoort bv "behandelingen", niet off-topic. maar dat is een ander verhaal (DJ misschien verplaatsen?)

Alle vulmaterialen hebben hun grenzen, die van (goed gelegd) composiet liggen inmiddels behoorlijk ver weg.

Om te kunnen kijken of het kan zijn er toch echt minimaal gebitsfoto`s nodig of een inspectie in de mond.

Indien ze echt te groot worden zijn er diverse mogelijkheden, die al genoemd zijn. Bij grotere vullingen waar een kroon weer zonde zou zijn heb je nog de mogelijkheid of porseleinen inlays, composietinlays of gouden inlays te maken. Een vaak mooie tussenoplossing.

Overigens : je wilt geen discussie over amalgaam goed of slecht; bedenk je echter wel dat ook composiet het risico van allergie/gevoeligheid voor het materiaal kent, de eerste patienten hiermee heb ik inmiddels ook al weer gezien. Het is dus niet gezegd dat vervanging van je amalgaam door een ander materiaal een verbetering oplevert van je gezondheid. Wat dit punt betreft is goud de beste keus, daarvan is wel te garanderen dat het geen problemen geef.
do, 01/06/2005 - 17:23 Permalink
dj

Whaaaah sorry mijn fout ik bedoelde de de 7's bij de extractie. 8 en en 7 ns worden vaak nauwelijk gemist. Met 6 mhhhh, die wordt toch flink gebruikt.

Ik kan hem wel verplaatsen, het bericht hoort idd beter in behandelingen of problemen maar ben een beetje huiverig omdat er een technische onvolkomenheid aan zit wat mij betreft. Als een bericht wordt verplaatst kan een melding achterblijven op het oude forum, dit zou ik altijd willen doen. Deze melding echter kan later niet meer weggehaald worden, omdat dan het bericht dan zelf jammer genoeg ook verdwijnt. Ik vind deze eigenschap van het forum onlogisch en niet ongevaarlijk. Iets om een oplossing voor te zoeken voordat het verplaatsen "met link "echt goed toegepast kan worden m.i.

Jellyfish kun je hem vinden als ik hem verplaats?
do, 01/06/2005 - 19:02 Permalink