vrije keuze huisarts

Author:
dj
Posted:
ma, 10/24/2005 - 19:47
Tja ik zit naar netwerk te kijken en daar zit toch echt een huisartsenvertegenwoordiger, dhr Vos, een lans te breken voor het behoud van de vrije keuze van een huisarts, die hij in het nieuwe zorgstelsel in het gedrang ziet komen. Die zorg deel ik op zich, alhoewel, het blijft afwachten.

Opmerkelijk vind ik het wel. M.i. is die keuze al lang niet meer vrij en hebben huisartsen zelf dit bewerkstelligd. De afspraak tussen huisartsen is vaak zo dat mensen die al een huisarts hebben niet bij anderen worden geaccepteerd.
de digitale tandarts

Ik vond het een vreselijke 'gekleurde' uitzending, kan wel begrijpen dat er kritiek vanuit de regering is op de publieke omroep en netwerk in het bijzonder.

Er werden een heleboel leugens verteld in de uitzending en tevens alleen maar personen, die vanuit hun eigen belang commentaar hadden, aan het woord gelaten.

Op dit moment bestaat er geen vrije huisartskeuze voor ziekenfondspatienten, in het nieuwe zorgstelsel zullen twee varianten zijn de naturapolis zonder vrijekeuze en de restitutiepolis met vrije keuze, waarschijnlijk is de laatste variant wat duurder... maar je kan dus kiezen!

Het verwijt van dhr. Vos dat door gebrekkige voorlichting van de overheid een zorgverzekeraar meldde dat er geen vrije artsenkeuze zal zijn, is een lachertje.

Hij weet dondersgoed dat deze verzekeraar de mensen waarschijnlijk bewust vals voorlicht, zodat de verzekerden zich gedwongen voelen te kiezen voor de huisarts die het goedkoopst is. Het kabinet heeft daar niks mee te maken, maar blijkbaar vind dhr. Vos het makkelijker om met de publieke opinie mee te doen, dan echt op te komen voor de beroepsgroep die hij vertegenwoordigt, de huisarts.

Ook nog een doktersassistente aan het woord, die het niet meer zag zitten en vertelde dat ze niks meer wist dan de mensen die haar belde, verder zat ze snakkend te wachten op de voorlichting van de overheid. Haar baas hoeft van haar blijkbaar geen eigen initiatief te verwachten, want als ze wat verder had gekeken dan haar neus lang was, dan zou op internet in ieder geval al een groot deel van de info hebben kunnen vinden, bijv. op dit forum: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=6245

Het tweede deel ging over de opkomende Aziatische landen en het late besef dat we in Nederland te duur zijn om daarmee te concurreren. Als we blijkbaar niet eens een zorgstelsel kunnen begrijpen dan denk ik dat we het qua innovatie ook afleggen, hoewel dat geloof ik de oplossing was onze vakbondsman....
ma, 10/24/2005 - 20:16 Permalink
Moon

a.s. zondagavond om 21.50 is er op nederland 1 een programma over de nieuwe basisverzekering. (weet niet hoe het heet, sorry) maar daarin wordt het nieuwe zorgstelsel uitgebreid uitgelegd.
ma, 10/24/2005 - 21:07 Permalink
dj

Hihi, volgens mij zijn we het niet helemaal eens. Nou ja..

Ik heb lang een ziekenfondsverzekering gehad, maar de restricties die ik heb ervaren bij veranderen van huisarts komen niet van de verzekeraars, noch hebben ze te maken met de verzekeringsvorm. (En nee ik hop ook echt niet van de een naar de ander.) Ik heb al eerder geschreven wat ik vond over de keuze voor een behandelaar, dat dat echt heel moeilijk was met HA en TA. De "afspraak" is al snel "als u er al een heeft is het nee."
Mijn punt is: de keuze is niet vrij, echt niet, en tenzij ze in 5 seconden weten wie ik ben (zonder door mij gegeven verzekeringsgevens) heeft dit ook niet met verzekering te maken. Ik vind dus de zorg door dhr Vos over vrije artenskeuze terecht maar bepaald niet nieuw. Het kan zijn dat moeilijke patienten haast altijd fonds zijn. Kan.

Over verdere dingen, tja. Ik stel me vragen maar ik weet het niet. Wel raakte me het me dat de assistente een patient kreeg, die in de wacht zette en doorging met het interview. Dat kan een truukje zijn van netwerk, zoiemand maakt dat niet elke dag mee een cameraploeg. Meer kans op wel dan niet dat dat een goede assistent is. Maar eigenlijk hoort de cameraploeg te wachten. Stel je voor dat jij daar hangt met ziekte x?

Mijn keuze zal zijn voor de restitutie denk ik.
ma, 10/24/2005 - 21:20 Permalink
princess

Hallo,

Hier wil ik toch even op reageren. Het is niet waar dat ziekenfondspatienten in de huidige oude situatie geen vrije huisartsenkeuze hebben. Toen ik nog ziekefondspatient was, heb ik in de loop van de jaren 3 keer een andere huiasrts "genomen" en ook 2x van tandarts gewisseld. Zonder problemen. Het stond ook gewoon in de polisvoorwaarden dat je die vrije keuze hebt.

Groet, Princess
di, 10/25/2005 - 09:42 Permalink
de digitale tandarts

In principe is de keus beperkt tot de huisartsen waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft!

Doordat alle huisartsen vroeger wel een contract hadden met de regionale grote zorgverzerzekeraar kon je dus inderdaad makkelijk wisselen (alhoewel dat mogelijk niet voor elke zorgverzekeraar geldt)
In de toekomst met de naturapolis is dat maar de vraag, heeft de huisarts geen contract met de door u gekozen zorgverzekeraar en heeft een naturapolis, dan krijgt u het niet vergoed.
di, 10/25/2005 - 11:01 Permalink
princess

Ja, maar de voorgaande discussie is dus niet juist! de stelling was: ziekefondspatienten hebben geen vrije huisartskeuze.

Dat het huidige stelsel hievoor de "vrije" keuze beperkt tot gecontracteerde artsen heeft hier niets mee te maken. Met vrije keus bedoel ik dus: niet aangewezen door het ziekenfonds dmv van bijv. een regiolijst, wat vroeger als fondspatient het geval was!

groet, Princess


PS vroeger had je geen "zorgverzekeraar" gewoon ziekenfonds dus...
di, 10/25/2005 - 11:47 Permalink
de digitale tandarts

Dat hebben ze dus niet, ze mogen alleen naar artsen gaan waar hun zorgverzekeraar een contract mee heeft....
di, 10/25/2005 - 12:00 Permalink
dj

Waar ik op doel is dat zowel huis- als tandartsen onderling in mijn woonplaats de afspraak hebben gemaakt geen patienten aan te nemen die als een huis- of tandarts hebben. "Dit is om te voorkomen dat als patienten het ergens niet mee eens zijn, ze naar een ander gaan" wordt me dan verteld :roll:.

Sommige verzekeraars hanteren in sommige plaatsen ook nog regels hiervoor. Mijn verzekeraar doet dat niet in mijn woonplaats, maar geeft telefonisch wel te kennen dat de vakjes in het computersysteem hiervoor leeg zijn. In andere regio's plaatsen bemoeien ze zich daar dus wel mee.
di, 10/25/2005 - 12:27 Permalink