Tandheelkunde studeren

Author:
JR1988
Posted:
zo, 08/01/2004 - 22:52
Ik zit (na de zomervakantie) in 6VWO en oriënteer me op de studiekeuze. Ik heb interesse in de studie tandheelkunde en al wat informatiefolders doorgelezen. Ik mis hierin informatie over wat voor iemand je eigenlijk moet zijn om tandheelkunde te studeren / tandarts te worden. Kan iemand mij hier iets over vertellen?

Ik heb wel gelezen dat veel studenten hun propedeuse niet (in één keer) halen, omdat hun motoriek niet fijn genoeg is. Is dit waar en klopt het dat je zeker goed moet kunnen 'priegelen' om het te kunnen studeren?

Alvast bedankt!
dj

Hoi,

Ik denk dat het belangrijkste is dat je het leuk vindt om mensen te helpen. Als je dat niet hebt loop je kans het tegen je zin te gaan doen.

Pas op, mensen hebben hun eigen ideeen over hoe ze geholpen willen worden. Ze werken niet noodzakelijkerwijs mee aan jouw ideeen daarover.

Een fijne motoriek lijkt me inderdaad vereiste. Ik ken trouwens mensen (onderzoek) die hun scalpel tot op enkele mu's kunnen controleren, onder een binoculair dan. Het kan dus nog erger.
Kan me goed voorstellen dat dit een punt is, een klein aantal mensen krijgt fijne motoriek gewoon niet onder controle en voor de meesten kost het wel enige tijd en moeite. Alleen: hoe weet je dat van tevoren?

Doeg,
ma, 08/02/2004 - 23:36 Permalink
Lieneke

Ik denk dat je dat echt kan trainen. Ik had voordat ik aan de opleiding begon ook geen flauw idee of ik wel kon priegelen. Je moet leren omgaan met je spieren, want je moet ook de nodig gedoseerde (!) kracht kunnen zetten.

Je moet het inderdaad leuk vinden om met mensen om te gaan. Want soms ben je geen tandarts voor de mensen maar een psycholoog. Communiceren is een sleutel. Maar helaas wordt er op de opleiding hier maar weinig aandacht aan besteed en moet je dus ook een flinke dosis interesse hebben in microbiologie, materiaalkunde, natuurkunde, scheikunde etc. Ook moet je interesse hebben in management en in een team kunnen werken. Je moet er tegen kunnen dat mensen je op de vingers kijken.

Wat er tegenwoordig steeds belangrijker wordt, is het management deel. Delegeren en leiding kunnen geven is hierin het allerbelangrijkste. De tandarts zal steeds meer handelingen aan het personeel over laten.

Wat ik ook belangrijk vind, is dat de tandarts een zekere mate van zelfverzekerdheid heeft. NIks is zo vervelend dan een tandarts (voor mij dan, misschien niet als patient), die staat te twijfelen over een prognose of over de behandelbehoefte. Dan heb je als mondhygienist echt zo iets van..nou ik kan het beter zelf beslissen. Je moet voor het personeel de persoon zijn die de beslissingen neemt en de eindverantwoordelijkheid goed weet te dragen. Zo niet...dat draaien de rollen zich om!!!

Je moet er ook tegen kunnen dat mensen je als tandarts zien, dus als beul. Mensen vinden je bij voorbaat niet aardig en zijn wantrouwend. Je moet veel energie steken in het kweken van een vertrouwensband met de patient. Als je een foutje maakt in de ogen van een patient, kan deze echt idioot reageren. Hier moet je mee leren omgaan en zeker niet persoonlijk opvatten. Want dan ga je er echt onderdoor.

Ik kan hier nog uren over doorpraten merk ik...nog vragen?
di, 08/03/2004 - 10:38 Permalink
de digitale tandarts

In mijn tijd haalde tweederde de propadeuse in 1 keer, waarvan een substantieel deel met tentamens te maken had, dus het is niet zo dat de motoriek de grootste uitdaging is.

De toetsen zijn door heel veel te oefenen voor de meesten wel te halen. Helaas wil het niet zeggen dat iemand die dat kan ook een goede tandarts later wordt.

Ik had op een of andere manier de grootste moeite met de toetsen tijdens het eerste jaar, maar nadat ik dat eenmaal binnen had, heb ik in de jaren daarop alle toetsen zo ongeveer in de eerste kans gehaald en weinig problemen tegen gekomen tijdens de patientenbehandeling. Zo zie je maar dat je je niet te snel moet laten ontmoedigen.

Je moet als tandarts niet te gemakzuchtig zijn en ook creatief en praktisch kunnen denken tijdens de behandelingen. Tevens werk je met mensen dus zul je zoals Braces zegt ook daarmee om moeten kunnen gaan.

Tandheelkunde heeft zich de afgelopen decennia flink ontwikkeld en daarom is het ook mogelijk om je te specialiseren binnen het vakgebied (tandvlees, wortelkanaalbehandeling, implantaten etc). Hierdoor denk ik dat het tegenwoordig veel interessanter is om tandarts te zijn dan bijvoorbeeld dertig jaar geleden.

Hou je van techniek dan zit je ook goed met de veelheid aan technische snufjes die tandartsen gebruiken en in de toekomst zullen gaan gebruiken.

Ik raad je aan om naar de open dagen te gaan van de tandheelkunde faculteiten.
di, 08/03/2004 - 10:55 Permalink
JR1988

Bedankt voor jullie hulp!

Ik ga zeker de open dagen bezoeken, maar dat "seizoen" is pas in het najaar dus dat duurt nog even.
wo, 08/04/2004 - 10:37 Permalink
vV

Wellicht kan je ook gewoon eens een dagje (of 2) meedraaien met je eigen tandarts of een collega van hem/haar.

succes met je keuze!
wo, 10/13/2004 - 12:05 Permalink