vreemd verhaal?

Author:
appeltje
Posted:
za, 06/04/2005 - 18:10
hoi allemaal!
ik ken iemand van 36 jaar die hevig geobserdeerd is door zijn beugel!
eerst heeft hij alles op alles gezet om een vaste beugel te krijgen (hij had hem niet echt nodig) maar nu hij de slotjes eindelijk heeft...wil hij ze er nooit meer uit laten halen!
kan dit? en is dat niet schadelijk voor je tanden? en kan je ortho dit verplichten?
hij poetst/flost wel heel goed, (dit poetsen is dan ook bijna een obsessie)
ik weet dat het vreemd klinkt, maar het is echt waar!
Geke

Dit is inderdaad een erg raar verhaal, normaal gesproken zit een beugel er ongeveer 2 jaar in (eentje met slotjes), daarna is het meestal mooi opgelijnd zoals dat heet. Dan staat alles weer zoveel mogelijk op een rij en zijn de belangrijkste problemen opgelost. Verder is zijn de slotjes niet echt slecht voor je tanden, zolang je het echt perfect schoonmaakt en dat kan bijna niemand, daarom is het ook goed om hem niet langer dan nodig er in houdt. Volgens mij kun je met een beugel ook niet echt goed flossen, want je kunt het draadje niet tot aan het tandvlees krijgen, omdat de draad die door de slotjes loopt dan in de weg zit. Of gebruikt hij speciale flossdraad om onder je beugel door te halen. Verder weet ik niet of een orthodontist kan hem kan verplichten hem er uit te laten halen. Wel kan hij of zij hem op de gevolgen wijzen, die de beugel voor zijn gebit kan hebben. De orthodontist weet toch beter hoe de mondhygiene is en hoe de rest van het gebit eruit ziet. Ik weet ook niet wat de reden van de persoon die je kent is, om de beugel er niet meer uit te willen hebben, maar ik heb het zelf nog nooit eerder gehoord.

:smt006 Geke
za, 06/04/2005 - 21:32 Permalink
Lieneke

Laatst stond er in de bijlage van de volkskrant een foto van een man die perse een beugel wilde. Na jaren lang zeuren heeft hij er een gekregen. Hij vind het helemaal te gek...misschien een soort van fetish?
zo, 06/05/2005 - 09:00 Permalink
appeltje

die man in de volkskrant, is de man die ik bedoel!
hij heeft de ziekte van asperger (die staan er om bekend op 1 punt helemaal geobserdeerd te zijn) en bij hem is dat dus al 25 jaar de beugel!
zijn ultime wens is een buitenboord beugel!

hij heeft ook een weblog over zijn beugel...ik weet alleen niet of dat netjes is als ik hem op deze manier geef, hoewel het is wel een open bare weblog en hij schaamt zich er niet voor ofzo...is juist reuze trots!

nou ja anders moet je maar zoeken via google onder het woord beugel...het heet ik en mijn beugel

het lijktmij niet makkelijk om de ortho van deze man te zijn, goed hij heeft een ziekte, maar hoever ga je hierin mee?
ben erg benieuwd hoe jullie met zo'n patient om zouden gaan!
ma, 06/06/2005 - 17:18 Permalink
Lieneke

Sja...dat is een leuke etische kwestie!

Eigenlijk is een beugel aanbrengen zonder dat deze daadwerkelijk 'werkt' hetzelfde als een siersteentje aanbrengen op de tanden: Het is niet echt het werk van de tandarts, maar hij mag het wel doen. Hij mag dit uiteraard weigeren.

Ikzelf denk: als het niet schaadt, waarom dan niet? Je maakt er iemand gelukkig mee. Dat is toch mooi? Die man is zelf ook verantwoordelijk voor zijn gebit.
ma, 06/06/2005 - 21:41 Permalink
prondel

Persoonlijk vind ik het helemaal geen leuk etisch vraagstuk. Degene die de beugel plaatste is gebruikt door de manipulerende zieke geest van die figuur. Ik zou me slecht voelen als ik wist dat ik op deze manier voor iemands kar was gespannen. Ik zou ook heel vlot overwegen die beugel, offie nu kwaad kon voor zijn gebit of niet, eruit te halen. De hele relatie met de behandelaar is misbruikt.
Vraag is dan: is de man in questie ondanks zijn aan Asperger gekoppelde hoge IQ ook slim genoeg om in te zien dat dit zijn geest verblijden kan maar zijn lichaam zal schaden.
Zo nee, dan valt het onder een duidelijke persoonlijkheidsstoornis en is de enige die 'm kan helpen de psychiater.
Dus (ik) ga niet lezen op die site of weblogdingus, dat voedt de troll in 'm

Peter
ma, 06/06/2005 - 22:00 Permalink
dj

Er bestaat inderdaad een groep mensen die aan een beugel wil om andere dan medische redenen, dus als een soort sierraad of fetish. Met enige regelmaat zijn ook op dit forum links geplaatst naar m.i. opmerkelijk grote sites hierover. Totnutoe zijn enkele berichten en links hierover verwijderd vanwege een toch al te grote ranzigheid, post dus aub geen links naar dit soort sites.
ma, 06/06/2005 - 22:12 Permalink
appeltje

hallo,
oke sommige vinden dit wel een intressante kwestie andere weer helemaal niet...tja het ligt aan jullie of dit toppic zich voortzet.
ikvind het in ieder geval intressant.
ook wil ik even vermelden dat de weblog die ik noemde absoluut niet ranzig is en ook helemaal niet met sex inverband word gebracht!
ik kwam er bij toeval op terecht toen ik informatie over een beugel zocht..(ondertussen heb ik mijn beugel alweer een paar maanden ....en zal gewoon net als de meeste blij zijn als de behandeling klaar is!)
maar je kunt er dus wel heel veel informatie vinden over je beugel/behandeling, wanneer je verder niet op zijn (nette)ervaringen reageert...hoef je ook niet bang te zijn dat je zijn obssesie bevorderd.
ik ben nog steeds benieuwd hoe jullie zouden reageren....maar als jullie dit geen gepaste discussie vinden.... ook goed
no hard feelings! :smt008

groetjes appeltje
di, 06/07/2005 - 17:07 Permalink
dj

Dat heb ik ook niet willen suggereren Appeltje, dat jouw bericht of waar je aan refereert ranzig is. Je bericht is dan ook niet weggehaald of op slot gezet. Maar nogmaals links naar wel degelijk rare sites (die er ook zijn) dat lijkt me minder..
di, 06/07/2005 - 17:43 Permalink
John_zld

Er bestaat inderdaad een groep mensen die aan een beugel wil om andere dan medische redenen, dus als een soort sierraad of fetish.


Hoi, ja kan me daar (zelf) ook nog wel in vinden om eerlijk te zijn, maar niet zoals in het begin van het artikel een vaste beugel voor altijd te willen.
Maar om het gewoon ook eens te ervaren, mee te maken, etc. Tsja bijv. een uitneembare (nacht?)beugel ofzo?
za, 05/15/2010 - 17:40 Permalink
Peer030580

Ik heb een beetje het zelfde, niet met beugels maar wel met de tandarts, ik ga er graag heen, vind het heerlijk om een behandeling te ondergaan door een vrouwelijke tandarts.
Ik zou het geweldig vinden om ooit een vrouwelijke tandarts te vinden die mij wil behandelen.
zo, 05/27/2012 - 14:27 Permalink
mecánico para …

Ik zou zeggen, bel d'r eentje op, maar wees dan wel zo eerlijk dat je er een bepaalde reden bij hebt. En dat ga je waarschijnlijk niet doen, dus maak je misbruik van je patient-tandarts relatie. kortom, jij hebt eigenlijk een probleem wat je moet laten aanpakken. please do, want als ik als vrouweliike tandarts me zo bekeken voelde achteraf zou je er denk ik uitvliegen.
zo, 05/27/2012 - 15:25 Permalink