Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Tanden in de week | Tandarts.nl
1 post / 0 nieuw
Tanden in de week
minique
Offline
Laatst gezien: 10 jaar 4 maanden geleden
Geregistreerd: 11/25/2003 - 01:00
door minique wo, 07/13/2005 - 21:57
#1

Gelezen in de Intermediair:

Hormoon kan beugeldragers helpen

Tanden in de week

Beugeldragers krijgen het over een tijdje wellicht een stuk gemakkelijker, nu onderzoekers aan de universiteit van Florida gaan proberen of ze tanden ook kunnen rechtzetten met hulp van relaxine.
Relaxine is een hormoon dat in de laatste dagen van de zwangerschap inwerkt op het collageen en elastine in het bekken. Daardoor verweekt het aanvankelijk stevige weefsel, hetgeen de doorgang voor de boreling makkelijker maakt.
In het tandvlees werken collageen en elastine als een soort elastiek dat de tanden op hun juiste plaats houdt. Een beugel die de tanden moet herschikken, moet tegen dat effect inwerken. Als de beugel er eenmaal uit is, zal dat 'elastiek' de tanden proberen terug te trekken naar hun oude positie. Dat is de reden waarom beugeldragers vaak nog vele jaren lang een nachtbeugel of een soortgelijk martelwerktuig moeten blijven ddragen om de tanden op hun nieuwe plek te houden. Velen hebben daar geen zin in. Waarna in de loop der jaren het hele beugeleffect weer teniet wordt gedaan.
Het idee is nu relaxine in het tandvlees in te spuiten, waarna de beugel met minder moeite zijn regulerende werk kan doen. Kan de beugel er eenmaal uit, dan volgt een extra injectie om te regelen dat het verweekte collageen en elastine de tanden niet weer terugduwen.
Vooralsnog wordt de techniek uitgeprobeerd op een pilotgroep van 40 man. Pakt dat goed uit, dan worden er op grotere schaal klinische tests uitgevoerd.

:smt006 Monique