Tandheelkunde in België studeren

Author:
helderester
Posted:
vr, 01/11/2008 - 14:59
Hallo ik denk er over om in België tandheelkunde te studeren. Ik ben namelijk afgelopen jaar uitgeloot.

Zijn er hier tandartsen die in België hebben gestudeerd? of studenten tandheelkunde die in Belgie studeren? Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen.

Hoe meer ik er over lees en hoor hoe meer ik het zie zitten om daar te gaan studeren. Het kan in Leuven of Gent en ik heb me opgegeven voor de opendagen :-)
Waar ik nu al achter ben: het college geld is er veel goedkoper (533 ipv 1800 per jaar), wat ik hoor: levensonderhoud is er goedkoper, goedkopere huizen en kamers, geen woningnood, beter opleidingesniveau en gezelliger.
Ik heb geen recht op studiebeurs dus wat dat betreft maakt het niet uit en ik ben een eigen bedrijf voor webdesign en illustraties aan het opzetten (en dat kan volgens mij ook overal).

Dus ik ben wel benieuwd naar ervaringen over tandheelkunde in België studeren.
Spiegeltje

Leuk initiatief Helderester om ook eens over de grens te kijken. De informatie kan ook voor anderen nuttig zijn die hieraan - al of niet noodgedwongen - denken.

Van de geregistreerde leden is Fransaki een Vlaamse tandarts maar hij heeft al ruim een jaar niets meer gepost. Dus ik weet niet of ie hier nog meeleest.
vr, 01/11/2008 - 16:15 Permalink
helderester

Inschrijven is ook heel makkelijk. Je moet een toelatingsexamen arts-tandarts doen. Er is er een in Juni en een in augustus. Het examen kost 30 euro, is in een park in brussel en je kan je vlak van te voren nog opgeven. Je mag zo vaak meedoen als je wilt, als je het in juni niet haalt dan kun je het in augustus weer doen. Het bestaat uit merkeuze vragen over wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie op VWO niveau, een redeneer test (lijkt op een intelligentie test) en een arts-patiënt gesprek. Biologie heb ik me 15 jaar niet mee bezig gehouden dus nog even een vwo boekje lezen. Je mag geen rekenmachine gebruiken (de mijne is toch stuk dus dat komt goed uit), ze raden je aan hoofdrekenen te oefenen, dan maak je de test sneller. Nou en voor het inschrijven voor de studie neem je het resultaat van de test mee en je diploma's en dat kan ook vlak van te voren.
Vergelijk dat eens met hier. Ingewikkelde aanmeld procedures en je moet er ook op tijd bij zijn. Vorig jaar heb ik de studieadviseuse platgebeld, want diploma's moesten gecontroleerd, en telkens dan en dan terugbellen. Nu moet het via studielink en dat werkt niet :cry:

Van het arts-tandarts examen staat een oud voorbeeld op internet bij en er staat ook bij welke scores je minimaal moet halen en die haalde ik zonder voorbereiding :lol:
vr, 01/11/2008 - 17:01 Permalink
helderester

De test is iets moeilijker dan VWO. Ze zeggen moeilijker dan VWO in België, en daar ligt het niveau volgens mij iets hoger dan in Nederland.

Behalve de test halen moet je ook een geldig diploma hebben om teogelaten te worden.

Ik heb mezelf vorige week opgegeven voor de test.

Meer informatie over het toelatings examen staat hier: http://www.ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen/

Daar staan ook voorbeeld vragen zodat je kan zien hoe het is. Je mag geen rekenmachine gebruiken. En rekentips heb ik op de site van de pabo gevonden. Daar staat ook een leuke rekentest op.

en de info van de universiteit zelf: https://med.kuleuven.be/education/thk/index_nl.html
ma, 05/12/2008 - 00:59 Permalink