Tandarts worden

Author:
GirlFromAmsterdam
Posted:
vr, 02/01/2013 - 22:08
Hallo,

Ik zit nu in mijn eindexamenjaar VMBO T. Uiteindelijk zou ik graag gewoon een tandarts willen worden. Tuurlijk is dat wat lastig als vmbo'er. Ik weet dat ik me eerst moet focussen op nogal haalbare dingen maar alsnog vraag ik mij dit af.

Ik heb het profiel Economie met de vakken Nederlands, Engels, aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappij, wiskunde en economie. Ik heb op bepaalde sites gekeken wat de toelatingseisen zijn als je bijvoorbeeld wil studeren op de universiteit. Klopt het dat ze kijken naar je middelbare cijfers? Zoja, moet ik dan alle vakken afgerond hebben op VWO-niveau of tellen die vakcertificaten helemaal niet mee? Moet ik dan eerst HAVO-certificaten halen en daarna VWO tijdens mijn opleiding of een jaartje ertussenuit gaan? :o Moet ik perse mijn bachelor halen én master om de titel tandarts te dragen? Kan ik niet bijvoorbeeld alleen mijn bachelor halen en mij stiekem een tandarts noemen? :P Hoelang duurt zo'n universitaire opleiding als tandarts ? Kan je het deeltijd volgen en daarnaast bijvoorbeeld werken of zit je van 9 tot 6 op school om alles steeds te leren?

Bestaat er niet een of andere wonderwaardoor ik sneller klaar kan zijn behalve je best doen?
Illuminus

Het is heel simpel, de toelatingseisen voor de opleiding tandheelkunde zijn als volgt:

vwo-diploma, met profiel:
- natuur en gezondheid: + natuurkunde
- natuur en techniek: + biologie
- andere profielen: geen toelating

Dus op vraag 1: Ja alle vakken moeten op vwo niveau gehaald worden en je moet het goede profiel hebben, anders: no chance dat je de opleiding binnen komt.
Daarbij is er een numerus fixus vastgesteld voor tandheelkunde, dat houdt in dat er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn per jaar en dat er meer mensen interesse hebben in zo'n plek dan dat de universiteiten te bieden hebben, dus moet er geloot worden om de beschikbare plekken. Dit gaat inderdaad op de hoogte van je gemiddelde eindexamen cijfer, hoe hoger dit cijfer hoe meer kans je maakt. En als je gemiddeld een acht of hoger hebt word je automatisch geplaatst. De opleiding tot tandarts duurt 6 jaar (3 jaar bachelorfase en 3 jaar masterfase). En ja je zit door de bank genomen volle dagen op de opleiding (colleges en patientenbehandeling) en daarnaast mag je nog de nodige uren s avonds en in het weekend studeren om alles te leren voor de zee aan tentamens die je door moet. Deeltijd is niet mogelijk.

Verder is tandarts een beschermde titel volgens de wet BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg), om de titel te mogen dragen moet je ingeschreven staan in dit register, om ingeschreven te kunnen worden moet je je master (en dus ook je bachelor) hebben afgerond. Noem je jezelf tandarts zonder dat je ingeschreven staat in het register ben je strafbaar.

En nee....wonderen bestaan niet...alleen de harde werkelijkheid van zitvlees en doorwerken.......

Maar als je echt wilt is er altijd een weg......Succes!
vr, 02/01/2013 - 23:29 Permalink