Vraagje

Author:
Neeltjuh
Posted:
vr, 11/26/2010 - 22:02
Welke stoffen heeft een gebit eigenlijk precies nodig? En heeft een melkgebit nog andere stoffen nodig dan een 'grotemensengebit'? Ik kon er zelf niet veel informatie over vinden, behalve dan fluor. Zelf zat ik ook te denken aan calcium, maar dan houdt het echt op..
Spiegeltje

Tanden hebben strikt genomen geen fluoride nodig om zich te vormen en in stand te blijven. Het is wel zo dat glazuur in contact met fluoride minder gevoelig wordt voor cariës. Caries zijn een gevolg van het "moderne eetpatroon" met veel suiker en dergelijke. Fluoride maakt echter geen natuurlijk deel uit van glazuur.

In een gezond lichaam groeien tanden "vanzelf" uit waarbij tal van zeer complexe stofwisselingsprocessen op celniveau plaatsvinden. Het gevormde glazuur staat continu in wisselwerking met de stoffen in het speeksel waarbij mineralisatie kan plaatsvinden waarbij nieuw glazuur wordt gevormd. Daarbij spelen onder andere calcium en fosfaten een rol die overal in het lichaam aanwezig zijn en daar tal van andere functies vervullen.

Dus alles is al in het lichaam aanwezig en er hoeft niks te worden toegevoegd. Logisch ook, want de mens (en dieren) hadden al tanden, lang voordat medicijnen werden uitgevonden.
vr, 11/26/2010 - 22:30 Permalink
Stokertje

Inderdaad, gezonde voeding behoeft geen aanvullingen. Wel kun je letten op het gebruik van suikers of zure voeding, die eenmaal doorgekomen tanden en kiezen kunnen beschadigen (resp. cariës en erosie). Daarnaast is goede mondverzorging belangrijk, 2x daags poetsen met fluoride tandpasta.
zo, 11/28/2010 - 12:09 Permalink
Neeltjuh

oké, bedankt. Eigenlijk hebben je tanden dus alleen die stoffen nodig die ze zelf ook hebben en de rest (bijv. fluor) is gewoon nuttig voor de 'extra's'? Maar zijn er eigenlijk nog meer stoffen zoals fluor die je tanden wel kunnen gebruiken als aanvulling op het gebit?
di, 11/30/2010 - 22:19 Permalink