Tandarts worden??

Author:
Studerende
Posted:
do, 02/10/2011 - 23:47
Voor de mensen die ervaren zijn of kennis hebben wil ik wat vragen over de opleiding tandheelkunde..

Ik zit nu in de laatste jaar van MBO tandartsassistente, is het handig dat ik eerst een versneld traject havo en vwo doe voordat ik tandheelkunde ga doen of om eerst naar het HBO te gaan voor de opleiding Mondzorgkunde en daarna met P + schakeljaar? In welk jaar stroom je dan in naar een schakeljaar?


Alvast bedankt voor het meedenken!
Stokertje

Wat betreft het schakeljaar, hierover kan je eventueel informatie inwinnen bij de ACTA. Wat ik er van weet is dat je met je opleiding mondzorgkunde kunt instromen in het schakeljaar, mits er voldoende animo voor het jaar is (minimaal 5 studenten geloof ik). Daarnaast zijn er hoge kosten verbonden (15-20.000 euro) en dien je alles binnen 1 jaar te halen.

In Groningen kun je in je laatste jaar, mits toegelaten, je 'specialiseren' in tandheelkunde, binnen de opleiding mondzorgkunde. Dit is een voorbereiding op het interne schakeljaar in Groningen. In het schakeljaar draai je mee met het derde jaar en stroom je vervolgens in de masterfase in. Echter, hiervoor worden slechts enkele tot geen studenten ieder jaar toegelaten. Er is een streng selectiebeleid, waar als het ware op talentvolle studenten wordt gescout. Ook dit schakeljaar kost ongeveer dit bedrag en ook dit jaar moet in een jaar worden behaald.

Al met al niet erg rooskleurig dus. Maargoed, het vak van een mondhygiënist is ook erg interessant en uitgebreid. Het vak kent alle aspecten van een tandarts (stukje zorg, stukje psychologie, stukje anatomie, ziekteleer, handvaardigheid, noem maar op), alleen wordt er bij tandheelkunde een stuk dieper op ingegaan. Je kunt ook eens proberen informatie in te winnen bij één van de vier opleidingen.

Natuurlijk kan je ook je certificaten voor de benodigde vwo vakken halen en duimen tijdens de loting, dat is jouw keuze. :)
ma, 02/14/2011 - 17:05 Permalink