Student: vraagje omtrent wetgeving

Author:
Ruben__
Posted:
wo, 11/14/2007 - 23:09
Hallo iedereen,


Ik ben student aan de ACTA te Amsterdam en ik heb een opdracht welke gaat over de wetgeving.

Ik moet voor een opdracht onderzoeken of er juridische zaken zijn verbonden aan de verwijsbrief. Bijvoorbeeld, pat gaat op eigen initiatief naar MH voor dergelijke behandelingen. MH accepteert dit en vraagt niet naar de (mogelijke) verwijsbrief en is een verwijs brief uberhaupt nodig of is het maar gewoon een formaliteit?

Of de tandarts geeft de verwijsbrief niet aan de patient en stuurt deze toch door naar de MH (intern of extern) en ga zo maar door. Het is voornamelijk gericht naar de MH dus niet de in speciale register opgenomen behandelaars.


Als er iemand enig referentie heeft naar een(of meer) boek(en) dan hoor ik dit graag.


Bij voorbaat dank ik u voor de genomen moeite.


Met vriendelijke groet,


Ruben
Spiegeltje

Beste Ruben,

Je gebruikt wel een onhandig voorbeeld want voor de MH is geen verwijsbrief (meer) nodig :D

Ik vermoed, maar ik heb me er nooit echt in verdiept, dat een verwijsbrief vooral door de ziektekostenverzekeraar geeist om te voorkomen dat onnodig dure specialisten worden benaderd. Als ik specialist x bel voor een afspraak en uit eigen zak betaal is er geen wet die bepaalt dat ik een verwijsbrief nodig heb.

In de praktijk wordt de verwijsbrief ook gebruikt voor communicatie over de klacht tussen de verwijzende arts en de specialist/collega, maar dat kan ook met een willekeurig briefje. Het kan zijn dat een endodontoloog of parodontoloog wel graag zo'n briefje wil zien alvorens ie je gaat behandelen.

Volgens mij zit er niet zo veel jurdisch interessants aan vast.
wo, 11/14/2007 - 23:37 Permalink
BJN

Bij goed gebruik in specifieke gevallen is een verwijsbrief met een duidelijke omschrijving van de historie, vraagstelling en verwachtingen (of mondeling contact tussen de behandelaars) een belangrijk gegeven bij een eerste kennismaking.

Ga een stap verder:
Er is een verwijsbrief, maar er staan niet de juiste gegevens in. Of beter: er staan eigenlijk geheel geen gegevens op buiten 'graag onderzoek en behandeling'. Dit terwijl er in de medische anamnese belangrijke lichamenlijke problemen en/of medicijngebruik is.
Komt vaker voor dan je denkt.....
Wie is er dan aansprakelijk als er iets gebeurt?

Vandaar dat ik een verwijsbrief niet 'verplicht' stel.
do, 11/15/2007 - 09:20 Permalink