Vergoeding splint door verzekeraar

Author:
cijferaar
Posted:
ma, 03/21/2005 - 08:49
Ik heb een luxe tandartsverzekering van VGZ.
Mijn klacht is atypische aangezichtgpijn (volgens de tandarts niet atypisch, maar oorzaak is nog niet vastgesteld). Met deze klacht ben ik vorig jaar mei doorverwezen naar de kaakchirurg, die eerst een apex probeerde. Geen resultaat. De klachten werden na gebruik van Depakine als preventie voor migraine wel milder.
Ik kreeg alleen last van bijwerkingen en heb de dosis Depakine verlaagd.
In december begon de pijn weer in alle hevigheid op te spelen. Ik een afspraak met de tandarts gemaakt, maar de assistente vertelde me dat als het de klacht van mei betrof ik beter terug kon gaan naar de kaakchirug.
Dat heb ik gedaan en begin januari kon ik bij hem terecht. Het blijft een spel van trial and error om de juiste aanpak te vinden.
Hij stelde voor een spalkje oftewel splint te proberen.

zo is er een splint aangemeten, helaas tot dusver met weinig resultaat.

Ja en dan komen de rekeningen. De verzekering eist weer een nieuwe indicatie, met als argument dat elke indicatie maar voor een kalender jaar geldt.
Na veel gezeur over en weer heb ik in februari (ook gedateerd in februari) een verwijzing van de tandarts gekregen. Hij vond dit maar een raar verhaal van de verzekering.

Tja en dan nu de rekening van de splint 283 euro, niet niks. Volgens de verzekeraar had ik eerst toestemming moeten vragen en nu zijn ze in beraad of het wel vergoed wordt. Ik reken er maar niet meer op.

Als de arts dure pillen had voorgeschreven was er geen probleem geweest , maar een splint op 56 jarige leeftijd is blijkbaar moeilijk.
Ja voor de verzekring is het voordeliger als ik een kunstgebit neem, maar dat doe ik toch voorlopig nog niet. Ik heb nu twee kronen en verder al mijn tanden en kiezen (voor zover doorgekomen, verstandskiezen en twee andere kiezen hebben het laten afweten).

Wie weet of je ingeval van pijnbehandeling recht op vergoeding van een splint hebt? Ik vind dat anders de kaakchirug mij wel had mogen waarschuwen voor de kosten!

Cijferaar.
vV

in bepaalde situaties kan een splint vergoed worden, maar slechts dan wanneer er een duidelijke indicatie voor is, en er vooraf een uitgebreid oonderzoek heeft plaatsgevonden (een zgn UFO, uitgebreid functie onderzoek).
Indien hieruit blijkt dat een splint nodig is kan dit vooraf, of bij dringende noodzaak lopende de behandeling aangevraagd worden. en dan worden zowel UFO als splint vergoed.

De verwijzing voor de kaakchirurg is 1 jaar geldig, maar voorzover ik weet 1 jaar na 1e verwijzing, niet 1 kalenderjaar.. (zou betekenen met een verwijzing begin december, en een wachttijd bij de specialist van ruim 1 maand dat ie al niet meer geldig is...)

Overigens doet de aanvullende verzekering niet ter zake, zowel kaakchirurgie als eventuele UFO en splint vallen onder de hoofdverzekering.
di, 03/29/2005 - 09:07 Permalink
de digitale tandarts

De polisvoorwaarden van de Luxe tandheelkunde verzekering staan niet duidelijk op internet. Een splint en een uitgebreid functioneel onderzoek kan inderdaad vergoed worden uit de hoofdverzekering, maar dit zal inderdaad een machtiging vooraf vereisen. Makkelijker is het als de aanvullende verzekering dit zou vergoeden aangezien dit ook de tandarts veel schrijfwerk scheelt.

Mocht in de polisvoorwaarden staan dat de UPT codes G69 en G00 vergoed worden, dan heb je dus recht op vergoeding. Jammer dat alleen veel verzekeringsmaatschappijen uitzonderingen gebruiken in hun aanvullende tandartsverzekeringen. Wil je een transparante verzekering waarbij duidelijk is hoeveel je terugkrijgt van je tandartsrekening kies dan bijvoorbeeld voor OHRA. Bij deze maatschappij krijg je gewoon 100% terug van je tandarts-, mondhygienist-, of tandprothetistrekening (tot het jaarbedrag dat je van te voren hebt gekozen natuurlijk overschreden wordt).

Het vergelijken van tandartsverzekeringen is veel werk en Tandarts.nl wacht daarom nog tot na de invoering van de basisverzekering voordat we hierover iets publiceren.

Met vriendelijke groet.
di, 03/29/2005 - 09:54 Permalink