Voorstel nieuw forum onderdeel.

Author:
Balaam's Miracle
Posted:
vr, 04/29/2005 - 19:37
Ik zie dat er allerlei vragen en verhalen over gebitsprotheses gaan, misschien is het een idee om hier een speciaal gedeelte in te richten zodat alles een beetje mooi bij elkaar komt te staan.
minique

Nou, als ik heel eerlijk ben: wat doen we dan met de vragen over implantaten, wortelkanaalbehandelingen, de 'gewone' gaatjes, kroon- en brugwerk, parodontitis en al die andere onderwerpen waar heel veel vragen over worden gesteld? Voor elk een apart onderdeel? Het lijkt mij dat het daar niet overzichtelijker van wordt.
Dat wil niet zeggen dat deze indeling ideaal is, maar met zo'n verscheidenheid aan vragen valt er altijd wel iets anders te bedenken qua indeling (niet gezegd dat dat een betere of slechtere indeling is)...

:smt006 Monique
za, 04/30/2005 - 07:20 Permalink
femm

misschien kan je onder het onderdeel problemen subcategorien maken.. heb ik elders met zo'n soort forum wel gezien. Zo kan je alles mooi plaatsen en om eerlijk te zijn, zoekt het wel makkelijker omdat je er met de zoekfunctie ook niet geweldig altijd komt..
za, 04/30/2005 - 13:15 Permalink
joek

Ik vind het zelf ook wel een goed idee. Zo kun je alle kunst onder een kopje zetten, dus een frame, een plaatje en een kunstgebit.
Het zijn toch ook echt specifieke problemen, heel anders als pijn in kiezen en tanden door verschillende oorzaken.
Misschien toch iets om over na te denken?
Groetjes,
Joke
za, 04/30/2005 - 13:22 Permalink
Balaam's Miracle

Nou, als ik heel eerlijk ben: wat doen we dan met de vragen over implantaten,


Ik ben geen expert, maar IMO is een implantaat net zo goed een prothese als een volledig kunstgebit of een plaatje. dus dat zou naar mijn mening prima in de prothese sectie kunnen.

wortelkanaalbehandelingen, de 'gewone' gaatjes, kroon- en brugwerk, parodontitis en al die andere onderwerpen waar heel veel vragen over worden gesteld? Voor elk een apart onderdeel? Het lijkt mij dat het daar niet overzichtelijker van wordt.


Je kan niet ontkennen dat een prothese een geheel ander soort problematiek met zich meebrengt dan de behandelingen/klachten die jij net opsomt. Daar komt bij dat dat tandheelkundige procedures/klachten zijn, dus gericht op het verhelpen van orale gezondheidsklachten. Een prothese verhelpt geen orale gezondheidsklachten (de extractie ter voorbereiding op de prothese weer wel), het is een substituut voor je eigen gebit en is dus een geheel apart gebied. Vandaar dat een aparte prothese-sectie mij juist wel gerechtvaardigd lijkt.

Daarnaast is het ook zo dat op dit moment het ook niet duidelijk is in welk gedeelte je met prothese-gerelateerde vragen terecht kunt (Problemen? Mooie tanden? Behandelingen? Misschien wel in Off-Topic), hierdoor staan de prothese-gerelateerde vragen hot en her door elkaar en moeten mensen met soorgelijke vragen nog maar zien of ze kunnen vinden wat ze zoeken.

Zolang er geen prothese-sectie is, is het (in elk geval vor mij) net alsof je een vraag stelt over je kunstbeen in een forum over knieblessures en dat is niet fijn voor de hardlopers en ook niet voor de mensen met een kunstbeen als je begrijpt wat ik bedoel.
za, 04/30/2005 - 16:20 Permalink
Balaam's Miracle

misschien kan je onder het onderdeel problemen subcategorien maken.. heb ik elders met zo'n soort forum wel gezien. Zo kan je alles mooi plaatsen en om eerlijk te zijn, zoekt het wel makkelijker omdat je er met de zoekfunctie ook niet geweldig altijd komt..


Het forum is op dit moment al onderverdeeld in categoriën en sub-categoriën.
De categoriën zijn:
- Het Forum
- Tandheelkunde
- Andere onderwerpen
en deze categoriën zijn ook weer onderverdeeld in sub-categoriën, zo bestaat categorie "Het Forum" uit "Regels en tips" en "Algemene informatie".

dan weet je dat ok weer :-)
za, 04/30/2005 - 16:32 Permalink
femm

misschien kan je onder het onderdeel problemen subcategorien maken.. heb ik elders met zo'n soort forum wel gezien. Zo kan je alles mooi plaatsen en om eerlijk te zijn, zoekt het wel makkelijker omdat je er met de zoekfunctie ook niet geweldig altijd komt..


Het forum is op dit moment al onderverdeeld in categoriën en sub-categoriën.
De categoriën zijn:
- Het Forum
- Tandheelkunde
- Andere onderwerpen
en deze categoriën zijn ook weer onderverdeeld in sub-categoriën, zo bestaat categorie "Het Forum" uit "Regels en tips" en "Algemene informatie".

dan weet je dat ok weer :-)


ow maar dat weet ik ook wel, maar ik kom regelamtig op een spelletjessite jijbent en daar hebben ze hetzelfde soort forum en daar hebben ze dan toernooien dat weer onderverdeeld in gebruikers etc en dat weer onderveeld in het soort..

Dus hier zou het bijvoorbeeld kunnen zijn
tandheelkunde
onderverdeeld zoals hier staat en dan weer verder onderverdelen..klinkt wat vaag, maar is toch wel heel duidelijk..

bijvoorbeeld problemen nog meer uitwerken in pijn, vullingen, kronen etc..
za, 04/30/2005 - 16:39 Permalink
dj

Het is waar dat de forums overlappen kwa inhoud, en daarbij dat er redelijk veel offtopic wordt gepost ook nog. Is allemaal niet zo erg.

Over prothesen is relatief veel te vinden in et angstdeel, om de simpele reden dat ernstige tandartsangst vaak op een prothese uitloopt. Een thread verloopt vaak zo dat iemand post over de behandeling bij een (al dan niet angst-) tandarts, en nadat dat is gebeurt gaat het bericht verder over problemen met de prothese. Ook dit is in wezen niet een enorm probleem, alhoewel je zo inderdaad stuktureel offtopic in "angst" hebt. Voordeel is wel: angst wordt veel gelezen, er zijn mensen die alleen daar posten, dus je krijgt daar relatief goede feedback.

Forums verder opslitsen kan inderdaad maar ik zie het niet een twee drie gebeuren, al was het maar omdat we in wezen niet graag mods installeren.

Een apart forumdeel voor prothetiek is inderdaad zeker geen slecht idee, het heeft wat voordelen en nadelen zoals haast altijd. We denken er in ieder geval over.

Posten over prothethiek kan in "problemen", "behandelingen", of in "angst", allemaal ok, in "offtopic" is minder logisch. Offtopic is in wezen bedoeld voor niet-tandheelkundige onderwerpen.
za, 04/30/2005 - 17:16 Permalink
minique

Tja, een implantaat valt misschien wel onder de protheses, maar het is qua probleemstelling weer totaal anders, denk ik.

Ik ontken dat ook niet, maar een tandvleesprobleem geeft ook weer heel specifieke problemen. En wat ik eigenlijk wilde zeggen, is dat als je voor het een een specifiek deel maakt, er op een gegeven moment ook de vraag komt waarom er nog geen deel is voor .... [vul in]. Je kunt geen forumindeling bedenken waar iedereen 100% mee tevreden kan zijn.

Voor heel veel vragen is het niet heel duidelijk waar je 'moet' posten. Op zich is dat niet erg, zoals DJ ook al schreef. Vragen over wkb gaan die in problemen of in behandelingen? En waar gaan de tandvleesproblemen?

Wel is het zo dat als je goede zoektermen invoert, dat je een heel eind komt met het vinden van informatie.

Kijk, ik ben niet zondermeer tegen, maar ik zie wel wat haken en ogen...

:smt006 Monique
zo, 05/01/2005 - 06:28 Permalink
MevrouwT

Hallo Sonja,

Wat zou je willen weten over protheses enz. Prothese gerelateerde problemen.....tja ik denk dat die per persoon verschillend zijn.

Ik heb sinds 13 julie een boven- en onderprothese niet omdat het zo graag wilde maar puur omdat mijn tandvlees door paradontitus was aangetast.

Ik kan je vragen alleen uit eigen ervaring beantwoorden. Dus stel ze maar. Ik denk dat anderen ook gauw genoeg zullen reageren.

Groetjes
do, 08/26/2010 - 20:44 Permalink
Spiegeltje

Ik zie dat er bij 'Algemene informatie' op tandarts.nl nog niets staat over volledige protheses. Wellicht dat dat eens moet worden aangevuld!

Het forum is i.,d.d. wat meer geschikt voor wat specifiekere vragen. Met de zoekfunctie is ook al veel te vinden in de oude onderwerpen. Maar als u het niet kunt vinden stel gerust uw vraag.
do, 08/26/2010 - 21:42 Permalink
sonjatjong4

hallo mevrouwT,

ikzelf heb een gebit dat niet gezond is of zal worden (en daarna blijven). een brug is afgeraden door de tandarts, e.d.
bot trekt langzaam weg.
of de grote problemen binnen een jaar gaan komen of pas over 10 jaar weet ik niet en de mondhygiëniste ook niet.

toen ik vandaag bij de tandarts (half jaarlijkse controle) en mondhygiëniste (3 maandelijkse reiniging)kwam is het onderwerp prothese weer eens besproken.
de tandarts oppert de mogelijkheid om een bovenprothese te maken.
de enige uitleg die ik kreeg over het uitblijven van een onderprothese was omdat deze niet goed vast zou blijven zitten.
nu is een van mijn vragen; wat nu als over enkele maanden wel een onderprothese nodig is?

mensen uit mijn directe omgeving klinken wat huiverig. dit ook omdat er nog geen gaten in mijn mond te bespeuren zijn door het ontbreken van tanden.
hoe denkt u en anderen hierover???

een andere vraag is;
geneest het tandvlees straks goed?
wat zijn bijkomende problemen van een gebitsprothese? ( boven en/of onder)
etc
de vragen die ik nu niet kan bedenken weet u of iemand anders vast wel; informatie is zaker welkom.

29 september a.s. heb ik een consult gesprek aangevraagd bij de kaakchirurg. ik ben erg benieuwd en heb zeker tot die tijd om me voor te bereiden.

bij de volgende topic onderdelen staan ook al onderdelen van mijn vraag
*behandelingen: waarom wel een bovengebit en geen ondergebit
*problemen met tanden en kiezen; een voortant hangt lager dan de ander, wat nu? prothese??

hartelijk dank alvast voor ieders informatie
groetjes sonja
do, 08/26/2010 - 22:27 Permalink
MevrouwT

Hallo Sonja,

Bij mij was hetzelfde probleem ook mijn mond of tandvlees was ziek. Ik had dezelfde problemen als jij. Ik mistte wel een paar kiezen maar er hoeven geen gaten in je mond te zijn. Je tandvlees kan gewoon ziek zijn.
Ik heb wel een second opinion aangevraagd. Deze heeft ook foto's gemaakt en gaf dezelfde mening. Ik had geen keuze meer. Misschien bij een andere tandarts advies vragen is dat ook een optie voor jou?

Als jij nog wel de keuze hebt en onder is goed dan zou ik dat in jou plaats nog lekker laten zitten. Bovenprothese is inderdaad makkelijker wennen dan onder. Boven zit beter omdat je die als het ware vacuum zuigt tegen je gehemelte. Klinkt gek of raar maar is logisch.
Mocht over enkele maanden toch ook een onderprothese nodig zijn dan weet ik zeker dat je daar ook aan went. Soms is er geen keuze begrijp je wat ik bedoel? Een gebitsprothese is gewoon wennnen en gaat echt elke dag beter. Je moet geduld hebben net zoals mensen met andere protheses. Bij een zal het sneller gaan als bij de ander. Begrijp je wat ik bedoel?
Je kunt niet gelijk alles weer eten maar buiten spareribs en een appel kan ik nu alles weer eten of ik probeer weer alles te eten. Iedereen kan je vertellen wat zij hebben ervaren maar de ervaring en verhalen leren ook dat het bij niemand hetzelfde is. Soms is teveel lezen en weten van hoe het eventueel zou kunnen gaan ook niet goed.

Ga voor een second opinion naar een andere tandarts, kijken wat deze zegt. Je hoeft niet gelijk te luisteren naar je tandarts.

Groetjes
do, 08/26/2010 - 22:43 Permalink