snel werkende tandarts

Author:
Joseph
Posted:
wo, 08/22/2007 - 12:19
Mijn tandarts is altijd vreselijk snel. Meestal sta ik bij contrale binnen 5 minuten weer buiten.

De laatste keer deed hij er voor zijn doen heel lang over. Ik had een goed gevoel over de aandacht die hij mijn gebit gaf. Ik heb de tijd dat hij bezig is geweest geklokt. Het waren 7 minuten.

Ik moet altijd onmiddellijk de rekening betalen. Ik schrok me een hoedje.
108,60 euro. .
Nu is mijn vraag of dit normaal is, dat een tandarts alle hieronder opgegeven handelingen in 7 minuten kan doen. Zelf heb ik nogal mijn twijfels.

Inhoud factuur:
periodiek preventief onderzoek 18,40
Gebitsreiniging gemiddeld 21,80
Bitewing foto 27,20
Tweevlaksrest.composiet 31,50
Etsen t.b.v. composiet 9,70
Totaal dus: 108,70

Hoor graag reactie van deskundige.
robinson

Kan dat nog wel sneller, maar dan wel garantie tot aan de deur.
Dit is dus de reden dat wij (bijna) altijd vervolgafspraken maken voor vervolgbehandelingen.
Kan het ook in dit soort tijd, maar prefereer liever kwaliteit dan kwantiteit.
Hier niets ten nadele van jouw tandarts, kan over de kwalitiet niet oordelen,
maar voor een goede composietrestauratie heb ik meer tijd nodig als 3 a 4 minuten.
En ook nog tandsteen gemiddeld, en ook nog de tanden gepolijst?
wo, 08/22/2007 - 12:58 Permalink
vV

hmm ..ik heb zo het gevoel dat het niet kan... tandsteen verwijderen moet op meer plaatsen gebeurt zijn dan alleen bij de ondertanden (dat voelt u echt wel waar het weggehaald wordt). een 2-vlaks composietvulling met uithardtijd er ook nog bij, en tijd voor het maken van de foto`s?? wel erg snel.. Zou de kwaliteit ervan moeten zien inderdaad....

Maar goed, hioj doet dit niet bij alle patienten zo snel, hangt van de vulling af, de ene 2 vlaks is de andere ook niet. (zou wat zijn zeg...geeft uuromzet regio 800,=... hoop ik dat ie geen minister in de praktijk heeft , anders krijgen we vanwege hem een tariefskorting voor de kiezen. terwijl de al bepaald niet de hoogste in eu zijn...)
wo, 08/22/2007 - 20:10 Permalink
hello jozefien

hi Joseph, de tandartsen zullen het zo specifiek niet zeggen, maar ik durf het wel : Kan niet! :smt018 .Alleen tandsteen verwijderen(middel) duurt al zo lang , dan nog een foto...controle en een vulling !: no way! krijgt hij vlgs mij nooit goed droog en hard in de hooguit resterende 2 minuten . wel lef hoor! Inderdaad mooi uurloon op deze manier. Noteer datum en gevulde kies in agenda en bewaar die, kun je zien hoelang hij goed blijft zitten. :smt006
wo, 08/22/2007 - 21:33 Permalink
Joseph

Bedankt voor jullie reakties. Het maakt me duidelijk dat het niet gek is dat ik twijfel aan de werkwijze/rekening van mijn tandarts. Lastig is dat ik er helemaal niets van weet. Het voelt aan de ene kant stom om een andere tandarts te zoeken vanuit mijn twijfel, terwijl mijn huidige tandarts misschien wel juist zo vakkundig is dat hij het daarom allemaal zo snel kan doen. Ook heb ik niet veel klachten over mijn gebit de laatste jaren. Lastig is ook dat de goedbekend staande tandartsen vaak vol blijken te zitten. Jonge net beginnende tandartsen hebben soms wel ruimte, maar dan ben ik weer bang dat hun gebrek aan ervaring in mijn nadeel kan werken.
Ik heb overigens voor komende maandag een afspraak met mijn eigen tandarts gemaakt om hem mijn twijfel over zijn snelle werkwijze/zorgvuldigheid voor te leggen. Weet hij tenminste waarom ik weg ga als ik daartoe beslis.
Uiteraard zal hij zijn eigen straatje recht praten neem ik aan.
Wie nog tips heeft voor deze situatie. Graag.
do, 08/23/2007 - 09:37 Permalink
robinson

hi Joseph, de tandartsen zullen het zo specifiek niet zeggen, maar ik durf het wel : Kan niet! :smt018 .Alleen tandsteen verwijderen(middel) duurt al zo lang , dan nog een foto...controle en een vulling !: no way! krijgt hij vlgs mij nooit goed droog en hard in de hooguit resterende 2 minuten . wel lef hoor! Inderdaad mooi uurloon op deze manier. Noteer datum en gevulde kies in agenda en bewaar die, kun je zien hoelang hij goed blijft zitten. :smt006


Plasmalamp.
do, 08/23/2007 - 12:34 Permalink
Traveller

Dag Joseph,

Je vraagt naar tips voor het gesprek. Hier voor wat ze waard zijn een aantal:
1. hoewel verleidelijk, probeer er niet op voorhand van uit te gaan dat je tandarts zijn eigen straatje recht praat. Je gaat het gesprek aan om te kijken of er iets "recht te praten" valt toch? Dan is het wel zo goed om je vizier open te houden en zijn verhaal een eerlijke kans te geven.
2. stel van te voren vast welk doel je met het gesprek hebt: wil je informatie? Wil je geruststelling? Wil je een exit gesprek? Enfin, bedenk welk doel je hebt en zorg dat je dat tijdens het gesprek als rode draad vast houdt.
3. zorg dat je de vragen op papier bij je hebt, die je in ieder geval beantwoordt wilt hebben aan het eind van het gesprek.
4. geef ruimte aan zowel je eigen verhaal als aan zijn verhaal. Concreet: bijvoorbeeld in een opmerking als "je werkt wel heel snel" zit een wereld aan oordelen verborgen en dan dwing je iemand de verdediging in. Moeilijk om dan nog tot een gelijkwaardig gesprek te komen, het wordt dan eerder aanval/verdediging. Dat is onaangenaam, voor beide partijen. Wat je ook zou kunnen zeggen bijvoorbeeld: "ik merk dat u snel werkt." en dan de gevoelens, ideeën, twijfel die deze snelheid bij jou opwekken tafel leggen. Dat is voor de andere partij (en ook voor jezelf) vaak prettiger dan feiten, gevoelens, oordelen etc. in een zin verpakken.
5. bedenk en vertel wat de tandarts kan doen om jouw twijfel weg te nemen. En hou je er ook aan als hij daaraan voldoet.
5. rond het gesprek goed af: vat samen en kijk met elkaar naar de toekomst. Ook als die toekomst is dat jij afscheid neemt van deze praktijk.

Wie weet heb je er wat aan. Succes!

Traveller :smt006
do, 08/23/2007 - 12:46 Permalink
hello jozefien

Ja Robinson, snel droog met zo'n Plasmalamp :smt003 . Maar kun jij in 7 minuten een foto nemen, tandsteen verwijderen , een controle uitvoeren en een kies doen? Kun je het morgen eens voor ons proberen? we horen het graag. :smt006
do, 08/23/2007 - 20:32 Permalink
vV

hangt ervan af , als je de gelukkige bent met goed strak werkend personeel...

En wie weet...heeft vragensteller alleen nog maar 6 tanden boven en 6 tanden onder.. dan gaat dat met een 2 vlaks (want een vulling kan soms erg snel een 2 vlaks genoemd worden..) best wel lukken, ook nog zonder plasmalamp..

Er zou toch wel wat meer info bij moeten om vast te kunnen stellen wat er precies wel of niet gebeurt is. Foto`s zijn gemaakt, wordt niet ontkend, controle en tandsteen verwijderen kan in 1 moeite door, met tandsteen verwijderen /nalopen kom je door de hele mond. En de slijmvliezen kan je in het voorbijgaan ook nog eens bekijken....En dan de vulling (vullinkje??) nog. is daarvoor geboort of was er een oude vulling uit, of iets afgebroken?? die info mist.... Als ik zie wat men soms kan doen in bepaalde tijd ,zeker met een assistente die four-handed werkt.. Het is niet geheel onmogelijk in ieder geval. Maar dan zat wel echt alles heel erg mee. (en of het dan netjes is 100% te declareren..is zeer wel verdedigbaar..Want als alles heel erg tegen zit mag je ook niet meer declareren..)
do, 08/23/2007 - 21:30 Permalink
dj

Ja, een pitvulling op de rand is theoretisch tweevlaks toch?

Alleen gebitsreiniging gemiddeld... UItgaande op de omschriiving van Jopseph (en het pal hierboven door vV geschetste scenario ) is dat waar ik nog het meeste tegenaan zou hikken. Reken dan "gering".

offtopic: Een four handed werkende assistente? Donders vV heb je Shiva gecontracteerd of een hoogontwikkelde Mollusc want dat laatste mag tegenwoordig ongetwijfeld, mits onder direkt toezicht. Nu nog een tandarts met vier ogen of meer, of één die zijn ogen onafhankelijk beweegt, en whoaaa, wat een businessmodel :).
vr, 08/24/2007 - 16:43 Permalink
robinson

Ja Robinson, snel droog met zo'n Plasmalamp :smt003 . Maar kun jij in 7 minuten een foto nemen, tandsteen verwijderen , een controle uitvoeren en een kies doen? Kun je het morgen eens voor ons proberen? we horen het graag. :smt006


Plasmalamp hard uit, droogt niet, da''s een föhn. :smt003
Wil het wel bij jou laten zien.
Nog wat restauraties die overnieuw moeten? 8)
vr, 08/24/2007 - 18:12 Permalink
hello jozefien

droog, hard, voor mij hetzelfde, als hij droog is is hij toch gelijk hard (die vulling dan he) Ja, helaas, er moet nog wel iets gedaan worden: een tand waarbij een wkb moet worden afgemaakt. begrijp ik goed dat er dan na een half jaar gekeken moet worden of er een kroon op moet/kan? moet dan de ontsteking bij de wortel wegzijn? is dat het waarom er dan gekeken wordt? :smt006
vr, 08/24/2007 - 20:28 Permalink
vV

Een four handed werkende assistente?
het heet four-handed omdat het een techniek is die de assistente samen met de tandarts uitvoert. smaen zijn dat 4 handen (hoop je tenminste). Als je goed op elkaar bent ingespeelt verloopt het aangevben en weghalen van instrumenten zeer vloeiend, waardoor een behandeling veel sneller kan verlopen zonder verlies aan kwaliteit, of zelfs toename ervan (minder risico op vochtig worden van het werkgebied bv).

Maar dat wist je allemaal toch al DJ? :wink:
za, 08/25/2007 - 16:50 Permalink